9 socialmedia-trends die 2020 gaan domineren
Het vierde kwartaal is altijd een mooie periode in onlinemarketing-land. Erg druk, maar vooral een moment om ook terug te kijken naar de ontwikkelingen van afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het volgende jaar. Afgelopen jaren heb ik telkens voor Frankwatching een lijst met socialmedia-trends beschreven voor het komende jaar. Dit jaar houden we die traditie gewoon in stand.
[Tip! Bekijk hier de socialmedia-trends voor 2021]
Maar eerst blik ik graag met jullie terug naar een bewogen en interessant jaar. Rond dezelfde periode kwam vorig jaar ons lijstje met 10 socialmedia-trends voor 2019 online. Welke van die trends is inderdaad uitgekomen, en op welke punten zat ik wellicht helemaal mis? Een aantal conclusies, zonder elk punt uitgebreid te behandelen.
- Welke socialmedia-trends kwamen uit, welke niet?
- En dan nu de socialmedia-trends voor 2020
- 1. TikTok als uitdager
- 2. Creatieve content bovenaan de agenda
- 3. Focus bedrijven ook naar stories
- 4. Private is de nieuwe default
- 5. Socialmedia-platformen als publishers
- 6. Social media in gaming
- 7. Grote influencers in het nauw
- 8. AR gaat mainstream in social media
- 9. Lokalisering van content en campagnes
Welke socialmedia-trends kwamen uit, welke niet?
Verschuiving naar e-commerce
De lijn was al in 2018 ingezet, en heeft zich ook in 2019 zeker doorgezet. Social media begint meer en meer ook een e-commerce-kanaal te worden voor merken. Hoewel geen puur lastclick-kanaal, blijven de netwerken (in 2019 met LinkedIn, Instagram en Pinterest voorop) nieuwe features lanceren waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen content (influencer & brand) en het aankoopgedrag van de gebruiker.
Zo kondigde Pinterest in september een opschaling van shopfuncties aan, en bleek het tevens van grote invloed op de aankoopintentie voor woonartikelen. We kunnen dus wel stellen dat deze trend zich heeft doorgezet.
Stories zijn de nieuwe maatstaf
Over het uitkomen van deze trend moeten we helaas iets voorzichtiger zijn. Aan de kant van de gebruiker is de trend volledig werkelijkheid geworden. Stories zijn groter dan ooit en de social networks hebben er full focus op. Zelfs YouTube introduceerde een stories-functie. Echter, zoals wel vaker, blijven bedrijven wel iets achter. Zonder twijfel wordt er steeds meer ingezet op stories, maar gelijktijdig bleek onlangs nog dat de grootste spend nog altijd via de Facebooktijdlijn verloopt. Tijd voor marketeers om flink te gaan opschalen dus.
Angst remt de groei
Ja. Volmondig ja. Met name Facebook heeft een aardige klap gekregen in 2019. Niet zozeer door GDPR, maar meer door diverse schandalen. Dit heeft absoluut gezorgd voor een vertraagde adoptie en groei binnen merken. Inmiddels lijkt het zich redelijk te herstellen, maar er is absoluut een hoop twijfel gezaaid afgelopen jaar. Wordt 2020 het jaar van het herstel, of is het komend jaar een andere gigant naast Facebook die onder de loep genomen wordt?
De revival van groepen
Wat zich in 2018 al begon aan te dienen, wordt meer en meer de werkelijkheid. Social media gaat als kanaal meer afgesloten en besloten worden. Kleine groepen vormen de basis voor social media de komende jaren.
Commercialisatie van direct messaging
Voor Facebook Messenger is dit al werkelijkheid geworden. Daar zijn al diverse commerciële opties voor beschikbaar. En, het heeft even geduurd, maar ook WhatsApp kondigde onlangs aan nu toch echt (in 2020) met WhatsApp ads te komen.
Voice doet zijn intrede
Een trend die in mijn ogen minder van de grond is gekomen dit jaar, is de rol van voice in social media. Hoewel podcasts in opkomst zijn en je zelf ook zult ervaren dat er binnen WhatsApp steeds meer gebruik wordt gemaakt van voice-opnames, is het minder snel gegaan dan ik had verwacht. Het gebruik neemt dus zeker toe, maar niet in de snelheid zoals dat bijvoorbeeld in de VS gebeurt. De verwachting is dat in 2020 het aandeel van voice in seach al 50 procent is. Impressive!
Blockchain in social advertising
Vorig jaar beschreef ik ook de mogelijke rol van blockchain in het transparanter maken van de (social) advertising-wereld. Dat het een rol gaat spelen in de toekomst is zeker aannemelijk, maar in 2019 was dit nog niet het geval. Ik verwacht ook in 2020 nog weinig ontwikkelingen op dit vlak, maar wie weet worden we ingehaald door de realiteit.
En dan nu de socialmedia-trends voor 2020
Genoeg over het verleden. De blik gaat weer vooruit! Ik wil beginnen met een aantal ontwikkelingen die we in mijn ogen niet meer los moeten benoemen als trend. Puur vanwege het feit dat ze al een centrale rol spelen. Ik heb het daarbij over ontwikkelingen zoals chatbots op social media, het gebruik van video als contentvorm, het mobile first-gedachtegoed en de inzet van vertical content formats. Deze ontwikkelingen zijn denk ik al voldoende besproken.
Maar waar kijken we dan wel naar uit? Dit zijn de 9 belangrijke socialmedia-trends waar we in 2020 een sterke ontwikkeling voor verwachten.
1. TikTok als uitdager
TikTok groeit erg snel, ook in Nederland. Zo’n 3.5 miljoen gebruikers zou het videonetwerk al hebben in ons land. Daarmee is het geen kleine speler meer. Het bewijs dat zelfs het gigantische Facebook TikTok als belangrijke factor ziet, bleek wel uit de uitgelekte toespraak van Zuckerberg. Hij zegt daarin onder andere:
TikTok is really the first consumer internet product built by one of the Chinese tech giants that is doing quite well around the world.
TikTok is here to stay en daarom in 2020 een kanaal om als marketeer zeker in de gaten te houden. Blijf wel alert op de privacy en veiligheid rondom TikTok.
2. Creatieve content bovenaan de agenda
De afgelopen jaren was social media meer en meer een numbers game. Conversie, traffic, e-commerce. Hoewel dat uiteraard nog altijd het geval is, zien we een duidelijke trend waarbij met name creatieve content weer hoog op de agenda staat bij merken. In een wereld met meer en meer content, blijft creativiteit binnen de beschikbare kaders cruciaal voor het succes van je merk. Daar zal in 2020 weer meer focus op komen te liggen.
Dat creatie aan belang wint tussen het advertising-geweld, blijkt ook wel uit het feit dat netwerken als Facebook en Snap steeds meer tijd en effort steken in het supporten van merken en agency’s op creatief gebied. Door workshops, maar bijvoorbeeld ook door uitbreidingen van de creatie-studio’s.
3. Focus bedrijven ook naar stories
Eerder in dit artikel is de conclusie al benoemd: de gebruiker is vol op story-formats gedoken en ook de netwerken zelf zetten stories meer en meer centraal in de gebruikservaring. Merken blijven wat achter. We zien wel duidelijk een verschuiving richting meer content op de beschikbare stories-features.
Of het omslagpunt ten gunste van stories versus tijdlijn al in 2020 gaat plaatsvinden is niet zeker. Wij durven voorzichtig wel een ‘ja’ te noteren, gezien de snelheid waarmee de omslag heeft plaatsgevonden vanuit de gebruiker. De voortekenen dienen zich ook zeker al aan.
4. Private is de nieuwe default
‘Is social media going private?’ is een heel relevante en terechte vraag voor de komende jaren. Er zijn genoeg voortekenen dat er zeker een verschuiving zal plaatsvinden van standaard ‘open’ naar standaard ‘gesloten’. In Amerika geeft al ruim 50 procent van de gebruikers aan instellingen op ‘private’ te hebben staan. Begin 2019 gaf ook Zuckerberg namens Facebook al aan dat de toekomst van social media veel meer gesloten en private zal zijn dan voorheen. Gedreven door de recente schandalen, die ook in 2020 uiteraard weer kunnen ontstaan, wordt deze trend versneld.
5. Socialmedia-platformen als publishers
Deze trend is al een paar jaar aan de gang en dus niet meer echt nieuw te noemen. In 2019 heeft wel een versnelling plaatsgevonden, die in mijn ogen ook in 2020 enkel nog maar zal groeien. Sociale netwerken zien zichzelf meer en meer als publisher van unieke content, als aanvulling op user generated content. Denk daarbij aan sportcontent, maar ook aan programma’s, series en films. De ene na de andere mediadeal wordt gesloten, bijvoorbeeld recent nog door TikTok en YouTube. Ook Facebook is druk bezig haar focus te verschuiven naar (lokale) nieuwsvoorziening en investeert daar miljoenen in.
6. Social media in gaming
Social media en gaming raken steeds verder vervlochten. Zo zijn chatfuncties in online games steeds algemener en worden veel games via socialmedia-platformen gespeeld. En wat te denken van de grote influencer-scene die zich op social media richt op e-sports en de opkomst van Twitch? Maar het gaat verder. Social media, gaming en e-commerce gaan elkaar ook vinden. Zeer recent werd bijvoorbeeld bekend dat Snap het ‘in-game’ aankopen voor het eerst heeft gefaciliteerd voor Adidas. Next level e-commerce.
7. Grote influencers in het nauw
Het speelt al een tijdje. De geloofwaardigheid van veel grote topinfluencers staat onder druk, onder andere vanwege publicaties zoals die van Rambam in januari van dit jaar. De match met je merk is ook niet altijd optimaal. Daarnaast zijn tarieven de afgelopen jaren flink gestegen. Steeds vaker wordt dan ook gekeken naar het inzetten van meerdere kleine en middelgrote influencers, die vaak nog een grotere mate van geloofwaardigheid hebben.
Influencer-marktplaatsen, waar influencers en merken elkaar kunnen vinden, worden steeds populairder. Daar kun je oprecht op zoek naar logische en sprekende samenwerkingen. De invloed van influencers staat niet ter discussie, maar kijk ook eens verder dan de personen met het grootste netwerk.
8. AR gaat mainstream in social media
Augmented reality staat eigenlijk jaarlijks op elk trendlijstje. Terecht uiteraard. In de praktijk is de ontwikkeling er uiteraard wel, maar is de adoptie lang niet altijd vlekkeloos. Toch denk ik dat in 2020 AR eindelijk wel echt meer en meer mainstream zal worden. Niet in de laatste plaats vanwege de introductie van tal van nieuwe features die de focus leggen op AR. Vaak gekoppeld aan e-commerce in de vorm van ‘shop the look’-opties. Zo lanceerde Instagram onlangs een gave nieuwe augmented reality shopping-oplossing.
9. Lokalisering van content en campagnes
Er is een groot overschot van content op de diverse socialmedia-platformen. Het wordt dus steeds lastiger voor merken om relevant te zijn, maar ook voor de netwerken zelf om de aandacht van het publiek vast te houden. Context is dan cruciaal. En die context, is vaak jouw lokale omgeving. Vandaar dat we een duidelijke ontwikkeling zien in de inzet van socialmediamarketing richting lokalisering.
Uiteraard gaat dit met name op voor retailmerken, die ook nog eens lokale fysieke aanwezigheid hebben. Advertenties met store traffic als doelstelling, zoals de Facebooks winkelbezoek-ads, worden daarom steeds vaker toegepast. Daarnaast is ook al eerder in dit artikel benoemd dat Facebook zelf keihard inzet op lokaal nieuws. Als Facebook hier zo zwaar op inzet, kun jij als marketeer ook je conclusies wel trekken over het belang van lokalisatie.
Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over de ontwikkelingen van social media in 2019 en 2020. Mocht je socialmedia-trends missen, dan hoor ik het uiteraard graag.