26 onmisbare tools voor jou als contentspecialist
Je tovert met zinnen. Maakt content die aantrekkelijk en goed vindbaar is. En je inspireert collega’s om hetzelfde te doen. Dat is niet niks. Gelukkig zijn er tools die het je een stuk makkelijker maken. Bekijk en installeer ze, je krijgt er geen spijt van.
Ik noem mezelf net als veel Frankwatching-fans een contentspecialist. Mijn collega’s en ik komen overal. Denk aan marketingafdelingen van corporates, innovatieve start-ups en webredacties van overheden. Iedereen heeft zo z’n eigen manier om het werk makkelijker, sneller en leuker te maken. En dat bedoel ik niet op de Belastingdienst-manier.
De handigste contentspecialist-tools van mij en mijn collega’s heb ik voor je klaarliggen. Per categorie, met een strik eromheen. Zodat jij er ook nog wat aan hebt!
Schrijftools
Laat die letters uit je pen rollen, want deze tools zijn er altijd om je te helpen bij het schrijven.
- GatherContent. Wie een (nieuwe) website opbouwt of migreert, weet hoeveel verschillende taken daarbij komen kijken. Gelukkig is GatherContent er om je content te organiseren. Mijn collega Jessica is enthousiast: “Handig bij het samen maken en redigeren van nieuwe teksten.”
- Synoniemen.net. Is jouw tekst taaier dan een schoenzool? Op zoek naar inspiratie? Maak je verhaal aantrekkelijker: ga op zoek naar vergelijkbare woorden.
- Is het B1. Zo’n 40 procent van de Nederlanders leest op B1-niveau. Grote kans dat de woorden die je in je teksten gebruikt te moeilijk zijn. Gooi die twijfelwoorden in deze online ton en grabbel er een paar alternatieven uit. Check ook zoekeenvoudigewoorden.nl.
- Tenzij je glansrijk het Groot Dictee haalt, moet je Google weleens om raad vragen. Maar welke taalsites zijn nou echt betrouwbaar? Wij zijn fan van woordenlijst.org, taaladvies.net en onzetaal.nl.
SEO-tools
Deze SEO-tools besparen je tijd of brengen je op ideeën voor zoekwoorden.
- Screaming Frog. Wie content- of SEO-audits doet, weet dat je jezelf erin kunt verliezen. Verzamel alle data (van alt-tag tot weespagina) die je maar wil, met Screaming Frog. Wat uit de crawl van je website komt, is het startpunt van je audit.
- SeoToolbar. Beroemd en zeker niet berucht. Installeer deze extensie voor je browser en open Google. Je ziet met een druk op de knop hoe het met de concurrentie gesteld is én waar nog iets te halen valt.
- SEO Minion. Weten of een pagina SEO-proof is? Haal ‘m door SEO Minion. “Deze browser-extensie vertelt je niet alleen welke headers er gebruikt zijn, maar ook of de afbeeldingen alt-teksten hebben, hoeveel tekens de titel heeft en nog veel meer”, vertelt fan Anneroos.
- Welke zoekwoorden kun je het best verwerken in je teksten? Dat ontdek je met Google Search Console, Keywordtool, Ubersuggest, KWfinder en Answerthepublic.
Tools voor samenwerken
Samen willen we online overleggen, ideeën strooien en virtueel taken afvinken:
- Contentkalender. Een goede contentkalender levert je misschien wel de meeste tijdswinst en overzicht op. Ruil die lijstjes met Facebookplanningen, conceptnieuwsbrieven en post-its met ideeën vandaag nog in voor een overzichtelijke kalender. Dit kan in Excel (check ook het punt hieronder). Of gebruik deze kant-en-klare gratis contentkalender-tool.
- Excel. Totaal niet sexy, wel onmisbaar. Als je de handigheidjes een beetje snapt tenminste. Wij gebruiken Excel bijvoorbeeld voor contentmodellen, het in kaart brengen van workflows en contentaudits. Collega Pien: “Een cursusje Excel maakt het leven van elke contentspecialist een stuk makkelijker.”
- Google Drive. Niet alleen bij mij en mijn Presenter-collega’s, maar ook binnen het Frankwatching-team een blijvertje. Vooral handig voor het online beheren van documenten en om deze documenten te delen met specifieke collega’s en klanten.
- Slack. Samenwerken wordt leuk met de intuïtieve lay-out, overzichtelijke chats en stiekem ook de gifjes van Slack. Tip: nodig je team uit en maak naast onderwerpspecifieke kanalen ook een ‘huiskamer’ aan. Wedden dat iedereen blijft terugkomen?
- Trello. Geef jezelf een half uur om je weg te vinden tussen de borden, lijsten en kaarten. Daarna wil je niet meer anders samenwerken. Maak je wekelijkse teamoverleg twee keer zo effectief en sleep samen de afgeronde kaarten (taken) naar ‘done‘. Wat een gevoel van voldoening! En met de zoekfunctie hoef je het wiel niet twee (of drie, vier…) keer uit te vinden.
Foto’s & nerdy stuff
Screenshotten, croppen en testen:
- Canva. Je hebt een mooie foto, maar die is nog niet geschikt voor je blog of artikel. Dan gebruik je Canva. Collega Veerle zweert erbij: “Top voor het op maat maken van beeld voor social media, bij gebrek aan Photoshop.” Je hebt via de website of de app binnen een paar minuten al resultaat.
- Tinypng. Er zijn ontzettend veel tools te vinden voor het snel aanpassen van een afbeelding. Tinypng staat standaard open bij mijn collega Michael, voor het verkleinen van afbeeldingen.
- Lorem Ipsum Checker. Weinig zo gênant als een verdwaald stukje lorem ipsum op je site. Met deze tool spoor je het op, zodat je website alleen nog maar bestaat uit echte, relevante tekst.
- Toby. Vind je bladwijzers iets voor boeken? Deze tool laat je daar anders over denken. Zoals collega Anneroos beschrijft: “Lekker je browser organiseren.” Sla je eigen overzichtelijke indeling op en gebruik ‘m ook op andere apparaten (of met collega’s).
- Screenshots. iOS en Windows hebben hun eigen knipprogramma’s voor het maken van screenshots. Wil je meer, dan helpt collega Pien je op weg: “Met de Chrome-extensies Awesome screenshot en Screen Capture kun je bijvoorbeeld ook volledige webpagina’s ‘pakken’.”
Deze lijst is (natuurlijk) niet compleet. Haal de tools eruit die je aanspreken en kijk hoe ver je komt. Ik ben benieuwd: welke tools maken jouw werk als contentspecialist nog leuker of makkelijker?