Digital marketing: dé trends & tips voor de 2e helft van 2019
Digital marketing is constant in ontwikkeling. Was je er even tussenuit of heb je een moment niet opgelet, dan ziet de wereld er opeens anders uit! Daarom zetten we de belangrijkste ontwikkelingen en must-reads van de eerste helft van 2019 (oké, plus een paar maanden) voor je op een rij. Zo ben jij weer helemaal klaar voor de eindrace naar 2020.
Benieuwd naar de must-reads over social media? Die vind je in dit artikel. En de must-reads over content en communicatie vind je hier.
- 1. Trends & ontwikkelingen
- 2. Handige marketingtools
- 3. Datagedreven marketing
- 4. Conversie
- 5. Customer journey
- 6. Analytics
- 7. SEO: is Google jouw concurrent?
- 8. Search & social advertising
- 9. E-mailmarketing
- 10. Personalisatie
- 11. B2B-marketing
- 12. Conversational & chatbots
1. Trends & ontwikkelingen
Hoe staat het met digital marketing in 2019? Joris Toonders deelt zijn visie met je met een vooruitblik. Zijn er nog zaken waar jij de komende maanden aan kunt en wil werken?
Programmatic display advertising is misschien wel één van de meest dynamische disciplines binnen online marketing, aldus Daphne Smaling. Ze loodst je door must-know trends voor adverteerders en bureaus én relevante ontwikkelingen in het brede medialandschap. Zo kun jij als vooruitstrevende marketeer de juiste kansen benutten binnen de marketingmix van jouw organisatie.
Ook kan het lonen om je te verdiepen in Generatie Z. De grootte van de groep Gen Z’ers overstijgt de grootte van de groep millennials in 2019. Is jouw merk daar klaar voor?
Tech-trends
Ook Bart ter Steege blikt vooruit, maar dan op het gebied van de digitale trends. Hij voorziet dat digital frontrunners nu de vruchten zouden moeten plukken en dat design everything helemaal hot is. Herken jij een aantal ontwikkelingen in je eigen werk? Er zijn ook een aantal marketingtechnologieën die je in het oog kunt houden: voice search, kunstmatige intelligentie, shoppable experiences en blockchain.
En dan: cijfers, cijfers, cijfers! In 2019 besteden consumenten meer tijd online en kopen meer producten via de smartphone. Toch zit 6 procent van de Nederlanders nooit online en loopt het Facebookgebruik nog altijd terug. Smartphone-verslaving beïnvloedt onze maatschappij en we gaan nu ook bewust offline. Laat je onderdompelen in de online stand van zaken in 2019.
2. Handige marketingtools
Wanneer zet je welk marketingkanaal in? Wat kost het en wat levert het op? Joost Fromberg maakte een handige spreadsheet, waarin je dit allemaal kunt invullen, in combinatie met de customer journey. Gratis te gebruiken, heb jij het al geprobeerd?
Ben je op zoek naar een heldere en compacte manier om je marketingplan uit te denken en te presenteren? Dan is dit boek misschien wat voor jou. Met het marketingcanvas staat je plan straks op slechts 1 A4. Maar je moet er wel hard voor werken.
3. Datagedreven marketing
“Bedrijven moeten anders gaan denken, willen ze in datagedreven marketing de volgende stap maken”, aldus Jordie van Rijn in zijn gedegen artikel over het geheim achter datagedreven organisaties. Zoveel mogelijk medewerkers moeten toegang krijgen tot gegevens, zodat ze ermee kunnen werken. Dan hebben ze meer bevoegdheden om datagedreven beslissingen te nemen. Zijn er in jouw organisatie al citizen data scientists aan het werk?
Als je website veel pagina’s en blogs bevat, wordt het lastig om te kiezen welke je gaat optimaliseren. The Content Marketing Institute heeft een handig model met 5 datadriven opportunities waar je mee kunt werken. Zo kun je het verkeer naar goed presterende pagina’s vergroten en andere pagina’s optimaliseren.
En dan nog een oproep aan marketingbureaus: waar blijft het ultieme rapportagedashboard? Hoe zet je de planning en organisatie van een marketingteam in lijn met de rapportage van een club externe vakspecialisten? Er is geen universele rapportagestandaard, wel een jungle aan Excels, pdf’s en online dashboards waar marketeers vaak tureluurs van worden. Peter Desmyttere is wanhopig op zoek naar een goede oplossing. Denk je mee?
4. Conversie
Hoe staat het ervoor met conversieoptimalisatie? Shirley van Haalem beschrijft in haar artikel de grote kansen en misvattingen van CRO. Zo stelt ze dat we verder moeten kijken dan enkel A/B-testen (denk ook eens aan personalisatie bijvoorbeeld) en dat we moeten optimaliseren voor gebruikerservaringen, niet voor conversies. Lees het artikel om alle vijf kansen door te nemen.
Conversieoptimalisatie is een fantastisch middel om je bedrijfsdoelen te realiseren. Breng focus aan in je aanpak en voorkom daarmee dat je tijd verspilt aan optimalisaties die weinig opleveren. In dit artikel een stapsgewijze aanpak.
Vaak is er weinig tot geen budget beschikbaar om aan de eigen website te sleutelen, terwijl er wel flink wat geld wordt ingezet om de doelgroep naar de website te trekken. Joren van Gilst stelt dat je website een conversiemachine is, die regelmatig geolied moet worden om optimaal te blijven presteren. Dit artikel over het effect van conversieoptimalisatie is zeker het lezen waard als je nog binnen de organisatie mensen moet overtuigen van het nut van CRO. En als aanvulling hierop: je kunt ook eens een blik werpen op deze handige basistips voor een optimale landingspagina voor campagnes en acties.
Ik wijs je tot slot ook graag op dit mooie, kritische stuk van Wilte Zijlstra over de grens tussen online verleiding en misleiding. Wanneer gaan marketeers echt te ver?
Nog even op een rij:
- Grijp je kans en scoor met CRO in 2019: 5 tips
- Conversie-optimalisatie? Ga op zoek naar One Metric That Matters
- Het effect van conversieoptimalisatie wordt onderschat
- Hoe maak je een optimale landingspagina voor campagnes & acties?
- Het grijze gebied tussen online verleiding en misleiding
5. Customer journey
Je bent vast al bekend met het See Think Do Care-model van Google om de klantreis weer te geven. Charlotte Koopmans en Bart van Zundert beschrijven een opvolger voor dit model. Het is in plaats van het eerder genoemde model een intentie-gedreven strategie, waarmee je op een zo efficiënt mogelijke manier je marketingbudget inzet en de juiste bezoeker bereikt op het juiste moment.
Binnen de customer journey is het nog lastig om te bepalen welke kanalen iets opleveren. Ruud Buijserd beschrijft verschillende attributiemodellen voor B2B-marketeers.
6. Analytics
Als je net aan de slag gaat met Google Analytics, dan kun je door alle bomen en toeters en bellen het bos niet meer zien. Kjell de Raad helpt je op weg met deze basics, zodat je van een wirwar aan data naar inzichten komt.
En als je toch met je neus in Google Analytics zit: hoeveel waarde hecht jij aan het bouncepercentage? Gerard Rathenau schrijft dat je beter de kwaliteit van websitebezoekers kunt meten. Hoe je dat aanpakt, legt hij uit in zijn artikel.
Google Data Studio
Ook een goed voornemen: het visualiseren van data. Binnen een paar klikken heb je een dashboard beschikbaar in Google Data Studio. Maar wat staat er in dit dashboard? Staan jouw KPI-resultaten en belangrijkste doelstellingen in je dashboard, inclusief inzichten? Gerard Rathenau biedt in zijn artikel over Google Data Studio voorbeelden en een handig template om mee te starten. En lees ook zijn stuk over hoe je een strategisch dashboard maakt voor je directeur.
7. SEO: is Google jouw concurrent?
De basisprincipes van SEO veranderen niet, maar toch zijn er ook op dit gebied trends en veranderingen waar te nemen. Mark van Tuel geeft je een vooruitblik voor dit jaar, met trends als E-A-T en de opmars van andere zoekmachines. En Cris van Wolffelaar en Bartjan Sonneveld bieden je een inkijkje in de ‘verborgen’ veranderingen.
En dan voor een andere belangrijke omslag: voor het eerst in de geschiedenis stuurt Google minder verkeer naar websites. Google beantwoordt steeds meer zoekvragen in de zoekmachine zelf. Het ontwikkelt zich van zoekmachine naar antwoordenmachine. Goed voor de gebruiker (want gebruiksvriendelijk), minder fijn voor website-eigenaren. Imgerd Friso luidde de alarmbellen, omdat Google zich steeds meer als publisher gaat gedragen (en lees ook de interessante reacties onder het stuk). Peijke Jansdaal bespreekt hoe je dit koufront overleeft. Bouw aan een sterk merk en neem zelf de controle, bijvoorbeeld door je e-maillijsten te laten groeien. Meer tips lees je in het artikel van Peijke.
Hoe kom je aan de top?
Wat kun je doen om bovenaan in Google te komen? Er spelen veel verschillende factoren mee. We hebben alvast een paar tips om de komende maanden mee aan de slag te gaan:
- Start met een topiccluster
- Werk aan linkbuilding (maar bouw wel de juiste links)
- Werk aan de gebruikservaring van je site
- Denk goed na over je SEO- én SEA-strategie (synergie is key!)
Handige SEO-tools
Ben je op zoek naar goede tools om met zoekmachineoptimalisatie aan de slag te gaan? Hier zijn een paar handige artikelen om door te nemen:
- De 21 beste gratis SEO-tools
- Verbeter de prestaties van je site met deze (gratis) technische SEO-tools
- Deze 10 SEO-tools zijn het proberen waard
- Welke SEO-tool is het best? SEMrush, Ahrefs en Moz in de vergelijking
Google Mijn Bedrijf
Wil je met je bedrijf lokaal meer opvallen en bijvoorbeeld via Google Maps ook klanten aantrekken? Stel dan Google Mijn Bedrijf goed in. Davey Smit geeft je 10 praktische tips om meer uit Google Mijn Bedrijf te halen. En in dit artikel praat hij je bij over de nieuwe mogelijkheden: extra opties voor bedrijfsidentiteit en promoties.
8. Search & social advertising
Ben je (nog) geen doorgewinterde SEA-specialist, en wil je tóch structureel SEA-campagnes beheren? Marleen Arts heeft de ultieme SEA-checklist voor je geschreven. Dit geeft je houvast om basic SEA-optimalisatie toe te passen. Denk ook goed na over je strategie: hoe bepaal je het succes van je Google Ads-campagne?
En dan nieuws op het gebied van Google Ads: in september zal de statistiek ‘gemiddelde positie’ vervallen. Er komen 4 nieuwe positiestatistieken. Vooral adverteerders die scripts of biedregels inzetten, zullen hun strategie moeten wijzigen. Hoe dat zit, legt Patrick Geijtenbeek uit in zijn artikel ‘Het einde van de ‘gemiddelde’ positie bij Google Ads. Wat nu?’.
Daarnaast kun je je nog verdiepen in deze 13 tips om je Google Ads-campagne nog beter te laten converteren. Voorkom bijvoorbeeld interne concurrentie tussen advertentiegroepen. En check ook eens deze 3 onorthodoxe methodes om je Ads-account te laten groeien.
Social advertising
Als je meer wil doen met (social) adverteren, dan is deze trendvoorspelling over social advertising een goede plek om te starten. Wil je aan de slag met adverteren op social media? Bekijk dan eens deze recente artikelen over LinkedIn ads, Pinterest ads (sinds kort mogelijk!), Instagram Shopping en een Nederlandse benchmark voor Facebookadvertenties. In ons overzicht met must-reads over social media vind je meer leestips op het vlak van social advertising.
Ook interessant is de rol van native advertising, en waarom het ook dit jaar zal (blijven) groeien. Native advertenties omzeilen vaak adblockers en kunnen ook de weerstand bij lezers verminderen (banner-advertenties verstoren daarentegen de leeservaring).
Nog even op een rij:
- De ultieme SEA-checklist voor Google Ads
- Zo bepaal je het succes van je Google Ads-campagne
- Het einde van de ‘gemiddelde’ positie bij Google Ads. Wat nu?
- 13 tips om je Google Ads-campagne nog beter te laten converteren
- 3 onorthodoxe methodes om je Google Ads-account te laten groeien
- Social advertising-trends: shopping ads, influencers, IGTV & AI
- Aan de slag met LinkedIn Ads? 7 tips van vakidioten
- Adverteren op Pinterest: eindelijk in Nederland!
- Haal meer uit Instagram Shopping met meetbare links & data
- Facebookcampagnes: nieuwe Nederlandse benchmarks
- Waarom native advertising in 2019 blijft groeien
9. E-mailmarketing
E-mail is niet dood, het is alive and kicking! Is het in jouw organisatie nog een ondergeschoven kindje? Hoog tijd om te kijken of je er meer mee kunt doen. Bart van der Kooi geeft in zijn artikel 8 handige tips om ervoor te zorgen dat je mails beter zichtbaar worden bij je ontvangers. Pas bijvoorbeeld profielverrijking toe, maak mooie e-mailflows, en test (maar wel met een hypothese)!
Ook is het interessant om eens naar de mogelijkheden binnen Gmail te kijken (mits je daar ontvangers hebt, uiteraard). De nieuwe Promotions Tab biedt e-mailmarketeers meer visuele mogelijkheden, zoals een extra afbeelding, een countdown en een speciale kortingscode.
Hoe zit het ook alweer met het verzamelen van klantgegevens? En mag je klanten altijd e-mailen? Jurist Charlotte Meindersma zet de privacyregels voor e-mail voor je op een rij.
Ben je op zoek naar inspiratie voor het schrijven van copy voor e-mails? Dit (Engelstalige) artikel van Campaign Monitor deelt 5 tips voor e-mail copy met je, waaronder: focus op één doelgroep en schrijf naar één doel toe.
Onderzoek & benchmarks
Benieuwd naar de staat van e-mailmarketing, of op zoek naar een benchmark? Deze artikelen zijn dan interessant voor je:
- Nationaal E-mail Onderzoek 2018: 72% Nederlanders koopt na e-mails van webshops
- Nationale E-mail Benchmark 2019 (DDMA)
- Email Benchmark 2019 (e-Village)
10. Personalisatie
Personalisatie is een soort heilige graal voor marketeers. Je kunt er niet altijd volledig grip op krijgen, maar oh, wat willen we het graag hebben. Hoe kun je personalisatie toepassen en waarom is het een belangrijk onderdeel binnen merkcommunicatie? Lotte Mol bespreekt de voordelen van personalisatie met een aantal inspirerende voorbeelden. Hoe ver ben je binnen jouw organisatie?
Over inspiratie gesproken: Vincent Alblas laat zien hoe Booking.com hyperpersonalisatie toepast, zodat jij als klant staat te springen om je volgende vakantie te boeken. Ook interessant is de discussie die onder het artikel ontstaat: wat is nou wel en niet personalisatie?
Trouwens, ook bij B2B-marketing is personalisatie mogelijk. Ruud Buijserd deelt 5 laagdrempelige manieren om een B2B-website te personaliseren. Waaronder: personalisatie van de headline, klantlogo’s en zelfs blogs.
11. B2B-marketing
Over B2B-marketing gesproken: uit het nieuwste B2B Marketing Trendrapport blijkt dat B2B-marketeers meer sturen op resultaat. Al die data en databronnen zijn mooi, maar het moet wel tot meer MQL’s (Marketing Qualified Leads) leiden. Ook blijkt uit het onderzoek dat marketing automation nog niet de beloofde leadmachine is.
Kijk ook goed om je heen, wat kun je leren van de koplopers in B2B-marketing? Uit de Next Level Leadgeneratie Benchmark blijkt dat de koplopers voortdurend investeren in de ontwikkeling van de waardepropositie. Qua contentmiddelen scoren vooral webinars heel hoog, maar ook de eigen website en SEO, de inzet van social media en eigen blogs. De onderscheidende propositie is belangrijk om unieke eigen content te maken.
12. Conversational & chatbots
De hype rond chatbots is inmiddels voorbij. Het is tijd om te experimenteren én om kritisch te zijn op waar én waarom we deze tools inzetten. “De tijd dat we met chatbots starten ‘omdat het kan’ is voorbij. In plaats daarvan kijken we naar datagedreven chatbots die écht iets toevoegen aan onze bedrijfsprocessen”, schrijft Linsey Jepma (OBI4wan). In haar artikel neemt ze je mee in de ontwikkelingen rond chatbots.
De chatbot wordt steeds meer een collega, en is geen concurrent voor de klantenservice. Daar zijn 3 redenen voor te noemen: de chatbot is slim, maar niet empathisch. Complexe situaties vereisen interactie van mens tot mens. En de beste resultaten worden bereikt door samenwerking tussen mensen en bots.
Bij Frankwatching experimenteren we trouwens met Frankie, en dat gaat met vallen en opstaan. Dat het werken met een chatbot nog niet makkelijk is, laat ook Marten Kracht zien in zijn kritische artikel met 5 verbeterpunten voor gesprekken met chatbots. Emiel de Graaf deed er onderzoek naar hoe je de verwachtingen van gebruikers van chatbots beter kunt managen.
Ook op het gebied van voice wordt er inmiddels kritisch gekeken naar de toepassingen. De Google Home Mini’s en Alexa’s veroveren snel terrein in Nederlandse huishoudens. Maar zijn consumenten al klaar voor conversational commerce? ShoppingTommorrow heeft de ontwikkelingen onderzocht en laat ook zien wat Nederlandse bedrijven kunnen doen om meer ‘mature’ te worden. Je kunt nu alvast competenties ontwikkelen op dit gebied. Dit zorgt ervoor dat je snel mee kunt bewegen met deze ontwikkelingen.
Waar ga jij nog de komende maanden op inzetten?
Benieuwd naar de must-reads op het gebied van social media en influencer marketing? Check dit artikel. En onze leestips op het gebied van content en communicatie vind je hier!