Contentmarketing

Zó houd je de aandacht van je lezer tot de laatste letter vast

0

Visuele content is waanzinnig effectief. Want een verhaal komt pas echt tot leven als er meerdere zintuigen worden aangesproken. Het wordt vaker gelezen, beter onthouden en meer gedeeld. Dus haal als communicatieprofessional alles uit de kast om je verhaal visueel kracht bij te zetten en de aandacht van je (potentiële) klant tot de laatste letter vast te houden.

Waarom is beeld eigenlijk zo krachtig? De wetenschap is er nog niet helemaal over uit. Een van de theorieën is dat het brein makkelijker beeld kan vertalen, waardoor het ook makkelijk in het geheugen blijft. Dat geldt zeker als beeld een emotie oproept. Bovendien is beeld in staat om complexe situaties te vereenvoudigen.

Visuele Content - Afbeeldingen

Verhalen – lang, kort, complex of eenvoudig – winnen dus aan kracht als je meerdere elementen inzet om de boodschap over te brengen. Denk maar aan de stemmetjes die je opzet tijdens het voorlezen. Of aan de kracht van tutorials op YouTube om ingewikkelde lesstof uit te leggen.

Veel dingen zijn makkelijker te begrijpen als ze worden getoond.

Visuele Content - Virtual Reality

In zijn boek Visual Storytelling in 60 minuten (aff.) vertelt Vincent Andriessen waar je op moet letten als je de aandacht van (potentiële) klanten wil trekken, én welke tools je daarbij kunt gebruiken.

Accepteer cookies

Visual Storytelling in 60 minuten is een praktisch, lekker leesbaar boek voor alle marketeers, contentspecialisten en zelfstandig ondernemers die meer indruk willen maken met hun content.

Begin met een plan van aanpak

De belangrijkste tip uit het boek: begin vóór je begint. Besluit voordat je begint al dat je een integrale productie wil maken.

Dat betekent niet dat je je tekst achteraf pimpt met beeld, want dat zou hooguit een aardig artikel opleveren met mooie beelden erbij.

Nee, je wil een écht indrukwekkend meesterwerk creëren. Om dat te bereiken, gebruik je tekst op logische plekken en zet je visuele elementen in op plekken waar ze het verhaal kunnen versterken. Het moet voelen als een multimediale ervaring.

  • Wat wil je vertellen?
  • Welke elementen uit je verhaal kunnen worden vervangen door iets anders dan tekst?
  • Waarom kies je daarvoor? Wil je een gevoel oproepen? Wil je iets verduidelijken?
  • Welke investering vraagt het qua tijd en geld?

Pak een vel papier en schrijf in de linkerkolom alle elementen uit je verhaal op en bedenk in de rechterkolom alternatieven. Voor dit artikel zag dat er zo uit:

Hoe vervang je tekst door visuele content?

Ik vroeg Vincent, de auteur, om een audioclip in te spreken. Daarin geeft hij dé ultieme tip voor iedereen die voor het eerst visuele content gaat maken.

Wanneer gebruik je welke content in een visueel verhaal?

Gekozen? Strategie bepaald? Dan gaat het boek verder met een korte bespreking van de online tools, gratis en betaald, die je kunt gebruiken voor beeldbewerking.

Voor dit artikel probeerde ik Canva (de gele visuals bovenin dit artikel), SoundCiteJS (de audioclip) en Piktochart, een superhandige tool om infographics mee te maken. Zoals deze, met daarin een overzicht van de elementen die je in je visuele verhaal kunt gebruiken:

Infographic Visual Storytelling

Over het boekCover Opvallen met visual storytelling

Titel: Opvallen met visual storytelling in 60 minuten
Auteur: Vincent Andriessen
Uitgever: Haystack
Jaar: 2019
Nummer: 9789461263346
Mediatype: Boek, 126 bladzijdes
Prijs: € 12,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)