Online advertising

Facebook adverteren: 6 voordelen van de nieuwe budgetverdeling

0

Benieuwd naar de wijziging in de budgetten van Facebook advertising? Ik laat je zien hoe de budgetten er nu uitzien en vertel ook wat de voordelen zijn.

Hoe werkte het voorheen?

Om de wijziging te begrijpen, is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben hoe het adverteren op Facebook voorheen ging. Je stelde een budget in voor advertentiesets.

Een voorbeeld: je hebt voor je sieraden-webshop drie advertenties die binnen één advertentieset vallen. De drie advertenties zijn voor een ketting, een armband en je sale-pagina. Per advertentieset stelde je dan een doelgroep in, bijvoorbeeld: vrouwen tussen de 18 en 22 jaar uit Amsterdam die de Facebook-pagina liken. Een campagne bestond weer uit meerdere advertentiesets.

Het ging dus eigenlijk zo: campagne > advertentiesets > advertenties. Je stelde een budget in voor je advertentiesets, dus voor alle advertenties binnen die set.

Optimalisatie campagne budget

Hoe zien de budgetten er nu uit?

Inmiddels stel je de budgetten niet per advertentieset in, maar op campagneniveau. Je stelt één centraal campagnebudget in voor al je advertentiebudgetten. Facebook is zo lief om het budget automatisch en doorlopend (in real-time!) over je best presterende advertentiesets te verdelen.

We pakken er weer een voorbeeld bij. Stel dat jij drie advertentiesets hebt:

  1. Midden doelgroep: die vrouwen tussen de 18 en 22 die ik net beschreef
  2. Jonge doelgroep: meiden tussen de 15 en 18 die in Amsterdam-Noord wonen en je webshop al eens hebben bezocht via Facebook
  3. Brede doelgroep: tussen de 18 en 25 uit Amsterdam-Noord die de website van je grootste concurrent leuk vinden

Op de oude manier heb je voor deze drie doelgroepen per advertentieset een budget ingesteld, dus op advertentiesetniveau. Heeft de jonge doelgroep een hoog conversiepercentage, en de brede doelgroep niet? Dan wordt er veel geld uitgegeven aan de brede doelgroep, terwijl dit helemaal niet zo veel oplevert. Aan de andere kant doe je de jonge doelgroep tekort. Je haalt hier relatief veel conversie uit, maar door de beperking in het budget haal je er niet het meeste uit. Op de nieuwe manier gaat dit dus anders.

Afbeelding van de verdeling van campagnebudgetten op Facebook.

Wat zijn de voordelen voor adverteren op Facebook?

Er zijn zes voordelen van deze nieuwe manier van budgetverdeling.

1. Je haalt meer uit je campagnes

Zoals je in de illustratie ziet, kun je nu met hetzelfde totaalbedrag meer totale conversies behalen. Er gaat automatisch meer budget naar de advertentiesets die het beste presteren. Het resultaat: je betaalt gemiddeld minder voor dezelfde resultaten.

2. Je bespaart tijd bij het managen van je campagnes

Je hoeft niet meer elke keer de budgetten per advertentieset aan te passen. Dit gebeurt automatisch. Veel fijner, want het scheelt je denkwerk en vooral veel tijd.

3. Je kunt campagnes makkelijker beheren

Er zijn minder budgetten die je in de gaten moet houden. Het is dus makkelijker om het overzicht te houden.

4. Doelgroepen her-dupliceren

Als een advertentieset qua doelgroep erg overeenkomt met een andere groep, kan dat budget worden uitgegeven aan een andere advertentieset.

5. Je vermijdt de ‘leerfase’

De ‘leerfase’ is het begin van een campagne, waarbij de campagnedata wordt verzameld. Het algoritme leert als het ware welke uitingen het beste werken. Deze worden dan automatisch vaker getoond. Klinkt op zich goed, maar het kost natuurlijk tijd. Deze nieuwe manier van campagnebudgettering bespaart het handmatig schuiven in de budgetten.

6. Je verdeelt je geld efficiënt over doelgroepen

Dit is eigenlijk het kernpunt. Door de nieuwe manier betaal je nooit te veel voor je conversies en wordt je geld zo efficiënt mogelijk verdeeld.

Afbeelding die het plan achter adverteren op Facebook illustreert.

In de notendop: waarom en wat heb je eraan?

Doordat je een budget instelt per campagne, verdeelt Facebook je budgetten automatisch. Facebook wil je helpen om je budgetten beter uit te geven. Op deze manier verspil je geen geld aan advertenties die slecht lopen en geef je meer geld uit aan advertenties die beter lopen. Met andere woorden: Facebook helpt je om je uitgaven tijdens het adverteren efficiënter te maken. Dit is een ontwikkeling waar ik fan van ben en waar jij zeker van kunt profiteren!

[Het artikel is op 30 september 2019 geüpdatet door de redactie.]