Social advertising-trends: shopping ads, influencers, IGTV & AI
2018 nadert zijn einde. Het jaar waarin de privacywetgeving van Facebook werd bekritiseerd, algoritmes opnieuw moesten worden verslagen en influencers hoofdrolspelers van Instagram zijn geworden. Ook op het gebied van social advertising gebeurde er veel. Benieuwd naar de trends voor 2019? In dit artikel analyseer ik 5 ontwikkelingen die je niet mogen ontgaan.
Wat waren de trends in 2018?
Eind 2017 besloten we in onze glazen bol te kijken en onze verwachtingen van de social advertising-trends voor 2018 te delen in een artikel op Frankwatching: LinkedIn kwam met gesponsorde privéberichten, online winkelen kon via social shopping, programmatic advertising bood kansen voor adverteerders en disappearing content zou aan populariteit winnen.
Een korte recap: Sponsored InMail van LinkedIn zal in Nederland geen toekomst hebben, omdat de huidige privacywetgeving dat niet toelaat. Wél zullen de overige trends – social shopping, programmatic advertising en disappearing content (of: ephemeral content) – zich blijven ontwikkelen in 2019.
Social advertising-trends in 2019
Welke social advertising-trends kunnen we in 2019 verwachten?
1. Instagram TV: hoe zetten bedrijven dit in?
Verrassend is het niet: de videotrend blijft ook in 2019 hot. Vanuit San Francisco kondigde Kevin Systrom (CEO van Instagram) eind juni 2018 de komst van Instagram TV (IGTV) aan. Hiermee probeert Instagram de concurrentie met YouTube aan te gaan. In tegenstelling tot YouTube, waarbij vooral de videokwaliteit belangrijk is, lijkt het bij IGTV meer om de ‘echtheid’ van video’s te gaan. Daarin is het enigszins vergelijkbaar met het inmiddels opgeheven Vine; een platform waarbij spontaniteit en hilariteit de basis vormden. Mede vanwege deze aspecten, is IGTV vooral voor vloggers en influencers aantrekkelijk om long-form videocontent te creëren.
Gemiddelde kijktijd zal stijgen
Het is dan ook niet meer dan logisch dat Instagram blijft investeren in video. Als we het Nederlandse online kijkgedrag analyseren, blijkt dat 88 procent van de Nederlanders ouder dan 13 jaar in 2017 een smartphone had. Bijna 90 procent van de Nederlandse 16-plussers heeft dit device weleens gebruikt om online een video te bekijken. In oktober 2018 spendeerden 16-plussers gemiddeld 95,44 minuten aan het kijken van YouTube-filmpjes. Naar verwachting zal deze gemiddelde kijktijd met bijna 16 procent stijgen naar 110,71 minuten in oktober 2019. En dat biedt kansen.
Nu is het – helaas – nog niet mogelijk om op IGTV te adverteren, maar volgens Systrom komt daar in de (nabije) toekomst verandering in. “There are no ads in IGTV today, but it’s a very reasonable place [for ads] to end up. Since creators are investing a lot of time into IGTV videos, we want to make that sustainable by offering them a way to monetize in the future”, aldus de Instagram-CEO.
IGTV: awareness en conversie
Adverteerders hoeven niet stil te zitten. IGTV is bijvoorbeeld zeer geschikt om awareness te creëren. Door naast aantrekkelijke content, pakkende titels en omschrijvingen te gebruiken, vergroot je de kans dat de doelgroep jouw video daadwerkelijk aanklikt. Wanneer gebruikers de video eenmaal hebben aangeklikt, is de kans groot dat ze aandachtig blijven kijken. De afleiding van andere video’s is namelijk minimaal, omdat video’s fullscreen worden afgespeeld.
Gebruik een trending hashtag als titel om awareness te genereren. In de video-omschrijving kun je naar een website linken en conversie genereren.
Soorten video’s voor IGTV
Ontwikkel een videocontentstrategie die bij de marketingdoelstellingen van het bedrijf past. Vanuit daar kun je een geschikte videostijl kiezen, zoals:
1. Introducties
Verschaf de kijker informatie over het bedrijf: waar het voor staat, welke missie en visie de organisatie heeft en wie tot het personeel behoren. Zo krijgen kijkers een goede indruk over de achtergrond van een organisatie. Daarnaast kan de relatie verbeterd worden en interactie met de doelgroep gezocht worden.
2. Q&A’s
Door te laten zien dat het bedrijf over relevante kennis beschikt en deze deelt, straal je gezag uit (thought leadership). Interview bijvoorbeeld een expert en beantwoord vragen die kijkers onder een eerdere video stelden.
3. Webinars & tutorials
Webinars en tutorials (of: how-to’s) worden gebruikt om kennis met de doelgroep te delen en klanten/leads van nieuwe informatie te voorzien, zodat zij begeleid worden in het nemen van een beslissing (lead nurturing). Doordat mensen hun mening kwijt kunnen of vragen kunnen stellen in de reacties, kan het bedrijf waardevolle informatie in handen krijgen. Je kunt ook een serie starten, zodat de doelgroep weet wanneer ze content kunnen verwachten.
4. Influencers aan het woord
Influencers weten als geen ander hoe zij hun doelgroep moeten aanspreken. Door als merk de handen met (micro)influencers ineen te slaan, kun je een doelgroep aanspreken die normaal lastig te bereiken is. Zorg wel dat de influencer representatief is.
Experimenteer!
Maak een (gratis) account aan via Instagram.com, de IGTV-app of de Instagram-app. Zodra je een kanaal hebt aangemaakt, kun je beginnen met het uploaden van MP4’tjes. Handig om te weten: video’s moeten minimaal 15 seconden lang zijn en mogen maximaal 10 minuten duren. Geverifieerde accounts kunnen tot een uur uploaden.
Exporteer video’s met minimaal 30 frames per seconde en met een resolutie van tenminste 720 pixels (minimale HD-kwaliteit). De aanbevolen grootte van de omslagfoto is 420px bij 654px. Gebruik IGTV Analytics om inzicht te krijgen in het aantal views, likes en comments. Trek ook conclusies uit het moment waarop iemand de video verlaat, zodat je het probleem kunt vaststellen.
2. Artificial intelligence in advertising groeit
Irrelevante advertenties vallen óf niet op, óf zijn een struikelblok voor consumenten. Ook op social media is dat het geval. Oorzaak: onjuiste targeting en retargeting. Daarom is het belangrijk om relevante advertenties te tonen. Wat heb je aan het zien van het paar sokken dat je zojuist hebt afgerekend? Juist. Liever zie je andere, relevante content of producten.
AI: inspelen op relevantie
En dat is precies waar de kracht van artificial intelligence (AI) ligt: het inspelen op relevantie. AI is een onderdeel van programmatic advertising. Vorig jaar gaven we al aan dat programmatic advertising in 2018 steeds populairder zou worden. In 2019 zal deze trend zich verder ontplooien. Maar hoe werkt het ook alweer?
Programmic advertising
Programmatic advertising kan bestaan door artificial intelligence (AI). AI geeft adverteerders meer inzicht in het online gedrag en de zoek- en koopintentie van consumenten. AI-systemen analyseren data, oftewel de door consumenten gezochte informatie, en passen het aanbod van advertenties daarop aan. Nadat deze data geanalyseerd is, wordt een relevante advertentie aan de consument getoond. Gedrag en intentie van de consument kunnen op deze manier positief beïnvloed worden, mits de targeting en retargeting goed is.
Personalisatietrend
AI-systemen zullen zich in 2019 steeds verder blijven ontwikkelen. Door continu data te blijven verzamelen en daarvan te leren, wordt ingespeeld op de personalisatietrend: het aanbieden van gerichte persoonlijke informatie voor de individuele consument. Het resultaat is dat de consument in de toekomst steeds vaker informatie zou moeten tegenkomen dat bij hem of haar past.De voorspellingen komen voort uit het analyseren van klikpaden, eerdere aankopen en bezochte pagina’s. Dankzij AI wordt social advertising in principe targetten op intenties van consumenten.
3. Social shopping in Snapchat
Social shopping zal ook in 2019 een trend zijn. Dat is niet verrassend, aangezien 71 procent van de consumenten een product koopt na een positieve ervaring met het merk op social media. De hoge bazen van socialmedia-platformen beseffen dat maar al te goed. Instagram onderzoekt de mogelijkheden naar on-platform afrekenen, Pinterest introduceerde ‘Shop the Look Pins’ en ook Snapchat wordt geoptimaliseerd om de strijd met de concurrentie aan te gaan.
Snapchat blijft mateloos populair onder jongeren in de leeftijdscategorie 13-25 jaar en verwacht wordt dat nog eens 1,2 miljoen tieners zich voor 2022 bij het socialmedia-platform aansluiten. Voor adverteerders en merken die zich tot deze doelgroep richten, is dat goed nieuws. Zeker sinds Snapchat recentelijk drie nieuwe e-commerce features introduceerde: ‘Amazon: visual search shopping’, ‘Shopable Snap Ads’ en ‘Shop and Cop’.
Amazon: visual search shopping
Snappen & shoppen. Snapchat en Amazon, een van ’s werelds grootste e-commercebedrijven, werken samen aan een visuele zoekfunctie voor producten. De camera functioneert als cursor en herkent logo’s en verpakkingen. Scan een product om de aanbieder, prijs, reviewscore en Prime-beschikbaarheid van het desbetreffende product te zien. Voor meer informatie word je doorgelinkt naar de website van Amazon. De manier van scannen werkt hetzelfde als de huidige Shazam-functie die eerder in Snapchat geïntegreerd werd. Momenteel wordt de functie alleen in de VS getest.
Shoppable Snap Ads
Shoppable Snap Ads, ook wel ‘Collection Ads’ genoemd, bestaan uit een visual op de achtergrond met op de voorgrond een viertal, relevante producten. Snapchat-gebruikers hoeven de advertentie niet te verlaten om meer productsuggesties te ontdekken.
De testfase met enkele grote merken was positief. Zo realiseerde Wish.com, een grote online retailer, een 17 procent hogere engagement rate ten opzichte van de standaardadvertenties op Snapchat. Ook eBay genoot van 5 keer meer engagement dankzij de Shoppable Snap Ads.
Shop And Cop
In tegenstelling tot visual search shopping via Amazon, waarbij gebruikers naar een externe site worden geleid, kunnen gebruikers nu ook in de Discover-sectie van Snapchat producten bekijken en kopen. Het kanaal ‘Shop And Cop’ werd gebruikt om het (vernieuwde) koopproces uitvoerig te testen.
Tijdens Black Friday en Cyber Monday presenteerden 20 merken hun producten via Snapchat. Eén van hen was Gymshark, een bekend fitnessmerk, dat twee uur lang haar items in Snapchat met 50 procent korting aanbood. De resultaten zijn tot dusver onbekend, maar feit is wel dat deze ontwikkeling de usability ten goede lijkt te komen, omdat consumenten een stap in het winkelproces kunnen overslaan. De verwachting is dat deze manier van social shopping in 2019 verder ontwikkeld gaat worden.
4. Carousel Ads in LinkedIn
Met de lancering van Carousel Ads, die in juni 2018 plaatsvond, krijgen adverteerders extra mogelijkheden om awareness te creëren, traffic te genereren en leads te vergaren. Carousel Ads in LinkedIn zijn vergelijkbaar met die van Facebook en Instagram; door horizontaal te swipen, krijgt een gebruiker meer informatie over een merk, product of dienst.
Het ontvangst van Carousel Ads was positief. Tijdens de testfase, waarbij 300 adverteerders naar hun ervaringen werd gevraagd, gaf 75 procent aan Carousel Ads te gaan gebruiken in de eerstvolgende campagne. De adverteerders lieten weten dat het gebruik van Carousel Ads resulteerde in een groei van click-throughs en engagement in vergelijking met hun standaardcampagnes. Maar wat zijn Carousel Ads?
Brand stories
Adverteren in LinkedIn is ideaal voor de B2B-branche. Carousel Ads kunnen worden ingezet om de zakelijke doelgroep te informeren over de organisatie, bijvoorbeeld door storytelling. In maximaal 10 visuals kun je brand stories, offers of insights kwijt, om zodoende de (zakelijke) doelgroep van kennis te voorzien en/of de interactie met deze doelgroep aan te gaan.
In elke visual kun je een hoofdstuk van jouw verhaal kwijt. Daarnaast zijn brand stories in de B2B-branche geschikt om de doelgroep door de buyer journey te begeleiden. Door gepersonaliseerde, customized content te ontwikkelen, kun je awareness creëren of professionals richting de consideration-fase proberen te loodsen. Traffic genereren kan door een link aan de visuals toe te voegen.
Lead gen forms
Ook speelt LinkedIn met de komst van lead gen forms binnen de Carousel Ads in op leadgeneratie. Wanneer een bedrijf mensen wil uitnodigen voor een event of webinar, dienen zij doorgaans hun gegevens handmatig in te vullen. De komst van lead gen forms zorgt ervoor dat deze stap in het aanmeldproces vervalt. Nu worden direct de LinkedIn-gegevens van geïnteresseerden overgenomen, waarbij de naam, functie en bedrijfsnaam al zijn ingevuld. De kans op foute of niet afgeronde aanmeldformulieren wordt gereduceerd, aangezien een LinkedIn-profiel vaak up-to-date gehouden wordt. Eenmaal ingeschreven, krijgt de lead een gepersonaliseerde bedankpagina te zien die je kunt koppelen aan een bestemmingspagina.
Speltip
Het managen van leads vindt plaats in de ‘Campaign Manager’-sectie. Deze sectie geeft inzicht in het aantal vertoningen van de advertentie, het aantal leads, de clicks, CPL en de ROI van een gesponsorde ad. Speltip 84: vergeet niet om de optie ‘collect leads using LinkedIn Lead Gen Forms’ aan te klikken bij het creëren van een campagne.
5. Influencer marketing blijft groeien, ook in 2019
Instagram is hét platform voor de influencer, maar wie is er nu nog een influencer nu de jacht op fake followers is geopend en de standaarden voor gesponsorde content transparanter moeten worden?
Van influencer naar ondernemer
De influencertrend zal zich in 2019 verder ontplooien; influencers zullen het aankomende jaar steeds meer op (zelfstandige) ondernemers gaan lijken. Doordat ze hun grote fanbase benutten, kunnen ze meer inkomsten genereren en strategische partnerships met marketeers aangaan. Ook de – alsmaar groeiende – populariteit van e-sports en livestreaming zal aankomend jaar aantrekkelijk zijn voor adverteerders.
Long-term influencer marketing
Een groot aantal volgers en je bent influencer, toch? Dat is niet helemaal waar. Influencer marketing draait om een persoonlijk aspect tussen zender en ontvanger. Daarbij is het vinden van de zogenaamde sweet spot, oftewel de connectie tussen brand en influencer, van cruciaal belang. Als een influencer niet met de waarden en het imago van de organisatie matcht, komt de boodschap niet geloofwaardig over.
Anna Nooshin
Een goed voorbeeld hiervan was Anna Nooshin, die een gesponsorde advertentie namens Shell op haar Instagram plaatste. Door een samenwerking met een influencer aan te gaan die écht bij het bedrijf past, kun je een succesvolle langetermijnsamenwerking realiseren die aansluit bij de missie en visie van het bedrijf.
De strijd tegen de nep-influencer
Instagram gaat tools inzetten om nepvolgers en -likes tegen te gaan. Het hebben van een grote fanbase is goed voor het imago van een influencer, alsmede de vele likes op een post. Deze interactie komt geloofwaardig over. Nu gaat Instagram kleine tests uitvoeren om nepaccounts te filteren, zoals het vragen om een wachtwoordwijziging.
Influencer-podcasts
Social advertising betekent voor influencers vaak het posten van gesponsorde content plaatsen in de vorm van foto’s en video’s. Toch is de verwachting dat influencers zich aankomend jaar al meer gaan focussen op podcasts om de verdieping met hun fans op te zoeken. Podcasts zijn zowel voor de B2B-, als de B2C-branche geschikt om diepgaande kennis en informatie met de doelgroep te delen. En dat is precies wat de Britse influencer Estèe Lalonde dacht toen zij haar eerste podcast ‘The Heart of It’ in 2017 online zette. Inmiddels heeft ze een vervolgserie en de reacties vanuit haar fanbase zijn lovend.
Adverteer met een achterliggende gedachte
Kortom, voor zowel adverteerders in de B2B- als in de B2C-branche belooft 2019 een gunstig jaar te worden wat betreft social advertising. Probeer ook dit jaar weer nieuwe advertentiemogelijkheden uit, maar blijf rekening houden met het doel van de organisatie en de informatiebehoefte van de doelgroep. Fijne dagen!