Loopbaan

De 6 rankingfactoren van Google for Jobs & hoe je ze toepast

0

Google lanceerde Google for Jobs ruim een jaar geleden in de VS. Het was de nieuwe geïntegreerde vacature-zoekfunctie. Het platform verspreidde zich als een virus in onder meer Mexico, Zuid-Afrika, en India. Europa leek de dans te ontspringen, maar er gaan geruchten dat Groot-Brittannië binnenkort aan de beurt is. En dan ontkomt Nederland er ook niet meer aan. De hoogste tijd om erop te anticiperen dus!

Bereid je voor

Over Nederland is helaas nog niets concreets bekend. Al is het aannemelijk dat Google for Jobs ook snel naar ons toe komt. Na de introductie van Google Shopping was Nederland ook als een van de eerste landen in Europa aan de beurt. In feite zijn de verschillen tussen Google Shopping en Google for Jobs vrij klein.

  • Beide producten zijn widgets die Google toont in de zoekresultaten.
  • Beide producten verwijzen je door naar een externe website.

Je kunt je er als recruitment-organisatie dus maar beter op voorbereiden. In dit artikel legt Evelien uit hoe je jouw vacatures op Google for Jobs kunt plaatsen. Dat is de eerste stap, maar dan ben je er nog niet. In onderstaande widget zie je dat de zoekresultaten maar drie vacatures tonen.

Google for Jobs overzicht

De drie vacatures die zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

Werkzoekenden zien de overige vacatures pas als ze doorklikken. Je moet dus vechten om bovenaan te staan en zichtbaar te zijn. Met de zeer krappe arbeidsmarkt van dit moment, is zichtbaarheid voor de doelgroep misschien wel belangrijker dan ooit.

Rankingfactoren

Google zou Google niet zijn als ze geen algoritme ontwikkelden voor Google for Jobs. Dit blijft natuurlijk altijd een beetje mysterieus, maar er zijn verschillende factoren bekend die ervoor zorgen dat je hoger in de zoekresultaten komt te staan.

1. Gebruik standaardfunctietitels

Google wil zoveel mogelijk structuur aanbrengen in de functietitels. Werkzoekenden zitten niet te wachten op titels als ‘marketing-ninja’ of ‘SEO-goeroe’. Dat zegt ze namelijk niks. Want wat is de definitie van ‘ninja’? Is dat, net als een echte ninja, een doorzetter? Iemand die weet hoe je nieuwe markten aanvalt? Of een senior, omdat een ninja veel ervaring moet hebben?

Deze ruimte voor interpretatie van functietitels wil Google voorkomen. Daarom scoren functies met termen als ‘Junior online marketeer’ en ‘Senior SEO-specialist’ hoger dan vergelijkbare functies met hippe, iets te creatieve titels. Het tijdperk van de onderscheidende functietitels lijkt daarmee dus echt voorbij. Recruiters zullen in de toekomst kritisch moeten kijken naar de titels van openstaande vacatures.

Werkzoekenden zitten niet te wachten op titels als ‘marketing-ninja’ of ‘SEO-goeroe’.

2. Zorg dat mensen doorklikken

Als een werkzoekende op jouw vacature heeft geklikt, ziet hij of zij de eerste vijf tot 25 regels van jouw vacaturetekst. De rest zit verborgen achter een ‘lees meer’-knop. De introductie is daarom erg belangrijk. Als iemand na het bekijken van je vacature meteen teruggaat naar de overzichtspagina, is dat schadelijk voor jouw positie.

Google for Jobs detail

Een voorbeeld van een vacature. Het geeft alleen de eerste dertien regels weer. De rest zit verborgen achter de read more-button.

Je moet mensen dus al bij de eerste zin triggeren om door te lezen. Hoe doe je dat? En wat kun je beter achterwege laten?

  • Maak de vacaturetekst concreet.
  • Zorg dat het taalgebruik past bij de doelgroep.
  • Vertel waarom de werkzoekende bij jouw bedrijf moet komen werken.
  • Lange zinnen in de lijdende vorm zijn not done.
  • Laat uitgebreide bedrijfsbeschrijvingen liever weg.

3. Zorg dat mensen lang op je vacaturepagina blijven

Als werkzoekenden doorklikken op de ‘lees meer’-knop, wordt de hele vacature zichtbaar. Hier geldt: hoe langer een bezoeker aanwezig is op de uitgeklapte pagina, hoe hoger je komt in de ranking. Maak je content dus sterk en vermijd jeukwoorden. Vertel wat deze baan zo uniek en interessant maakt. Gebruik ondertitels om het overzichtelijk te houden en plaats opsommingen om het verhaal leesbaar te maken. Alleen zo hou je lezers vast tot het einde.

4. Voeg een specifieke locatie toe

Een verplicht onderdeel van Google for Jobs is de werklocatie. Je moet deze kenbaar maken in de Job Posting-microdata. Anders verschijnt je vacature niet in de zoekresultaten. De nauwkeurigheid van de locatie bepaalt hoe hoog je zult komen in de ranking. Hogehilweg 10 in Amsterdam is dus beter dan alleen Amsterdam.

5. Vermeld het salaris

‘Marktconform’ is misschien wel het storendste woord in vacatureteksten. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf werkzoekenden de vacature direct wegklikt als het salaris ontbreekt. Met die gedachte in het achterhoofd, maakte Google dit een rankingfactor.

Het tonen van salaris verbetert de candidate journey. De werkzoekende weet dan immers waar het op financieel gebied aan toe is. Maak je het salaris niet kenbaar? Dan zal Google de bezoeker alleen een salarisrange tonen op basis van informatie afkomstig uit vergelijkbare functies. Daarnaast scoor je lager in de ranking.

6. Voorkom zoekwoorden-spam

Ooit was er een tijd dat Google accepteerde dat je een pagina helemaal volstopte met zoekwoorden. Hiermee kon je zelfs op de eerste plaats komen bij zoektermen waarop veel concurrentie was. Die tijden zijn voorbij. Gebruik dus niet 100 keer hetzelfde zoekwoord, want Google straft dit af.

Bestaat je vacaturetekst voor meer dan 3% uit dezelfde zoekterm? Gebruik dan synoniemen. Google kan tegenwoordig goed verbanden leggen tussen gerelateerde woorden. Daarnaast zorgt het voor variatie, en dat is prettig voor de lezer.

Google for Jobs komt eraan

Als je al deze punten doorvoert, sta je met 2-0 voor op je concurrenten. Maar zij zullen ook zeker niet stilzitten. Uit een seminar van Monsterboard blijkt dat 90% van de Nederlandse recruiters en hr-medewerkers Google for Jobs ziet als een kans. Het wordt dus serieus genomen in Nederland.

Hoe ga jij anticiperen op de waarschijnlijke komst van Google for Jobs? Laat het me weten in een reactie!