Echte bazen doen aan guerilla-recruitment
Nederland kampt met een structureel tekort aan goede mensen. Er zijn serieuze tekorten in onder andere de sectoren techniek, zorg, onderwijs en ICT. Dan spreekt voor zich dat je minimaal een aantrekkelijke werkgever moet zijn om überhaupt mensen te laten solliciteren in deze tijd. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Soms heb je mensen (bij bedrijven) die net een stapje verder durven te gaan. Mensen die niet bang zijn hun kop serieus boven het maaiveld uit te steken. En zij doen dit met overtuiging en creativiteit. Naar deze mensen zouden we eens wat vaker moeten kijken, want ze bestaan echt… de guerilla-recruiters.
Guerilla-marketing kent iedereen: een originele out of the box marketingactie om een product of dienst creatief te pluggen. Sommige acties gaan viral en leveren grote aantallen mediawaarde op voor de adverteerder. Enkele voorbeelden:
Recruitment is marketing
Omdat recruitment en marketing steeds dichter bij elkaar komen, is guerilla-recruitment een uitstekende vorm om een boodschap duidelijk te maken aan de arbeidsmarkt.
Wat je moet weten
Een geslaagde actie in guerilla-recruitment heeft verder strekkende gevolgen dan alleen op recruitment. Het zegt namelijk veel over je bedrijf. Als je een actie hebt gelanceerd die viral gaat, raakt dat dus ook de marketing van je bedrijf als corporate, niet alleen als werkgever.
Sterker: marketingbudget en recruitmentbudget zouden mijn inziens vaker samen moeten komen. Juist om de reden dat een marketingeuro uitgegeven aan sterke employer branding zich twee keer uitbetaalt. Voor verdere verdieping lees hier meer.
Individuele of multi-targeting
Je kunt je guerilla-recruitment richten op zowel individuen als op groepen mensen.
Je verwacht wellicht dat dit wel erg dure campagnes zijn om één vacature in te vullen, op het moment dat je een guerilla-marketingactie hebt opgetuigd om één specifiek persoon binnen te halen. Maar ook hier geldt: de extra pr-waarde die je terugkrijgt voor een goede actie kan zeer hoog en waardevol zijn voor je bedrijf. Een werkgever die dat in mijn ogen bijzonder goed snapt, is Heineken (hierover later meer).
Een mooi voorbeeld van een individuele guerilla-recruitmentactie:
Advocatenkantoor Houthoff Burumahad poste deze recruitmentactie voor Chiraz Muradin midden in Amsterdam. Swane was verantwoordelijk voor de recruitment binnen Houthoff en had haar oog laten vallen op Muradin – een rechtenstudent die (in 2008 alweer) cum laude was afgestudeerd.
Een prachtige ludieke actie om een bijzonder individu te werven voor je kantoor. Echter, wat gebeurde in de praktijk een tijdje later:
Niet ver van het eerste scherm in Amsterdam kwam dit beeldscherm tot leven. De boodschap zegt natuurlijk alles! Geweldig, en met humor, geanticipeerd door Abeln Advocaten (Bron: Recruitmentmatters).
Een bekende internationale ICT-organisatie, die ik ken, heeft ook eens een aanhangwagen met spandoek met logo en contactgegevens in de straat van een uiterst talentvolle ICT-er gezet, met daarop de vraag: Wanneer kom je bij ons werken?
Multi-targeting
Multi-targeting doe je om onbekende mensen op een bijzondere manier te bewegen naar je bedrijf toe te komen. En het mooie is, dat hoeven niet altijd hele dure campagnes te zijn. Hieronder een aantal voorbeelden:
Pizza digitale is een echt (Duits) paard van Troje. ICT-partij 1 jaagt gericht op ICT’ers van ICT-partij 2. ICT-partij 1 weet bij welke pizzeria de ‘overwerk’-pizza’s van ICT-partij 2 worden besteld en daarvoor wordt een geweldig triggerende actie bedacht. Een pizza met QR-code, die leidt tot een landingspage met vacature van ICT-bedrijf 2.
Bekijk even deze video. Dan zie je hoe je met weinig geld een afdeling ICT’ers kunt bereiken van je concurrent.
Zoals beloofd de partij die mijn inziens heer en meester is in het succesvol aan elkaar koppelen van guerilla-recruitment en corporate marketing.
Heineken maakte hier een grandioze viral met absurde interviews, stresssituaties en opdrachten voor een stagebaan. Alles is met verborgen camera vastgelegd (bekijk de video voor het resultaat, hang achterover en geniet).
Het bereik van deze viral: meer dan 500.000.000 views op diverse social-mediakanalen en een toename van maar liefst 317 procent van het aantal sollicitanten een jaar later.
Zelf een guerilla-recruitmentactie optuigen?
Ga je zelf een guerilla-recruitmentactie optuigen? Volg dan deze regels.
1. De actie moet leuk, schokkend of ontroerend zijn
Marketing gaat over emotie. Als je mensen wil bewegen, zul je ze moeten raken en dat ook nog eens via de juiste snaar. Een veelgebruikte strategie is humor. Als je mensen laat lachen heeft dat serieus effect, maar ook schokken of ontroering kunnen heel effectieve manieren zijn om mensen stil te laten staan bij jouw boodschap. Voor een goed doel kan het slim zijn een campagne over een geheel andere flank te laten lopen dan voor een commercieel bedrijf. Hoofdzaak is dat de boodschap relevant is en de juiste emotie opwekt.
2. Het moet nieuw zijn
Je actie mag nog nooit eerder zijn uitgevoerd. Je zult serieus moeten innoveren om een sterke recruitmentactie op te tuigen. Goed gejat is in dit geval zeker níet beter dan slecht bedacht. Als mensen verbanden zien met eerder uitgevoerde guerilla-acties, word je direct publiekelijk afgeserveerd (en volkomen terecht).
3. De actie moet relevant zijn
Iedereen moet je actie direct begrijpen. In een ieder geval de doelgroep waar je op target moet de boodschap begrijpen. Tienduizend badeendjes in het kanaal gooien, trekt wel de aandacht. Maar als je vervolgens zegt dat je ICT’ers zoekt, snapt niemand wat die badeendjes daar doen. Dan sla je plank finaal mis. Een digitale pizza voor die groep ICT’ers wordt wel direct begrepen.
4. Ga voor world domination
Een guerilla-recruitmentactie of -campagne is niet iets dat je erg vaak op touw kunt zetten voor je bedrijf. Als je het doet, doe het dan goed. Echt zo goed, dat het de kans heeft om daadwerkelijk viral te gaan. Halfbakken ideeën en probeersels horen hier niet thuis, deze
campagnes zul je dan ook snel als een nachtkaars uit zien gaan.
5. Zorg voor bereik
Een ijzersterke campagne bedenken en tot leven laten komen is één. Zorg er echter ook voor dat je potentie aan bereik groot genoeg is. Als alleen de dorpskern van Nederweert een keer gelachen heeft om je actie, heb je de potentie van de actie niet ten volle benut.
Maak je bedrijf onsterfelijk
Maak je bedrijf en je recruitmentafdeling onsterfelijk en creëer de beste guerilla-actie die de wereld ooit gezien heeft – en werf direct een horde professionals.