Contentmarketing als motor van linkbuilding: zo gooi je de tank vol
Contentmarketing kan een goed onderdeel zijn van je linkbuilding-strategie. Maar zonder het juiste type content, verdien je op een gegeven moment geen nieuwe links meer. Zo blijf je elke keer maar weer brandstof (=marketing) in je auto gooien, zodat de motor blijft draaien. Maar is er ook een manier om je tank in één keer vol te gooien, zodat de auto maanden blijft lopen?
Met welke brandstof vul je de tank?
Schrijvers zijn altijd bezig om bronnen te vinden om te kunnen argumenteren of context te schetsen. Als de content die jij creëert dient als waardevolle bron, kan die bijdragen aan linkbuilding. Maar voordat dat gebeurt, moeten we nog wel even aan de bak. Je begint daarom natuurlijk met het creëren van content, die kan dienen als een waardevolle bron voor andere schrijvers.
Hoe vul je de tank?
Heb je de juiste brandstof? Mooi! Maar hoe vullen we nou die tank? Die tank vul je zo:
- Gooi je brandstof in de tank en geef gas!
Je hebt nu waardevolle content gecreëerd, maar nog niemand buiten je organisatie heeft het gezien. De eerste stap is dus publiceren. Dat doe je op je website. Vervolgens ga je het zoveel mogelijk delen. Het uitsturen van een persbericht is een belangrijk onderdeel van het delen. Dit persbericht stuur je uit naar populaire en gezaghebbende sites, waarvan hun doelgroep ook matcht met de doelgroep van je content. Hierdoor is er een grote kans dat deze sites de waarde van je content opmerken en er vervolgens zelf naar gaan linken.
Neem bijvoorbeeld mezelf. Ik heb vorig jaar een whitepaper (pdf) geschreven over een paradigmashift: het schoonheidsideaal verandert van mager naar gespierd. Natuurlijk heel interessant hoe je daar als organisatie vervolgens op in kunt spelen. Ik had dus content die heel waardevol voor andere bedrijven kon zijn. Vervolgens heb ik verschillende websites benaderd, waarvan ik dacht dat ze het wel interessant zouden vinden. En met succes! Daar heb ik een artikel over mogen schrijven op Frankwatching: Thought leadership: de weg naar jouw #killerbusiness.
Zo en dat was het al. Nu heb jij je werk gedaan en gaan andere sites met jouw content aan de slag. Want zodra je content strategisch op relevante sites is geplaatst, is het weer beschikbaar voor andere uitgevers.
- Bezoekers van de sites lezen het artikel en publiceren vervolgens zelf een artikel dat linkt naar de content.
- Bezoekers van die sites lezen weer die artikelen en publiceren vervolgens ook weer artikelen die linken naar de content.
- En zo gaat het door voor maanden, jaren… wie zal het zeggen?
Maar hoe kom ik dan aan die brandstof?
Lijkt dit je wel wat, maar heb je geen idee hoe je die brandstof gaat produceren? Daar kunnen heel veel mensen je namelijk bij helpen. Vraag bijvoorbeeld aan je medewerkers, je klanten of aan andere bedrijven in de branche wat hun gedachten, angsten en ervaringen zijn. Zo kom je vanzelf achter hun problemen en wat voor oplossingen ze zoeken. Die kun je gebruiken als input voor het creëren van je content. Misschien heb je zelf wel een database vol met data die heel interessant zijn voor andere professionals?
Ik moet wel eerlijk zijn, onderzoek doen kan een van de tijdrovendste kanten zijn van het creëren van content. Als je bereid bent om hier tijd en effort in te steken, dan zul je daar zeker op de langere termijn van profiteren.
Aan wat voor soort content, dat voor anderen kan dienen als mooie bron, denk jij hierbij?
Afbeeldingen met dank aan 123RF.