Loopbaan

Solliciteren via een recruitmentbureau: 4 dingen waar je op moet letten

0

Iedereen is vroeg of laat aan de beurt: je zoekt een nieuwe baan. De mogelijkheden binnen het digitale landschap zijn eindeloos. Veruit het grootste percentage wordt nog steeds gezocht via een vacaturewebsite, maar ook social media hebben een groot aandeel. Een andere optie is om je in te schrijven bij een recruitmentbureau. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. In december 2016 stonden er bijna 160.000 vacatures open. Dat is een stijging van 29 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Uit het boek ‘Solliciteren via LinkedIn’ (aff.) blijkt dat ieder jaar naar schatting zo’n 40.000 kandidaten via een bureau een nieuwe positie vinden. Werving- en selectiebureaus kennen de markt en de werkgevers, hebben een groot netwerk en kunnen je begeleiden om je kansen zo groot mogelijk te maken. Wil je solliciteren met behulp van een recruitmentpartij? Onthoud dan deze tips.

In december 2016 stonden er bijna 160.000 vacatures open. Dat is een stijging van 29 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Stap 1: Optimaliseer je cv

Zorg voor een overzichtelijk en duidelijk cv en LinkedIn-profiel. Een recruiter kijkt slechts enkele seconden naar je cv en daarom is de eerste indruk heel belangrijk. Wees kort en to the point, maar blijf vooral relevant. Zaken die er niet toe doen, komen op een ander moment misschien wel aan de orde. Een werving- en selectiebureau wil geen verstoppertje spelen.

Om je first impression persoonlijker te maken wordt steeds vaker een sollicitatievideo ingezet. Dit leidt tot enorme positieve resultaten op het aantal kandidaten dat wordt uitgenodigd. Wees creatief, maar ook hier geldt dat het relevant moet zijn.

Denk SEO

Op welke woorden zoekt een recruitmentbureau? En welke keywords zijn belangrijk voor de specifieke vacature? Zorg ervoor dat je deze benoemt in je cv en LinkedIn.

Denk UX

Hoe leest het werving- en selectiebureau jouw cv? Opmaak, kleuren, een foto: maak er een samenhangend en aantrekkelijk geheel van, dat goed en prettig leesbaar is. Vergeet niet dat het een zakelijk document is, kunstwerken horen aan de muur.

Zorg voor een professionele profielfoto

Zowel op je cv als op je LinkedIn-profiel plaats je een representatieve, professionele foto. Dit hoeft geen saaie plaat te worden, wees creatief en wees jezelf. Foto’s met je kinderen, de hond, een nieuwe liefde of eentje waar je je beste vriendin vanaf hebt geknipt, komen niet aantrekkelijk over voor een werving- en selectiebureau of je nieuwe baas. Zet al die leuke en gezellige foto’s maar op Facebook of Instagram, waar ze thuishoren.

Stap 2: Wees selectief met recruitmentbureaus

Kwaliteit gaat boven kwantiteit. In de huidige markt worden millennials gemiddeld één tot vijf keer per jaar benaderd voor een vacature. Voor veel van de kandidaten binnen het digitale landschap ligt dat zelfs stukken hoger! Denk goed na over wat je wil en welk werving- en selectiebureau bij jou past past. Zoek je een brede rol of ben je nog niet zeker van je keuze? Schrijf je dan in bij een breder bureau. Ben je een specialist? Dan pas je beter bij een bureau dat veel ervaring heeft in bemiddeling van jouw specialisme. Door met de juiste zoektermen te googelen krijg je inzicht in welke bureau er op de markt zijn.

Persoonlijk

Het belangrijkste is dat een recruitmentbureau kijkt naar wie je bent. Daarom is het fijn om een persoonlijke kennismaking in te plannen waarbij je goed kan aangeven wat voor jou van belang is, zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Nadat je elkaar beter hebt leren kennen, zouden jullie kunnen beslissen om je cv voor te stellen aan de organisatie waar je wil werken. Uiteraard moet jij hier toestemming voor geven aan het werving- en selectiebureau.

Stap 3: Antwoord áltijd

Het kan soms best vervelend zijn om regelmatig te worden benaderd door werving- en selectiebureaus. Hun voorstel is niet altijd even passend. In plaats van onvriendelijk te zijn of helemaal te zwijgen, is het wijs om een passend antwoord te geven. De reden waarom je geen interesse hebt bijvoorbeeld, zodat je de volgende keer niet weer wordt benaderd voor een zelfde soort functie. Denk eraan dat je het recruitmentbureau nu niet nodig hebt, maar wellicht kom je op lange termijn dezelfde mensen weer tegen. Wie weet dan wel met jouw droombaan!

Stap 4: Overdrijf niet

Als je een intakegesprek hebt gehad bij een recruitmentbureau, wil je natuurlijk in de picture blijven. Mail of bel eens na een aantal weken en houd de actuele vacatures van het bureau goed in de gaten. Enthousiasme wordt gewaardeerd, maar te vaak bellen of ongevraagd langskomen meestal niet. Kortom, doseer je communicatie en wees zo concreet mogelijk.

 

Afbeelding met dank aan 123RF.