Social media

5 dingen die je beter niet (meer) kunt doen op LinkedIn

0

In trainingen wordt ons regelmatig gevraagd naar de geschreven en ongeschreven regels van LinkedIn. Een lastige vraag! Enerzijds omdat het er maar net vanaf hangt wat je doel is op het platform, anderzijds zijn wij als trainers niet helemaal onbevooroordeeld. Wij hebben daarom een rondvraag gedaan in ons netwerk naar de grootste don’ts op LinkedIn. Twee dingen vallen hierbij op: over een aantal onderwerpen is er veel overeenstemming én veel punten zijn te voorkomen of op te lossen door functionaliteiten. In dit artikel lichten we er 5 punten uit.

De vijf punten in willekeurige volgorde:

1. Je naam aanvullen met SEO-termen of de grootte van je netwerk

Afgezien van Hulk “The immortal” Hogan en Elvis “The King” Presley, kunnen wij ons geen reden voorstellen waarom je je naam zou ‘opleuken’. Het is in eerste instantie al strijdig met de gebruikersvoorwaarden. Ook voor de interne zoekfunctie van LinkedIn of Google, hoef je je naam in ieder geval niet te voorzien van SEO-termen (diverse tests hebben uitgewezen dat dit totaal geen zin heeft).

En het aantal connecties? Die zijn eigenlijk niet relevant. Het wordt eerder als ‘opscheppen’ ervaren. Als we het echt willen weten, vinden we het wel door naar de recent activity te kijken op je profiel.

20170123-blog-afb-1

2. LinkedIn gebruiken als Facebook

Puzzels, raadsels, twijfelachtige foto’s en politieke discussies. Door de meeste LinkedIn-gebruikers worden ze als not done ervaren. En dat is niet gek als je kijkt naar de missie van LinkedIn en je bedenkt dat het eigenlijk het enige sociale, zakelijke platform in Nederland is. Wij zeggen daarom altijd gekscherend tegen onze cursisten dat op LinkedIn dezelfde regel geldt als wanneer je voor het eerst bij je schoonmoeder op bezoek gaat: géén geloof, politiek, seks of grappen en grollen.

Op LinkedIn geldt dezelfde regel als wanneer je voor het eerst bij je schoonmoeder op bezoek gaat: géén geloof, politiek, seks of grappen en grollen.

Overigens kregen we naar aanleiding van onze oproep rondom dit artikel nog een mooi tegengeluid van Sjors Heerdink: “[…] soms worden berichten met meer dan 100 likes beantwoord met ‘Facebook?’. Dan denk ik dat je een beetje een bord voor je hoofd hebt, of het een ander niet gunt. Geef een ander wat ruimte en als je je dan echt niet in kunt houden, reageer dan niet zoals ze precies ook op datzelfde Facebook doen. Denk na en motiveer, in plaats van zo primair te reageren.” Een goede nuancering wat ons betreft, want uiteindelijk zijn het de gebruikers die de kwaliteit van het platform bepalen.

3. Standaard-uitnodigingen versturen

We vallen voor onze trouwe lezers in herhaling, maar deze tip is het dan ook waard. Het merendeel van de uitnodigingen die we mogen ontvangen bevat namelijk (ondanks alle adviezen) nog steeds dezelfde tekst “I’d like to add you to my professional network on LinkedIn” of zelfs géén tekst. In onze ogen niet professioneel en niet meer van deze tijd. Het getuigt namelijk van gemakzucht. Het is alsof je op een netwerkborrel alleen maar visitekaartjes uitdeelt, maar vergeet om iemand de hand te schudden en er iets bij te zeggen.

Voorheen kon je als excuus opvoeren dat het mobiel niet mogelijk was om de uitnodiging te personaliseren, maar LinkedIn heeft op basis van feedback van de gebruikers snel een optie om te personaliseren toegevoegd. Hoe je dit doet op mobiel? Volg dan deze stappen (zie ook de afbeeldingen onder de stappen):

  • Stap 1: ga naar “Personen die u misschien kent” via het tweede icoon en klik op het profiel van de persoon die je uit wil nodigen.
  • Stap 2: op het profiel klik je de drie puntjes rechts bovenaan aan. Ga dus niet naar de blauwe balk “Connectie maken”.
  • Stap 3: kies voor uitnodigen of “personalize invite“.
  • Stap 4: typ hier je persoonlijke uitnodiging. Waar ken je elkaar van? Waarom wil je verbinding maken? Heb je toch in de snelheid op de blauwe uitnodigingsknop gedrukt en was dit niet de bedoeling? Geen punt, je kunt de uitnodiging (weliswaar via de desktop-variant…) terugtrekken. Volg deze drie stappen: ga in de bovenste balk naar het poppetje (Grow my network), ga vervolgens naar in het menu naar “Sent invitations“, selecteer de uitnodiging en cancel request.
stap-1-tot-en-met-4-linkedin

Stap 1 tot en met 4. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

4. LinkedIn gebruiken als datingplatform

Helaas horen wij steeds vaker dat vrouwen op LinkedIn last ondervinden van opdringerige mannen. Suggestieve berichten, in het eerste contact vragen of de dame in kwestie getrouwd is of heren die dagelijks het profiel bekijken. Gelukkig heeft LinkedIn een aantal instellingen die je kunt aanpassen, waardoor je de overlast wat kunt ‘beperken’.

Ten eerste kun je ervoor kiezen om je foto aan minder mensen te tonen. Bijvoorbeeld alleen aan je eigen connecties of alleen aan je netwerk (dat is dus inclusief tweede- en derdegraadscontacten). Ga naar “profiel bewerken”, “foto wijzigen” en maak een keuze.

profielfoto

Daarnaast kun je bij Privacy & Instellingen het kader uitzetten met “viewers of this profile also viewed“. Zie de afbeelding hieronder.

privacy

Zelf bepalen wie jou kan uitnodigen om een connectie te maken

Ook geeft LinkedIn je de mogelijkheid om zelf te bepalen wie jou kan uitnodigen om een connectie te maken. Dit kun je instellen in het Privacy & Settings-menu. Ga daarna naar “Communications” en kies voor “Who can send you invitations“.

invitations

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Iedereen op LinkedIn.
  • Alleen mensen die jouw e-mailadres kennen en/of die jij zelf geïmporteerd hebt.
  • Alleen mensen die jij zelf geïmporteerd hebt.

Als je LinkedIn zakelijk gebruikt of een groter netwerk wil krijgen, is uiteraard keuze 1 de beste optie. Je bent, nadat iemand je heeft uitgenodigd natuurlijk nog niet verplicht om de connectie te accepteren.

invitations-2

Welke data wordt vanuit LinkedIn van jou in zoekmachines getoond?

En kijk ook eens naar welke data LinkedIn van jou toont in Google, Bing en Yahoo. Door naar “Privacy & Settings” te gaan, kun je bij “edit your public profile” per onderdeel van je profiel beslissen of je deze wil tonen in zoekopdrachten.

data

Helaas is het voor sommige vrouwen (en wellicht een enkele man) nodig om hier aandacht aan te besteden. We zouden bijna wensen om een digitale schandpaal. 😉

5. Een zonnebril op je profielfoto

Of een foto met op de achtergrond de nieuwe Ferrari… Ga voor je LinkedIn-profiel voor een herkenbare, professionele foto, waarbij je jezelf prettig voelt. Bedenk ook goed of de foto goed past bij het vak dat je uitoefent; een sportinstructeur in een maatpak is wat overdreven en zo kan een advocaat beter niet in een hoodie op de foto (of hij moet bij AirBnB/Google/etc. aan de slag willen).

Lach, kijk recht in de camera en zorg voor een rustige achtergrond. Je gezicht moet goed belicht zijn. Het is ook een pre als je “in je profiel kijkt”, dus iets gedraaid staat. Weet je niet welke foto je moet kiezen? Op photofeeler.com kun je je profielfoto’s (gratis!) door anderen laten beoordelen op uitstraling, professionaliteit en leiderschap. Een aanrader!

photofeeler

Meer tips?

Het kan zijn dat je anders denkt over bovenstaande punten of tips hebt voor je medegebruikers op LinkedIn. We horen het dan graag!

Voor dit artikel hebben veel mensen ons van input voorzien. Onze dank gaat daarom uit naar Erik Smink, Rick Buijserd, Jantine Wijtsma, Martha Douwma, Lindemarie Jongste, Marije van Bruggen, Rob Mes, Paulien Kluver, Miranda Tollenaar, Sjors Heerdink, Maarten Bierman, Daphne Medik, Anne Smink en Margot van den Berg voor het meedenken!

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.