Slimme sloten & nooit meer je telefoon kwijt: deze gadgets komen eraan
Elektronicabeurs CES is het mekka voor iedereen die interesse heeft in gadgets, TV’s en andere elektronica. Zowel kleine en nieuwe spelers als grote partijen (denk aan Sony en Intel) presenteren er nieuwe producten. Wat duidelijk opvalt is dat overal sensoren ingebouwd worden en dat (bijna) alles digitaal wordt. Of dat altijd even zinvol is, is nog maar de vraag.
TrackR
Iedereen kent het probleem wel; je weet niet waar je telefoon is of je bent je sleutels kwijt. TrackR zorgt ervoor dat je niet verder hoeft te zoeken. Bevestig een TrackR aan je sleutelbos en, zolang je enigszins in de buurt bent van je sleutels, je kunt ze met de app op je smartphone eenvoudig terugvinden. Je kunt de TrackR ook in je portemonnee stoppen, aan je fiets of aan de halsband van je hond of kat hangen.
Heb je je sleutels wel, maar ben je je telefoon kwijt? Dan druk je op de TrackR en begint je telefoon te piepen (zelfs als ‘ie op stil staat). Het mooie aan het systeem is dat alle TrackRs elkaar helpen. Ben je je sleutelbos verloren en liggen ze buiten het bereik van je mobiel? Als er een andere TrackR-gebruiker langs het signaal loopt, wordt dat doorgegeven. Een soort social GPS-systeem, dus. Ben je zowel je telefoon kwijt als je sleutels? Sja, dan heb je pech.
Kwikset
Maak jij nog steeds de deur open met een sleutel? Dat is zo ouderwets! Op CES presenteren diverse leveranciers, onder ander Kwikset, sloten die onder andere met een smartphone kunnen worden opengemaakt. Maar er kan meer. Om bijvoorbeeld je kinderen toegang tot het huis te geven zonder sleutel, kun je een tag in hun tas of rugzak doen. Zo kunnen ze eenvoudig het huis in. En ja, je kunt nog steeds met een sleutel het slot openmaken als je dat wil.
Tieclip
CES gaat trouwens niet alleen maar over High-Tech. Griffin laat een dasspeld zien waar je een Fitbit achter kunt plaatsen. Het idee erachter is dat je als zakenman misschien wel een Fitbit wil dragen om aan je conditie of gezondheid te werken, maar niet wil dat iedereen het ziet. De Fitbit stop je in de dasspeld (onzichtbaar) en voilà, niemand die het ziet. Het enige probleem is misschien dat er steeds minder stropdassen worden gedragen, en misschien nog wel minder dasspelden.
SMART B Trainer
Sony liet dit jaar onder andere de SMART B Trainer zien, een koptelefoon, coach en GPS-tracker in één. Het is nog een prototype, maar de SMART B Trainer zou zomaar nog dit jaar in de winkels kunnen liggen. Het apparaat ziet eruit als een koptelefoon. Het bijzondere is dat de coach-functie onder andere werkt met muziek. Loop je te langzaam, dan wordt muziek opgezet met een hoger aantal beats. Ga je te snel, dan wordt juist andere muziek gespeeld met een lager tempo. Het apparaat ziet zelf hoeveel beats de muziek heeft en, naast de standaard instrumentale muziek, je kunt ook je eigen muziek uploaden.
CYCLiq
In het vorige artikel las je al over een speciaal vest dat je veilig op de fiets door het verkeer kan loodsen. CYCliq biedt een achterlicht met videocamera die opneemt wat er achter je aan de hand is en, in het geval van een ongeluk, full HD video biedt die je kan helpen om de schuldvraag te beantwoorden. Of, in het geval van een hit & run, mogelijk de dader kan helpen achterhalen. Cycliq kan tot vijf uur video opnemen, daarna wordt de oudste video overschreven.
Als je helemaal zeker wilt zijn, kun je straks bij Cycliq ook nog een lamp met camera voor voorop je fiets kopen (dat project start binnenkort op Kickstarter). Het enige wat je dan nog nodig hebt, zijn camera’s aan de zijkant, zodat je bijna niets meer kan gebeuren zonder dat je er een opname van hebt.
Een PC met Real Sense-technologie
Intel maakt, zoals je ongetwijfeld weet, microprocessoren. Intel is in veel gevallen afhankelijk van partners om deze technologie in producten te verwerken. Daarom zien we bij de stand van Intel op de beurs vaak ook apparaten van bijvoorbeeld HP, Dell en Lenovo staan.
Op CES liet Intel een nieuwe HP PC zien die gebruik maakt van de nieuwe RealSense-technologie. Deze technologie benut 3D-camera’s (het principe lijkt op wat we kennen van de Kinect-technologie). En wat je daar allemaal mee kan doen, is best verbazingwekkend. Kijk maar eens naar de video hieronder!
De kwaliteit van de video’s in dit artikel is helaas wat minder, met name door het omgevingsgeluid. Ik doe er alles aan om dit voor de volgende video’s te verhelpen.