Contentmarketing op LinkedIn: schrijf editorials & 5 andere tips
Uit onderzoeken blijkt dat LinkedIn het ideale sociale netwerk is om professionals te bereiken met contentmarketing. Per seconde komen er twee leden bij en professionals krijgen steeds meer door dat LinkedIn een waardevolle bron is van content. Ik leerde tijdens de masterclass Contentmarketing op LinkedIn hoe het netwerk zich onderscheidt van andere sociale netwerken. En hoe je posts opstelt die voor engagement en traffic zorgen. Hoe kun je LinkedIn inzetten binnen je contentmarketingstrategie?
Open je ogen
Alles begint met het openen van je ogen. Wat is LinkedIn eigenlijk? Wat kenmerkt LinkedIn en maakt het anders dan andere sociale netwerken? LinkedIn is een sociaal netwerk voor professionals. Precies die positionering zorgt ervoor dat de sfeer, de communicatie en het doel verschillen van andere sociale netwerken.
Dat weet iedereen toch? Ja, en toch lijken veel marketing- en communicatieprofessionals zich dat niet te realiseren. Te vaak zie je op LinkedIn dezelfde posts als op Facebook, Twitter en Google Plus. Marketing- en communicatieprofessionals gaan nog te vaak het rijtje sociale netwerken af om overal hetzelfde stukje content te plaatsen.
Dus, hoe moet het wél?
Dat leerde ik tijdens deze masterclass. De missie van LinkedIn is de missie die je in je achterhoofd zou moet moeten houden als je bezig bent met contentmarketing op LinkedIn.
‘Connect the world’s professionals to make them more productive and successful.’
Als marketing- of communicatieprofessional, contentmarketeer, contentstrateeg of gewoon ‘degene die met contentmarketing op LinkedIn bezig is’, kun je die missie bijna één op één overnemen. Bijna. Het eerste stukje van die missie ‘connect the world’s professionals’ vraagt om een kleine aanpassing. Ik maak ervan:
‘Connect and engage with professionals within your field to make them more productive and successful’
Wel of niet posten?
Dit zou de essentie moeten zijn van je contentmarketingstrategie op LinkedIn. De essentie van alles wat je vanuit jouw organisatie doet op het netwerk en specifieker: de essentie van elke post die je daar plaatst. Met de nadruk op: ‘to make them more productive and successful’. Vraag je dus altijd af:
- Wat hebben mijn volgers hier – in professioneel opzicht – aan?
- Is dit écht relevant voor hen, professioneel gezien?
- Kunnen zij hiermee iets – in de professionele sfeer – wat ze zonder dit niet zouden kunnen?
Nee? Niet posten. Ja? Op alledrie die vragen? Wel posten.
6 tips van LinkedIn zelf
Ik neem dus aan dat je een stukje content hebt, jezelf alledrie de bovenstaande vragen hebt gesteld en daar een volmondig ja op hebt kunnen antwoorden. Dan zijn er zes tips waarmee je de engagement en traffic op dat stukje content kunt optimaliseren. Zes tips waarmee je dat stukje content kunt omzetten in een succesvolle post.
1. Houd rekening met mobiel
50 procent van al het verkeer op LinkedIn komt van mobiele apparaten. Vooral smartphones hebben hierin een groot aandeel. Dat betekent dat – gemiddeld gezien – de helft van iedereen die jouw posts op LinkedIn ziet, die posts bekijkt op een klein scherm, met beperkte ruimte.
Hou het kort & krachtig: 40% klikt niet op ‘lees meer’
Realiseer je dus dat je post meteen relevant moet zijn. De eerste zin moet een goede weergave zijn van de rest van je post. De eerste paar woorden moeten je publiek boeien en triggeren ook de rest te lezen. Belangrijk om te weten is dat elke post op smartphones na 150 tekens wordt afgekapt en wordt verstopt onder ‘Lees meer’. Alleen de eerste 150 tekens zijn dus zichtbaar. Welk deel van je publiek klikt daarop? Gemiddeld is dat 60 procent. 40 procent ben je dus kwijt. Zonde. Hou het dus kort en krachtig.
Ook goed om te weten: mobiel is niet alleen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle verkeer op Linkedin, in de meeste gevallen zorgt mobiel voor een relatief hogere ET, het Engagement Rate gebaseerd op het aantal clicks, likes, comments en follows.
2. Zorg voor exclusieve content
Wees exclusief! Zorg ervoor dat je iets van waarde post. Dat wil zeggen: bij voorkeur iets dat je niet al eerder hebt gepubliceerd, iets dat niet ook al door anderen is gepubliceerd, iets dat je niet ook op andere plekken kunt krijgen en iets dat jouw doelgroep belangrijk vindt.
Minder goede ideeën: de zoveelste opsomming van alle formaten profielfoto’s op verschillende sociale netwerken, de zoveelste ‘wat gebeurt er in één minuut op Facebook’-infographic, een linkje naar het meest gelezen artikel op Nu.nl of content die je vorige week en de week daarvoor ook al op LinkedIn gepost hebt.
Richt je daarbij ook gerust op een deel van je doelgroep. Dat maakt je post in veel gevallen al een stuk relevanter. Werk je bijvoorbeeld bij een makelaar gespecialiseerd in huur, verhuur, koop en verkoop? Richt je dan om de beurt op die verschillende specialisaties, zodat je relevanter kunt zijn voor een kleiner publiek. De rest van je publiek komt volgende keer wel: uiteindelijk levert dat meer engagement en meer traffic op.
3. Denk aan je call-to-action
Vergeet de call-to-action niet! Het plaatsen van een call-to-action verhoogt in vrijwel alle gevallen de engagement op je post en met name het aantal clicks en de traffic naar je website. Wees ook daar weer specifiek, ‘download nu’, ‘klik hier’ of ‘Lees dit artikel’ zijn niet de enige opties die je hebt. Om het voorbeeld van de makelaar weer aan te halen: ‘Ontdek zelf voor welke prijzen vergelijkbare woningen worden verkocht’, ‘Meld je huurwoning gratis aan’ en ‘Verkoop je huis binnen een maand’ bijvoorbeeld.
4. Visuals werken
Uit onderzoek door LinkedIn blijkt: hoe visueler je post, hoe hoger de ER (=Engagement Rate) en CTR (=Click Through Rate).
Twee tips die ik je hier wil meegeven:
- Denk aan de kleur: LinkedIn is heel zwart-wit-grijs-en-een-beetje-blauw. Zorg dat jouw visual eruit springt qua kleur.
- Wees niet te corporate: de entertoets, het witte plastic poppetje en die mooie zakelijke vrouw met zwarte bril hebben we inmiddels allemaal een stuk of veel-te-vaak gezien.
5. Schrijf een editorial, geen advertorial
Waar zou jij eerder op klikken?
Nieuw: de PowerCube, voor slechts € 22,95 heb je 4 stroomuitgangen, een USB aansluiting en 1,5 meter snoer. Nooit meer stekkers die elkaar in de weg zitten! Koop de PowerCube!
Of:
Te weinig stroomaansluitingen en stekkers die elkaar in de weg zitten, eindelijk is er een oplossing: de PowerCube, bekijk ‘m hier.
Waar zou jij eerder op klikken?
Download nu ons whitepaper ‘hoe richt ik een succesvolle LinkedIn company page in’ en ga meteen aan de slag!
Of:
Een succesvolle LinkedIn company page, wat is het geheim? In deze whitepaper geven we je 6 tips waarmee je meteen aan de slag kunt. Download nu
Moraal van dit verhaal: schrijf je post zo inhoudelijk mogelijk. Hou je verre van een commerciële insteek, schreeuw niet, duw niet, maar richt je op de inhoudelijk relevante aspecten van de content die je wil delen. Zo trek je je doelgroep naar je toe.
6. Engage
Oke, je hebt je content uitgezocht en bovenstaande vijf tips gebruikt om er een superpost van te maken. Je bent helemaal tevreden, posten maar! En dan ga je zitten wachten op het verkeer. Je kunt naar huis, morgen een kwestie van de cijfers bekijken en daar – hopelijk – tevreden mee zijn.
Toch? Nou, nee. LinkedIn is een sociaal netwerk, geen krant waar je een stukje voor schrijft. Sociaal, dus interactief. Interactief, dus ga je de conversatie aan. Je reageert op elke comment doet mee aan de conversatie die ontstaat. Je volgt mensen en organisaties terug en helpt waar mogelijk.
Inhoud is relevant, vorm is professioneel
De masterclass die ik volgde – en hopelijk ook dit artikel dat ik naar aanleiding daarvan schreef – draagt bij aan het besef dat voor veel marketing- en communicatieprofessionals nog moet indalen: LinkedIn verdient aandacht en qua contentmarketing een andere, heel eigen insteek dan andere sociale netwerken. Als je dat doet, pluk je daar de vruchten van. Ik wil Roelof Kramer van de DDM Alliance en Michiel Noij van CMM Academy bedanken voor de uitnodiging voor deze Masterclass. En LinkedIn voor de Masterclass zelf.
Ben jij LinkedIn-expert – of niet – en heb jij nog belangrijke tips voor succesvolle contentmarketing op LinkedIn? Noem ze dan onder dit artikel in een reactie, bedankt!