How to, Inspiratie

Omgaan met een Google penalty: tips van ex-Googlers

0

Ben je geïnteresseerd in onderwerpen als SEO en SEA, dan zit je bij Friends of Search goed: een nieuw evenement van één dag, georganiseerd door het IAB en DDMA. Van de interessante sessies die ik deze dag heb bijgewoond, wil ik me in dit artikel richten op een specifieke sessie gehouden door twee heren afkomstig uit het Search Quality-team van Google, die direct onder Matt Cutts werken.

In de deze sessie gaan Kaspar Szymanski en Fili Wiese in op Google Penalties en wat je eraan kunt doen om zo snel mogelijk weer terug op de rit te komen. De daaropvolgende sessie, ook door Kaspar en Fili, was gericht op het specifiek beantwoorden van vragen uit het publiek, wat leidde tot een aantal interessante uitspraken.

Google penalties, reconsideration requests & disavow tool

Fili benadrukt dat er verschil is tussen manual penalties (waarvoor echt iemand actie heeft moeten ondernemen) en algoritmitsche penalties, die bestaan namelijk niet. Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde vorm van overoptimalisatie leidt tot devaluatie en het om die reden kan voelen als een penalty. Maar: een penalty gebeurt altijd handmatig. In de praktijk maakt het natuurlijk niet uit of een daling in de rankings de oorzaak is van een manual penalty of een algoritmische devaluatie, omdat er in beide gevallen iets moet veranderen. Waar het verschil ligt, is dat er bij een handmatige penalty ook een handmatige actie nodig is om het te kunnen herstellen.

Gebruik van de disavow tool in Google Webmaster Tools

De disavow-tool is door Google in het leven geroepen als hulpmiddel voor webmasters om slechte links aan te geven. Hierbij is het niet de bedoeling dat je ‘slechte’ links van je concurrenten aangeeft, maar je eigen links, waarvan jij weet of denkt dat ze een negatieve impact (kunnen) hebben op je rankings. Op die manier kan Google daar rekening mee houden en alleen de ‘goede’ links meetellen bij de waardering van je website. Kaspar en Fili geven het aanwezige publiek, en daarmee ook jou, tips over hoe je de disavow-tool het beste kan gebruiken om een handmatige penalty op te laten heffen:

Stap 1: verzamel linkdata

Vergaar zoveel mogelijk informatie over je backlinkprofiel. Met andere woorden: raadpleeg elke database die linkdata bevat en aggregeer deze in één overzicht. Denk hierbij aan tools als Majestic SEO, ahrefs, Open Site Explorer, Linkresearch Tools en zelfs Google Webmaster Tools. Hoewel bekend is dat deze laatste alles behalve compleet is, is het toch gratis data en kun je het beter niet negeren.

Stap 2: recrawl de url’s

Na het aggregeren en ontdubbelen van alle linkdata, bekijk je of de links naar je site nog steeds actief zijn. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van Screaming Frog, een tool om complete sites te crawlen en een opgegeven lijst van url’s te recrawlen. Selecteer hiervoor ‘Mode’ en kies dan dan ‘List’. laad daarna een txt-bestand in waar alleen de url’s in staan (één per regel):

Screen shot 2014-02-21 at 9.17.32

Ga vervolgens naar ‘Configuration’ en dan ‘Custom’ en voer hier een voorwaarde in waar de desbetreffende url aan moet voldoen:

Screen shot 2014-02-21 at 9.19.06

Stap 3: signaleer de patronen

Als je kijkt naar de links die je overhoudt, zoek je naar bepaalde patronen. Google zal je nooit een handmatige penalty geven op basis van een paar slechte links. Maar is het vergaren van slechte links een strategische keuze en kan je hierin een patroon ontdekken, dan is de kans wel groot dat Google hierop actie onderneemt.

Probeer dus door de ogen van Google (niet Google Glass ;-)) naar je linkprofiel te kijken en patronen te signaleren. Waar komen je links vooral vandaan? Zie je bijvoorbeeld veel comment-, forum- of directorylinks? Dan ligt daar misschien het probleem. Negeer bij deze stap niet de nofollow-links. Hoewel deze niet meegenomen worden in de rankings, dragen ze wel bij aan het globale beeld van je backlinkprofiel.

Stap 4: groepeer de slechte links per type overtreding

Zet de foute links in groepjes van bijvoorbeeld ‘betaalde links’, ‘guest posts’ en ‘PR-links’. In veel gevallen zal het voorkomen dat je meerdere links van één domein wilt aangeven. Omdat het maar weinig voor komt dat je één link van een domein wel wil aangeven en een andere niet, adviseren Fili en Kaspar om de ‘domain-operator’ te gebruiken. Een overzicht zou er als volgt uit kunnen zien:

#bought links
domain:badcasinowebsite.ru
domain:awesomelinkwheel.hu
#guest blogs
domain:gratispersberichtenplaatsen.info

Stap 5: doe een (grote) schoonmaak

De disavow-tool zou een laatste redmiddel moeten zijn. Google vindt dat als je rommel hebt gemaakt, dat je deze eerst zelf mag proberen op te ruimen. Natuurlijk ben je hierbij afhankelijk van derden, omdat links vaak niet op een website staan die je zelf beheert of waar je invloed op hebt. Willen deze sites je links niet verwijderen of krijg je er wel verkeer van? Laat deze dan nofollow maken. Als zelfs dat niet werkt, gebruik dan de disavow-tool.

Reconsideration requests: de do’s en dont’s

Voor het doen van een heroverwegingsverzoek van je website, hebben Fili en Kaspar hele concrete punten om in je achterhoofd te houden. Dit zijn de dont’s, wat hen betreft:

  • Verwacht niet dat je na het opheffen van een handmatige penalty (of welke vorm van devaluatie dan ook) weer terug komt op het niveau van voor de penalty. Je stond daar namelijk niet op een volgens Google ‘legale’ manier, waardoor het logisch is dat niet de volledige zichtbaarheid hersteld wordt.
  • Houd geen informatie achter waarvan je denkt dat Google het (nog) niet weet. Het is een kwestie van tijd dat dit wel gebeurt en de kans dat je herstelt van een volgende penalty is een stuk kleiner.
  • Negeer geen informatie van jaren geleden. Als het nog op internet bestaat, is het net zo actueel en schadelijk (als het slechte links zijn).
  • Begin een verzoek niet met ‘ik heb van jullie een bericht ontvangen dat ik in overtreding ben”. Dat weten ze. Het is onnodige informatie en tijdverspilling voor beide kanten. Ze krijgen genoeg van deze verzoeken voor hun kiezen en hierdoor wordt het niet makkelijker. Get to the point. Fast.
  • Reageer niet agressief en ga niet schelden. Dit helpt je zaak niet vooruit. Hoewel het niet helpt om te schelden, zal het ook geen reden zijn om een zaak niet in behandeling te nemen.
  • Dreig niet met juridische stappen. Google is een bedrijf met een eigen database en jij krijgt gratis verkeer naar je website. Je hebt hier geen recht op.
  • Zeg niet dat je een vrouw bent. Dit heeft geen invloed. 😉
  • Vraag niet om hulp bij het vinden van het probleem. Je weet wat je fout hebt gedaan. Mocht je echt geen idee hebben, dan kan je naar het Google-forum gaan en daar je vraag stellen.
  • Tegenwoordig krijg je informatie over de reden waarom je een penalty hebt gekregen. Richt je bij het verzoek dus op dat probleem.
  • Verwacht geen vragen of reactie anders dan een positieve of negatieve respons op je totale verzoek. Je gaat bij een verzoek geen gesprek aan en Google vraagt niet na wat je precies bedoelt.

Nu we weten hoe het niet moet, krijgen we ook wat handvatten voor hoe het wel moet. Dit zijn de do’s:

  • Documenteer al je handelingen. Dit slaat niet alleen op het opruimen van je rommel, maar gaat ook op als je met goede intenties bezig bent. Mocht het dan toch gebeuren dat je een penalty krijgt, dan kan je beter nagaan wat er fout is gegaan. Ook kan Google goed zien wat je zelf hebt gedaan om het probleem te verhelpen.
  • Houd je verzoek kort en bondig, met alleen de informatie die nuttig is voor de persoon die jouw verzoek gaat behandelen.
  • Refereer eventueel naar een Google Docs-document, waarin je jouw handeling ter verbetering van het probleem hebt opgeslagen. Zorg ervoor dat deze openbaar is. Ze zullen het niet terugkoppelen als deze beschermd en dus niet te openen is.
  • Bevestig dat je de gemaakte fouten niet nog een keer gaat maken. Daar houden ze van. 🙂

Als voorbeeld van een perfect heroverwegingsverzoek, deelde Kaspar de volgende slide:

Friends of Search '14

Tot slot: Google bestraft patronen die verkeerd gaan

Aan het einde van de sessie was er nog de gelegenheid om vragen te stellen. Hierbij werden er nog een paar punten duidelijk gemaakt: Google bestraft geen individuele links handmatig, maar patronen die verkeerd gaan. Individuele links kunnen gedevalueerd worden als gevolg van een update in het algoritme, maar dit is dan geen handmatige actie voor jouw website. Ook adviseerden Kasper en Fili om eerst te proberen zelf slechte links te laten verwijderen, en niet deze stap over te slaan en simpelweg de alleen de disavow-tool te gebruiken. Google heeft vaak wel door of je zelf de moeite hiervoor neemt of niet.


Hoewel Fili en Kaspar niet meer werkzaam zijn bij Google, hebben zij natuurlijk wel de zeldzame ervaring dat ze 14 jaar in het Search Quality-team van Google gewerkt hebben. Ze weten als geen ander hoe Google’s algoritme werkt en welke kant het op kan gaan.

Foto intro met dank aan Fotolia