Pinterest update: nieuw design en meer mogelijkheden
Meer dan 11 miljoen gebruikers, pageviews die de pan uit rijzen, onnoemlijk veel media-aandacht. Pinterest doet het goed. Het team achter Pinterest beseft zich dit maar al te goed en heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. In dit artikel enkele opvallende zaken, die de afgelopen tijd rondom en op Pinterest hebben plaatsgevonden.
Veel veranderingen
We kunnen er niet omheen, Pinterest wordt steeds groter. In Amerika, maar ook in Europa. Exacte cijfers over het gebruik in Nederland zijn niet bekend/openbaar, maar dat er wereldwijd inmiddels meer dan 11 miljoen gebruikers zijn, geeft het succes van dit nieuwe sociale netwerk wel aan. Toen ik in januari mijn eerste artikel over Pinterest op Frankwatching schreef, was er nog weinig bekend en werd er niet veel over gemeld. Dat was slechts 2 maanden geleden. Inmiddels is er veel veranderd; Pinterest heeft een volledig nieuw design, de app voor de iPad is onderweg en er zijn maatregelen getroffen met betrekking tot het copyright-beleid van afbeeldingen en video’s op het sociale medium.
Nieuw design
Op 16 maart werd het oude design van Pinterest ingeruild voor een stijlvol nieuw design. De reacties op het nieuwe design van ervaren Pinterest-gebruikers zijn wisselend. Maar elk nieuw design heeft een gewenningsperiode nodig.
Het nieuwe design is zo gemaakt, dat direct duidelijk is wat de inhoud van een pinboard is; één grote (je meest recente pin) en vier kleinere foto’s/video’s geven een beeld van het board en laten daarmee zien of het interessant genoeg is om te volgen. Voor je eigen profiel kun je de volgorde van je zichtbare pinboards zelf aanpassen, zodat je vijf belangrijkste boards ‘boven de vouw’ op je profiel staan. Je eigen informatie staat nu boven aan de pagina, waardoor je meer informatie over jezelf kunt plaatsen en de profielfoto groter wordt getoond.
Ook nieuw is het krijgen van aanbevelingen om andere pinners te volgen, die gelijkenissen vertonen met jezelf of een ander die je volgt. Deze personen hebben gezorgd voor de meeste re-pins en zijn dus zeer relevant voor het bewuste account (rechtsboven op bovenstaande screenshot). Daarnaast heeft Pinterest een functie geïntroduceerd die ‘activity‘ heet. Dit kan je beschouwen als een kopie van de ‘Interactions’-knop die Twitter een tijdje geleden heeft geïntroduceerd. Alles wat je vrienden op Pinterest doen (pinnen, repinnen, liken en volgen), kun je in deze overzichten bijhouden (op het profiel van je vrienden).
Meer opties voor mobiel gebruik
Naast de bestaande iPhone app, is Pinterest bezig om meer mobiele apparaten van toegang tot de dienst te verschaffen. Zo komt er binnenkort een iPad app beschikbaar en is er via andere apps ook al toegang tot de mobiele versie van Pinterest.
API-koppeling komt er aan
Het succes van Pinterest zorgt er voor dat het sociale netwerk op bepaalde gebieden nog enigszins achterloopt. Zo was er nog geen API beschikbaar. Met een API is het mogelijk om diverse koppelingen met andere software te maken en om gegevens op te halen voor statistische weergave. De oprichters van Pinterest hebben beloofd dat de API er ook spoedig aan zal komen.
Maatregelen tegen copyright issues
De grootste kritiek op Pinterest kwam de afgelopen tijd voort uit het vage copyright-beleid van de site. Wat gebeurt er met afbeeldingen, die gepind worden van websites met copyright? Schendt dit het wettelijke copyright? Pinterest zegt dat de gebruikers verantwoordelijk zijn voor het letten op het schenden van copyright. Dat de pinners hier echter meestal geen rekening mee houden, is verklaarbaar; want wie gaat nou per website uitzoeken hoe het met het copyright gesteld is?
Pinterest komt wel tegemoet aan de wetgeving omtrent copyright en stelt een formulier beschikbaar waarmee schendingen van privacy aangegeven kunnen worden. Deze meldingen zal Pinterest vervolgens onderzoeken en eventueel actie ondernemen. Er is echter een simpeler manier om er voor te zorgen dat afbeeldingen niet vanaf een website gepind worden. Dat is het implementeren van een kort script op de website, zodat afbeeldingen niet gepind kunnen worden door Pinterest-gebruikers:
Pinterest verwijst meer dan Twitter
Schreef ik in mijn laatste blog over Pinterest nog dat Pinterest ná Twitter komt wat betreft verwijzend verkeer na websites, inmiddels heeft Twitter, net als Google+, YouTube en LinkedIn, het onderspit moeten delven. En dat terwijl Pinterest nog steeds een netwerk is dat invitation-only is.
Dat Pinterest snel groeit is niet gebaseerd op gevoel. Het dagelijks gebruik van Pinterest is sinds begin 2012 met 145% gestegen. Vergeleken met de opstartjaren van Twitter en Facebook, gaat Pinterest als een speer. Binnen twee jaar heeft Pinterest al 11 miljoen gebruikers bereikt. De groei van Google+ is enigszins oneerlijke concurrentie te noemen: Google telt nieuwe gebruikers van Google Accounts (o.a. het aanmaken van een Gmail-account) direct mee als gebruikers van Google+.
Enkele waardevolle tips
Tot zover de veranderingen en statistieken. Tot slot nog enkele tips voor het gebruik van Pinterest op zakelijk vlak en met betrekking tot pins vanaf je eigen website.
Pins vanaf en naar jouw website
Pinterest biedt de mogelijkheid om te zien hoeveel afbeeldingen en video’s er vanaf je eigen website gepind wordt. Door de URL van je website te plaatsen in deze link: https://pinterest.com/source/jouwwebsite.nl/, kun je zien welke afbeeldingen door wie gepind zijn. Als je dit wilt gebruiken, moet je er voor zorgen dat je ingelogd bent en natuurlijk niet gebruik maakt van het eerder omschreven ‘no-pin’-script op je website. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel afbeeldingen er vanaf de website van V&D zijn gepind:
Zoals alle bronnen richting je website te meten zijn, is dat ook mogelijk voor Pinterest. Je moet dit echter nog wel ‘even’ instellen in Google Analytics. Mashable legt dit klaarhelder uit in een blogpost.
Gebruik Pinterest voor jouw branche
Wees creatief in het gebruik van Pinterest. Zoek online op voorbeelden van concurrenten of branchegenoten. Of ga op zoek naar uitgewerkte voorbeelden, zoals het gebruik van Pinterest voor de horecabranche.
Tot slot
Veel wijzigingen dus voor een sociaal netwerk dat in Nederland nog maar een paar maand bekendheid geniet. Ik ben benieuwd of het nieuwe design afschrikt of juist meer gebruikers aantrekt. En met de nieuwe iPad app en de te ontwikkelen API liggen er nog mooie mogelijkheden in het verschiet!