Verdieping

Optimaliseer je Facebookpagina & Nederland positief over Google+ [update]

0

Uit analyse blijkt dat Nederlanders overwegend positief zijn over Google’s nieuwe social sharing plaftorm Google+. Verder in deze social media update: Hoe zorg je dat updates van je Facebookpagina bovenaan in de news feed terecht komen? En: de helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen social media voor communicatie- of marketingdoeleinden, geruchten social search platform van Microsoft & relatie tussen zender en ontvanger van groot belang bij beoordeling tweets.

Nederland overwegend positief over Google+

Nederland heeft het social sharing platform van Google, Google+, overwegend positief ontvangen. Dat blijkt uit een sentimentanalyse van social media monitoringsbureau Buzzcapture. Het nieuwe sociale netwerk wordt positief ontvangen in 23% van de uitingen, een minderheid van de uitingen (16%) had een negatieve teneur.

“De strategie van Google om een beperkt aantal uitnodigingen voor Google+ ter beschikking te stellen heeft weliswaar tot veel extra exposure geleid, maar de keerzijde is dat er weinig te beleven is voor de eerste gebruikers”, aldus Alex van Leeuwen, directeur en oprichter van Buzzcapture. “De discussies in de sociale media worden gekenmerkt door een mengeling van frustratie en bewondering voor Google+. Frustratie over de lanceringsstrategie en het gebrek aan activiteit in het netwerk; bewondering voor het design en enkele vernieuwende features, zoals Circles en Hangouts, die beter uitgewerkt lijken dan bij de (beoogde) concurrent Facebook.”

Opvallend is ook de focus op de titanenstrijd Google vs. Facebook. Facebook (n=3.831) wordt in ruim 15 procent van de uitingen genoemd in combinatie met Google+, terwijl Hyves in 1.212 uitingen over Google+ voorkomt. Er wordt voorspeld dat Google+ binnen zes maanden groter zal zijn dan Facebook. Het nieuwe sociale netwerk wordt gezien als de grootste bedreiging voor Facebook en ook denkt men dat Google+ een geduchte concurrent is voor andere sociale media platformen, zoals Twitter en Linkedin. De ‘invite’ – uitnodiging – is de meest besproken term. De handel in invites vindt voornamelijk plaats via Twitter. En voor de echte fans (+1’ers) er zijn zelfs al speciale Google+ T-shirts te bestellen (zie foto).

News feed optimalisatie voor je Facebook fanpage

Sommige Facebookupdates komen hoger in de news feed dan andere. Als eigenaar van een Facebook fanpage is het belangrijk om te weten hoe je kunt zorgen dat jouw statusupdates bovenaan het tabblad “Meest belangrijk” terecht komen. Als eerste is het belangrijk om te weten dat Facebook een algoritme gebruikt, genaamd Edgerank, om te bepalen welke content bovenaan wordt geplaatst in het nieuwsoverzicht van een individuele Facebookgebruiker. Elke keer dat er interactie (comment, tag, like) plaatsvindt naar aanleiding van een statusupdate heet dat een ‘edge’. Hoe belangrijker de ‘edge’, hoe hoger de statusupdate scoort. Het belang van de edges wordt bepaald naar aanleiding van:

– Affiniteit: de relatie tussen de ‘edge creator’ en de persoon die kijkt. Hoe vaker je een profiel van een vriend bezoekt, hoe vaker je op iemand reageert, des te hoger is jouw affinity score met die bepaalde vriend.
– Gewicht: elk type ‘edge’ krijgt een gewicht mee, een reactie krijgt bijv. meer gewicht dan een like
– Tijd: hoe ouder, hoe minder belangrijk

Jeff Widman, Facebook analytics expert, ontdekte dat 99% van de comments die mensen plaatsen op een statusupdate van je Facebookpagina, via de news feed (nieuwsoverzicht) geplaatst worden in plaats van op de wall (prikbord) van je Facebookpagina. Naar aanleiding daarvan stelde hij een aantal voor de hand liggende, maar goede tips op voor news feed optimalisatie.

1. Engaging content: zorg voor content die reactie uitlokt. Zet de vraag die reactie uitlokt eerst, in plaats van achteraan de statusupdate. Stel vragen waarbij mensen niet eerst hoeven te klikken (read more) om antwoord te kunnen geven. Focus op ja-nee vragen om de drempel te verlagen. Ook als je foto’s of video’s plaatst; zorg dat je altijd een vraag bijvoegt of de mogelijkheid om zichzelf te taggen.

2. Vraag om de ‘like’: ben niet bang om om de like te vragen. Direct vragen is het meest krachtig, ben er niet bang voor. Bijvoorbeeld ‘klik op ‘vind ik leuk’ als je ons nieuwe homepage design leuk vindt.

3. Ben verwelkomend: Zorg dat je facebookpagina up-to-date is, visueel aantrekkelijk, geen spamachtig uiterlijk heeft en zorg dat je je aan kunt passen. Zoals je fans veranderen en ontwikkelen, is het belangrijk dat jij ook mee ontwikkelt en verandert.

4. Gebruik tools: Gebruik Facebook Insights of een andere Facebook analytics tool om te achterhalen welke content je fans het meest uitdaagt tot interactie en betrokkenheid etc.

Microsoft lekt social search platform

Microsoft heeft, naar eigen zeggen per ongeluk, de eerste beelden van een eigen sociaal platform gelekt. Dat schrijven diverse media op basis van de website Socl.com waar per ongeluk een welkomstpagina voor een sociaal platform genaamd Tulalip verscheen. Inmiddels staat op de website: “Bedankt voor het bezoek. Socl.com is een intern project van een team binnen Microsoft Research dat per ongeluk online gezet is. Dat was niet bedoeling, echt niet.”

Het lijkt niet zo zeer te gaan om een eigen sociaal netwerk als wel een concurrent van Facebook of Twitter, omdat je met accounts van deze websites kan inloggen bij Tulalip, zo bleek uit de welkomstpagina. Een andere optie is dat het platform zoekmachine Bing socialer zou kunnen gaan maken. Zo was te lezen: “Met Tulalip kan je vinden wat je nodig hebt en dat gemakkelijker dan ooit delen met anderen.” Tulalip is de naam van een groep indianen die dichtbij Redmond leven. De thuisbasis van Microsoft. De gelekte pagina verschijnt bijna 2,5 week nadat Google het sociale netwerk Google+ lanceert. Bron: nu.nl

Ruim helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen social media

eCircle, een van de grootste digitale direct marketing-organisaties in Europa, heeft vandaag de resultaten uit Europees onderzoek naar sociale media en e-mailmarketing bekend gemaakt. De resultaten wijzen uit dat e-mailmarketing nog altijd de belangrijkste online marketing tool is voor de meerderheid van de Europese bedrijven (bijna 60 procent), gevolgd door display (48 procent) en social media (44 procent). Spanje en het Verenigd Koninkrijk lopen voorop in het gebruik van social media voor bedrijfscommunicatie. Nederlandse bedrijven staan op de derde plek met 47 procent van de marketeers die aangeven dat ze nieuwe digitale kanalen hebben geïntegreerd in hun online marketingmix.

De meest voorkomende vorm van adverteren in social media is nog altijd ‘geregistreerde’ reclame (display), maar dit wordt niet hoog gewaardeerd door de gebruikersgemeenschap. Het is goed om te zien dat 60 procent van de marketingmanagers die gebruik maakt van social media ook fanpagina’s en merkprofielen implementeren. Deze krijgen van de gebruikers een hogere waardering. Ze bestempelen deze als interessant, informatief en prettig in gebruik.

De doelstellingen die bedrijven willen behalen met social media marketing lopen sterk uiteen. Voor de helft van de marketeers zijn de belangrijkste doelstellingen het promoten van nieuwe producten, vergroten van de merkbekendheid en de klantloyaliteit en het genereren van leads. Hiermee wordt de effectiviteit van deze nieuwe digitale communicatiekanalen bevestigd. Geheel in lijn met de internationale trends, is Facebook voor Nederlandse marketeers het belangrijkste sociale netwerk (79 procent), gevolgd door Twitter (77 procent) en LinkedIn (47 procent). Lokale sociale netwerken krijgen minder aandacht dan hun internationale concurrenten. Lees meer over dit onderzoek in het onderzoeksrapport.

Relatie tussen zender en ontvanger van groot belang bij beoordeling tweets

Mensen nemen niet klakkeloos aan wat er getwitterd wordt over een product of merk. Tweets van vrienden of familie hebben de grootste impact op consumentengedrag. De relatie tussen zender en ontvanger bij het lezen van een negatieve tweet over een product of merk heeft een significante invloed op koopintentie. Dat concludeert Sanne Stricker in haar masterscriptie over de impact van Twitter op koopintentie en merkattitude. Haar onderzoek bekeek welke factoren van een negatieve product-gerelateerde tweet hierbij de meeste invloed hebben. Organisaties houden scherp in de gaten wat er over hun product of merk gezegd wordt op Twitter. Maar wat is nou eigenlijk het effect van deze negatieve berichten?

Impact op koopintentie en merkattitude

Door middel van een enquête (n=570) waarin respondenten werden blootgesteld aan een negatieve product-gerelateerde tweet met verschillende variabelen onderzocht Sanne welke factoren de meeste impact hadden op koopintentie en merkattitude. De relatie tussen zender en ontvanger bleek hierin het belangrijkst. Respondenten die in het onderzoek werden blootgesteld aan een tweet van een bekende hadden een lagere koopintentie dan de groep die het bericht las van een onbekende. Oftewel, de eerste groep liet zich meer negatief beïnvloeden en was minder geneigd het product te kopen.

Naast de relatie tot de zender heeft Sanne gekeken of betrokkenheid bij het lezen van het bericht en de kwaliteit van de Tweet invloed hadden op de afhankelijke variabelen. Deze factoren bleken minder van belang. Opvallend was dat de meeste impact zichtbaar was op koopintentie, en niet op merkattitude. Dit wijst erop dat mensen zich op korte termijn laten beïnvloeden door het product niet te kopen, maar de achterliggende attitudes jegens het product of merk ongewijzigd blijft. De uitgebreide resultaten zijn te lezen in haar scriptie die hieronder te downloaden is.

Deze resultaten zijn anders dan wat tot nu toe werd gedacht. De gedachte was dat blootstelling aan negatieve berichten van onbekenden op internet net zo goed impact heeft als de buurvrouw in een offline omgeving. Het onderzoek toont aan dat online mond-tot-mond-communicatie op dezelfde theorie bouwt als offline, namelijk dat men alleen luistert naar bekenden. Dit is niet alleen een belangrijke conclusie voor de wetenschap (onderzoek naar de effecten van social media staat nog in de kinderschoenen), maar ook voor marketeers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook is het op Twitter doodnormaal onbekenden te volgen, de groep die minder impact heeft, volgens dit onderzoek. Lees het volledige onderzoeksrapport of het artikel in de Telegraaf.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.