7 redenen om te Twitteren
Op 15 juli 2006 werd Twitter gelanceerd. Inmiddels hebben 200 miljoen mensen een account. Nederlanders behoren tot de meest actieve gebruikers. Maar waarom? Wat zijn de redenen dat we Twitter gebruiken? In vogelvlucht 7 mogelijke redenen op een rij. En de vraag: waarom twitter jij?
Het gebruik van Twitter is voor velen van ons zo’n vanzelfsprekend onderdeel geworden van ons dagelijks bestaan, dat we wellicht niet eens stilstaan bij de vraag ‘waarom Twitter ik’. In dit artikel een poging tot een antwoord en een oproep om in het reactieveld jouw reden(en) te geven. Voor een wetenschappelijke invalshoek kan je ook het artikel van Desiree van der Heiden nog eens (terug)lezen, dat toevallig ook deze week op Frankwatching verscheen.
1. Vrienden volgen
Kan met name aanleiding zijn om te starten met het gebruik van Twitter. Vrienden, bekenden of collega’s zijn al actief en je bent ooit nieuwsgierig geworden naar wat zij in 140 karakters uitspoken. Voor je het wist zat je zelf op Twitter, kreeg je volgers en ging je er mee door.
2. Netwerken
Via Twitter kan je op laagdrempelige wijze in contact komen met mensen. Ook met mensen die je anders niet zo snel zou ontmoeten. Bijvoorbeeld door te zoeken op een onderwerp dat relevant voor je is en te ontdekken wie op dat gebied de opinieleiders zijn. Met een paar tweets leg je contact en wie weet breid je je netwerk uit.
3. Bedrijf, blog of jezelf promoten
Stel je hebt een bedrijf. Om je bedrijf bekend te maken bij je doelgroep kan je achterhalen of zij actief zijn op Twitter. Zo ja, dan is een account snel geopend. Op dezelfde wijze kan je Twitter gebruiken om je blog of jezelf te promoten. Het Meisje van de Slijterij (Petra de Boevere) is een van de bekendste voorbeelden in eigen land van iemand die op deze manier zowel haar bedrijf promoot als aan personal branding doet.
4. Informatie/nieuws horen en delen
De luchtvaartramp bij Schiphol in 2009 is hier een voorbeeld van. Maar ook bij andere grote gebeurtenissen wenden mensen zich tot Twitter om het laatste nieuws te ontdekken en te delen.
5. Narcisme
Zie mij, lees mij, volg mij! Als samenleving worden we steeds narcistischer. Social media hebben ons de perfecte hulpmiddelen in handen gegeven om het podium te bestijgen en ons te uiten. Volgens onderzoek wordt de jeugd steeds narcistischer. Nee, ik ga niets roepen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Feit is dat onderzoek aantoont dat steeds meer mensen en vooral jongeren zichzelf erg speciaal vinden. Als je jezelf speciaal vindt, wat is er dan mooier dan op Twitter en Facebook anderen deelgenoot te maken van je unieke, eigenzinnige visie op wat dan ook.
6. Fun
Just for the fun of it, kan ook een motivatie zijn om te Twitteren. Het is een tijdverdrijf. Je leest nog wel eens iets leuks of interessants. Je kan korte berichten uitwisselen met je volgers. Leuker dan SMS’en!
7. Leren
Twitter is een krachtige bron van informatie en kennis (naast ook veel onzin). Je kan er ontzettend veel leren over je vakgebied, hobby, personen die je interessant vindt, et cetera. Ook het stellen van vragen is eenvoudig door bijvoorbeeld #durftevragen in een tweet te zetten. Grote kans dat je een (correct) antwoord krijgt.
Dat ik niet de enige ben die zich de vraag stelt ‘waarom we Twitteren’, ondekte ik tijdens het research voor dit artikel. Op YouTube trof ik deze video aan, waarin op swingende wijze antwoord wordt gegeven door verschillende tweeps. Tip: bekijk met het geluid aan als je houdt van de muziek van Michael Jackson.
Wat zijn jouw redenen om te Twitteren?
Laat het weten, schrijf een reactie. Ik ben heel benieuwd wat voor de Frankwatching community de belangrijkste drijfveren zijn om te (blijven) Twitteren.