De opkomst van Televisie 2.0

0

De laatste maanden zijn er veel TV-reclames te zien voor digitale televisie, zeg maar ‘Televisie 2.0’. Alle aanbieders zijn nadrukkelijk aan het adverteren: Ziggo met Net gemist en snel downloaden,  KPN t met het pauzeren van live televisie (met Albert Verlinde op zijn best), UPC met Dennis die bij de buurvrouw TV kijkt en Tele2 is druk bezig met Frank, het zwarte schaap dat cheap digitale tv aanbiedt. Er is duidelijk iets aan de gang op het gebied van digitale TV en ‘triple play’ (internet, tv en bellen). Kabelaanbieders als UPC en Ziggo staan hierbij tegenover KPN en Tele2, die via de telefoonlijn aanbieden. Is dit nou Televisie 2.0?

Televisie 2.0

Als je zoekt op Televisie 2.0 vindt je veel artikelen (ook op Frankwatching), die allemaal een toekomstvisie voor televisie beschrijven. Iedereen die wat te melden heeft (of dat denkt) plakt achter zijn of haar visie ‘2.0’ : Ambtenaar 2.0, Gezondheid 2.0 enzovoort.  Als je slim bent, dan ga je net een nummer hoger zitten dan de meeste mensen. Dus bijvoorbeeld Ambtenaar 3.0, want 2.0 is zoooo 2009!

Televisie is jarenlang hetzelfde gebleven: een programma werd uitgezonden en je keek er naar. De videorecorder heeft in de jaren 80 het concept van Timeshifting geïntroduceerd. Opeens kon je dingen opnemen (geprogrammeerd) en hoefde je dus niet meer voor de tv te zitten op het moment dat de Berenboot werd uitgezonden. Dat timeshiften leverde nog wel wat rechtszaken op in de jaren 80, vanwege inbreuk op het copyright. Maar het zorgde ook voor veel gemak, én een nieuwe branche: de videotheek.

Het analoge TV-signaal wordt langzamerhand verdrongen door het digitale TV-signaal. Ook zijn er al tijden meer mogelijkheden dan alleen de kabel, zoals Digitenne ((DVB-T) en ADSL. De inspanningen van de Opta hebben ook geleid tot meer concurrentie. Het laatste wapenfeit is het openstellen van de kabel voor andere aanbieders voor het analoge TV-signaal. Er zijn dus voldoende redenen om digitale en interactieve TV zoals die nu wordt geleverd te kunnen omschrijven als Televisie 2.0.

Digitale en interactieve TV is hot

De afgelopen maanden is er veel reclame voor triple play (internet, tv en bellen) op TV, radio en zelfs in direct mails geweest. KPN, Ziggo, UPC  en Tele2 zijn allen nadrukkelijk aanwezig.

Aanbieders hebben allemaal hun eigen invalshoek. Natuurlijk is er de ‘strijd’ tussen ADSL en kabel, waarbij de kabel een hogere snelheid aankan dan ADSL2 en zijn opvolger VDSL (zie ook verderop). Ziggo benadrukte de mogelijkheid om je eigen avond samen te stellen, KPN laat zien dat je Live TV kunt pauzeren en Tele2 benadrukt met name de prijs.

Eigenlijk bieden alle aanbieders grotendeels dezelfde functionaliteiten bij Televisie 2.0:

  • Video on Demand,
  • Digitale Video Recorders,
  • Zenders in HD kwaliteit
  • Extra zender pakketten
  • Uitzending Gemist (Ned 1,2,3 en andere zenders)
  • Pauzeren en terugspoelen van Live TV
  • Electronic Programme Guide (EPG)

Integratie van (andere) internetbronnen zoals YouTube of het streamen van bestanden van computer of NAS zijn nog niet beschikbaar. Die rol wordt nu gespeeld door de producten van bijvoorbeeld Netgear (EVA) en heel veel andere leveranciers. Het zou mooi zijn om met de decoder of DVR die je van de  provider hebt ook andere bronnen te kunnen benaderen, zoals de DIVX films, series op je NAS of websites die videocontent aanbieden. Dat scheelt weer een apparaat en een afstandbediening.

De verschillen tussen de aanbieders zitten met name in de pakketten en prijzen. Bij sommige aanbieders zit de DVR en de HD-zenders bij de prijs inbegrepen. Ook verschillen het aantal video’s on demand en de prijs per gehuurde film. Alle leveranciers stunten met een aantal maanden lager tarief, geen of lagere aansluitkosten of goedkopere of gratis DVR.

Hi. I am Frank. You like cheap? Of course you do

Hi .... I am FrankIn 2008 kwamen er reclames op TV waarin een zwart schaap de diensten van een telecom firma,Tele2, aanprijst. Er zijn weinig bedrijven die zich nadrukkelijk positioneren als goedkoop, omdat men bang is om als inferieur te worden gezien. Om er achter te komen waarom Tele2 dit doet en wat de plannen voor de toekomst zijn, had ik een gesprek met Günther Vogelpoel, directeur Consumentenmarkt van Tele2.

Günther vertelt: “Tele2 is van oorsprong een Zweeds familiebedrijf. In Nederland begon Tele2 als goedkopere Telecomprovider voor de vaste lijn met de zogenaamde carrier select / prefix methode . Later konden we dit in de centrale zelf doen, waardoor we een vaste relatie aan konden gaan met onze klanten. Er kwam ook mobiele telefonie bij, en met de overname van Versatel kregen we de beschikking over een landelijk dekkend glasvezelnetwerk.” Tele2 is geen staatsbedrijf, zoals bijvoorbeeld in Nederland KPN en de kabel. Dat verklaart volgens Günther ook dat Tele2 anders is, letterlijk het zwarte schaap. “We hebben niets cadeau gekregen en dat levert een vechtersmentaliteit op. We zijn ook anders, we moeten het altijd beter doen dan de rest en altijd die extra stap zetten voor onze klanten.”

Model van Treacy en Wiersema

Maar Tele2 is niet alleen een prijsvechter. “We moeten ons, als je kijkt naar het valuemodel van Treacy en Wiersema, op drie pijlers richten. Het model van Treacy en Wiersma is achterhaald. Tegenwoordig moet je om de concurrentiestrijd te winnen op alle drie de assen goed scoren”, zegt Günther. We leveren het beste product tegen de beste prijs. Dat is ons bestaansrecht. Er zijn klanten die nog steeds denken dat kwaliteit alleen geleverd wordt tegen een hoge prijs. Gelukkig komen ze er steeds meer achter dat een goed product niet duur hoeft te zijn.”

“Onze visie is Televisie 2.0”, zegt Günther. De vier I’s zijn

  • interactiviteit, zoals EPG, VOD en programma gemist
  • intelligentie, we maken de TV slimmer
  • internet, ook op de TV, browsen en zo voort
  • integratie, alles staat in de ‘cloud” en is overal benaderbaar, TV-programma’s, foto’s en zo voort

Kwaliteit

De afgelopen jaren is er veel ophef geweest op de kwaliteit van dienstverlening en bereikbaarheid van de klantenservice van alle aanbieders. Programma’s als Kassa en Radar hadden er bijna een wekelijks terugkerend onderwerp van gemaakt. Kijk maar op de diverse fora over dit onderwerp.

tele2 webcaress“Je moet als modern bedrijf in discussie gaan of komen met je klant, anders overleef je het niet”. Er wordt over je gepraat op blogs, Facebook en andere sociale media. We nemen klachten serieus en hebben Daniëlle van Tele2 die het contact legt met klanten met een klacht. Daniëlle heeft rechtstreeks contact met productmanagers en de technische afdeling. Natuurlijk is er ook natuurlijk onze helpdesk waar mensen met klanten terecht kunnen.

Wat opvalt is dat Tele2 (maar ook anderen) social media en webcare serieus nemen en de klagers helpen het probleem op te lossen. Een teken van een volwassen worden van de aanbieders.

VDSL is meer dan genoeg

Omdat triple play eigenlijk een compleet digitaal signaal is is er ook veel aandacht voor de snelheid.  Een tijd geleden is er een campagne geweest vanuit de ‘kabel’-kant dat ADSL eigenlijk helemaal niet zo interessant is (hier de pagina van Ziggo). De snelheden die mogelijk zijn met kabel liggen hoger dan bij bij ADSL (of opvolger VDSL).

Daar zijn wel een paar opmerkingen bij te maken, volgens Günther. Ten eerste dat VDSL  tot 60Mbits internet op (afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, hoe verder weg des te lager de snelheid). Dat betekent dat de kabel niet het alleen recht heeft op hoge snelheid. Ten tweede is de behoefte naar hoge internetsnelheid onder consumenten zeer beperkt, zo blijkt uit eigen onderzoek van Tele2. De ADSL2+ snelheid tot 20 Mb is daarmee ruim voldoende voor de meeste consumenten om te fun-surfen (social media, nieuws vergaren, aankopen op internet), waarbij een hoge internetsnelheid niet nodig is. Alleen een kleine groep high users, consumenten die veel downloaden van nieuwsgroepen en torrents, hebben echt profijt van een hogere internet snelheid. De rest profiteert daar niet van en betaalt dus te veel.

“Vorig jaar zijn we op beperkte schaal begonnen met de uitrol van Fiberspeed (Tele2’s naam voor VDSL). Dit jaar wordt dat nog uitgerold naar een groter deel van Nederland.”

Maar wat is 3x zo hoge snelheid waard? Je gaat van 20mbit naar 60mbits, wat wil je daar voor extra betalen? 20 euro per maand? 10 euro per maand? Er is natuurlijk een groep die altijd meer wil en daar ook gelijk gebruik van maakt.  Naar deze groep hebben we ook geluisterd en voor hen hebben we dan ook fiberspeed met een scherpe prijs gelanceerd

Fiberspeed of Fiberpower maar geen glasvezel

glasvezelZowel Ziggo (Fiberpower)  als Tele2 (Fiberspeed) gebruiken ”Fiber” in de productnaam om aan te geven dat high speed is. Dit is eigenlijk onzin, omdat het over het bestaande netwerk van de tv kabel of telefoon wordt geleverd. Het heeft niets te maken met glasvezel.

De toekomst wordt natuurlijk voor glasvezel, tot aan de deur, het zogenaamde Fiber To The Home (FTTH). Er is al een aantal initiatieven om in bepaalde (delen) van steden en dorpen glasvezel tot aan de woning aan te leggen. De grootste uitdaging is de verbinding van de wijkcentrale naar de meterkast, de last mile. Het netwerk van bijvoorbeeld Tele2 is volledige verglaasd tot en met de wijkcentrale, maar het laatste stuk gaat nog over koperdraad (de oude KPN-infrastructuur). De investering om ieder huis aan te sluiten op glasvezel houdt in dat in de grond een glasvezelkabel moet worden gelegd en in de meterkast een aansluitpunt moet worden gemaakt. Deze investering is dusdanig hoog dat het logischer is dat gespecialiseerde bedrijven zoals bijvoorbeeld Reggefiber dit doen. De ontstane FTTH infrastructuur staat dan open voor meerdere operators.

De snelheden die met FFTH kunnen worden gehaald liggen hoger dan die van VDSL en kabel (Max nu 200mbit). Het al eerder genoemde punt wat moet je met die snelheid is ook hier van belang. Als Nederland is beglaasd zullen nieuwe diensten en producten ontstaan die gebruik maken van de beschikbare snelheid.

Is er nog iets op TV?

Aanbieders geven steeds meer kanalen worden in HD formaat door. Tele2 biedt nu de kanalen Nederland 1,2 en 3 in HD formaat aan en zal ook andere kanalen in HD gaan aanbieden, aldus Gunther. “Het nieuwe platform stelt ons ook in staat om bijvoorbeeld extra zenders aan te bieden (themapakketten) en zelfs de BBC zenders (die nu alleen via de kabel te krijgen zijn). De BCC is een belangrijke uitbreiding waar, vanwege de kwaliteit van de programma’s, door veel van onze klanten reikhalzend naar uit worden gekeken. Het feit dat deze alleen via de kabel (en satelliet) beschikbaar waren en niet via nieuwe spelers als Tele2 en Digitenne was een heel duidelijk nadeel voor ons.”

Verizon Fios (Amerikaanse, gebruikt FTTH) biedt pakketten met honderden zenders. Dat zijn de grote zenders in de VS, zoals ABC, NBC en CBS en daarnaast allerlei grotere of kleinere thema zenders en premiumpakketten zoals  Food Channel, Jewish Channel, Karaoke en zo voort. Het hebben van zo’n groot aanbod van zenders wil trouwens niet zeggen dat er altijd iets interessants op tv is. Gaat Tele2 dit ook doen?  “Alhoewel we dat wel technologisch aan zouden kunnen, kiezen we in Nederland voor een pakket relevante zenders (maximaal 100) tegen een goede prijs.”

En … is het wat, Televisie 2.0?

Wat mij betreft wel! Het  is te vergelijken met het verschil tussen een normale telefoon en een smartphone. Je kunt gewoon bellen met een smartphone maar deze biedt een hoop functionaliteit extra die waardevol of op zijn minst handig is.

De komende jaren zal de functionaliteit, mede onder druk van de concurrentie, verder worden uitgebreid. Als ze nou nog een oplossing zouden kunnen bedenken voor de ellenlange en irritante reclameblokken van sommige commerciële zenders …