Mijn ervaringen met de Amazon Kindle
Een week geleden werd ik aangenaam verrast. Mijn Amazon Kindle lag op de deurmat. Een gadget waar ik al een tijd naar uitkeek. Uitpakken maar. Amerikaanse stekker, maar ook een oplader via USB, dus opladen maar. Na een paar uur het apparaat uit het stopcontact gerukt en uitgeprobeerd. Tijdens het opladen had ik de handleiding grondig gelezen, dus ik was er helemaal klaar voor. En toen kwam de teleurstelling. Ik kreeg geen verbinding met het internet. En dan kun je er niet veel mee. Grr.
Pissig dat ik was. Wat heb je nu aan een apparaat van een paar honderd euri terwijl je er niets mee kunt? Niemand die mij hiervoor had gewaarschuwd! In de handleiding werd simpelweg gesteld dat wanneer er geen verbinding is, je een ander gebied waar wel verbinding was moest opzoeken. Handig. Neem ik wel even mijn huis in mijn rugzak mee!
Kwaad dat ik was achter mijn laptop gaan zitten om te kijken of er een workaround bestond. Door de Kindle voor de desktop te downloaden, kun je alsnog digitale boeken via Amazon downloaden. Twee boeken besteld: Anywhere en Enterprise 2.0. Naar mijn laptop gedownload. Maar wat blijkt, deze boeken blijven digitaal in je Kindle desktop omgeving hangen, maar kun je niet via USB synchroniseren met je Kindle. Ik kon dus nog niets. Ik had nu en voor een Kindle en voor twee digitale boeken betaald, maar ik had er helemaal niets aan. Miskoop?
Grote vraag was nu hoe ik deze boeken uit mijn desktop kon exporteren. DRM beveiligd en al. Kun je dit hacken? Even Googlen. En een wereld ging voor mij open. Blijkt dat de Amazon Kindle meerdere e-bookformaten ondersteunt. En laat nu voor ieder formaat al een hack aanwezig zijn. Nu ben ik geen specialist. Maar een half uur later en ik was in staat om de boeken uit mijn desktopomgeving te halen en naar mijn Kindle te exporteren. Beetje verder zoeken en ik kwam op allerlei fora terecht waar diverse boeken en tijdschriften aangeboden werden. Van fictie tot managementliteratuur tot de Business Week. Het ebook was schijnbaar een geliefd product in de wereld van de piraterij. Nooit geweten. En zeker niet dat het al zo’n vlucht had genomen.
Na mijn speurtocht ging ik er eens goed voor zitten. Kindle aangeswitched en mijn klomp brak. Ik had verbinding. Een 3G verbinding met twee streepjes zelfs! Ik kon dus gewoon vanaf mijn apparaat contact maken met de Amazon Shop en nog meer boeken bestellen. Vreemd. Had de provider er misschien een halve dag uitgelegen? Het maakte mij allemaal niet meer uit. Ik wilde gevoel krijgen bij het lezen van een digitaal boek. En deze ervaring is fantastisch.
Ik heb nu een heel weekend kunnen genieten van mijn Kindle. In het begin was het even wennen. Ik wil toch af en toe het gevoel hebben dat ik een bladzijde kan omslaan. Dat kan dus niet meer. Voortaan is het op Next drukken. Het lezen vanaf scherm heb ik geen moment storend gevonden. Zelfs prettig. Mijn ogen worden niet vermoeid. In een stoel, in bed of op de wc. Het leest overal even goed. Ook het feit dat ik notities kan maken bij een boek vind ik een geweldige feature. Het hele weekend dus het apparaat meegesleept. Twee dingen werden mij nog duidelijk. Ik wil zoveel mogelijk boeken op het apparaat hebben staan. Soort van kick. Hebben, hebben, hebben. En ik ga plots meerdere boeken tegelijk lezen. Vind je even een boek niet leuk, dan klik je toch een nieuwe open? Al met al ben ik volledig overtuigd. Voor mij geen papieren versies meer. Voortaan alles digitaal.
Maar hierbij hou ik mijn hart vast. Als het voor mij als leek zo makkelijk is om “illegale boeken” tot mij te nemen, dan zie ik een donkere toekomst voor uitgeverijen. Ze zullen dezelfde weg aflopen als de wereld van muziek en film nu doen. Voor uitgeverijen heeft het naar mijn mening dan ook geen zin om boeken klakkeloos van papier naar digitaal om te zetten. Ze zullen een extra beleving aan het boek moeten toevoegen. Een beleving die niet 1 op 1 is te kopiëren. Misschien ligt deze beleving in het sociale. In plaats van in je eentje een boek lezen, lees je straks een boek met meerderen? Ik weet het niet. Koffiedik kijken is lastig. Ik wacht het af.