Take away CSNForum London: Jadu integreert Twitter in CMS

Gisteren bezochten Menno Braakman en ik het Corporate Social Networking Forum in London. De eerste keynote was van Suraj Kika, CEO van Jadu, zijn verhaal gaat vooral over de integratie van Twitter in een CMS. Niall Cook van Hill&Knowlton ging in zijn presentatie in op de vraag waarom corporate social networking juist nu hot is.

UK: 700.000 MKB-bedrijven gebruiken Twitter

Suraj Kika, CEO van Jadu, vertelt over Jadu, een van de eerste CMS’en is die Twitter geïntegreerd heeft. Bedrijven hebben volgens Kika behoefte aan inzicht in waar hun informatie blijft, als ze toestaan dat hun medewerkers met sociale media werken. Jadu claimt dat bedrijven en overheden wel controle willen over waar hun informatie blijft in “the virtual clowd”, hoe lang het daar blijft en wie er allemaal toegang toe heeft. In de UK heeft meer dan 20% van de lokale overheden al activiteiten in Twitter en 700.000 MKB ondernemingen gebruiken Twitter ook.

Een CMS met Twitter is een interessante stap voorbij het standpunt van “afsluiten van alle externe netwerken voor medewerkers”. Dat was toch nog een vaak gehoorde houding van ICT en HRM afdelingen die vooral geïnteresseerd zijn in “command & control”.

Een CMS met Twitter?

Wat kun je met Jadu zoal in Twitter? Onder andere vanuit het CMS de corporate Twitter accounts beheren. Jadu is de eerste die Twitter in haar CMS geïntegreerd heeft. Dat betekent onder meer dat een aantal functies die bekend zijn van bijvoorbeeld Tweetdeck geïntegreerd zijn in een web content management systeem. Denk hierbij aan het aanmaken van Twitter accounts, het schedulen van tweets en het monitoren van Twitter op relevante zoektermen.

697156611

Jadu heeft publicatierechten verbonden aan de CMS autorisatie wat betekent dat persoon A alleen een tweet aan kan maken en schedulen, terwijl persoon B tweets kan autoriseren en nieuwe accounts kan aanmaken. Lichfield district country heeft een leuke Jadu case op YouTube.

Accepteer cookies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Had “Amazonfail” kunnen worden voorkomen met beter Twitter beheer?

amazonfailJadu voert de Twitter casus “#amazonfail” aan als onderbouwing waarom Twitter iets is dat in het licht van web content management gezien zou moeten worden. Twitter is een slim marketing instrument als je weet hoe het werkt. Het kan zich ook tegen je keren. Op Goede Vrijdag 2009 viel het een twitteraar op dat bij Amazon een titel in de categorie “gay romance” niet meer vindbaar was. Tussen vrijdag en maandag barstte er vervolgens een storm los op Twitter waarbij steeds meer titels in het zoek- en aanbevelingsalgoritme van Amazon gedowngrade bleken te zijn.

Er zijn verschillende lezingen van het verhaal. Volgens een lezing zou Amazon gay en lesbian titels als adult markeren om meer familievriendelijke zoekresultaten te krijgen. De uitleg van Amazon, die pas de maandag na Pasen werd verspreid, is dat het een programmeerfout was. Het is nog steeds niet duidelijk wat er exact gebeurd is, maar Amazon heeft enorme schade geleden en het consumentenvertrouwen van een grote groep klanten in de Amazon recommendations is geschaad. Amazon’s eigen Twitter kanaal is stil gebleven in deze dagen. Meer over deze case lees je bij BBC News en Wall Street Journal. De vraag is of integratie in het CMS dit had voorkomen, maar het punt van Jadu is wel gemaakt.

Corporate social networking = HOT

Niall Cook

Niall Cook

Het congres gaat verder met consultant Niall Cook van Hill & Knowlton. Hij laat zijn gedachten gaan over de vraag waarom corporate social networking juist nu hot is:

1. ROI: Return hoeft niet groot te zijn als investering klein is

… om toch een hoge ROI te genereren. In deze tijd is het misschien wel beter om een beetje I te doen als er snel aardig R is. Crisis drijft CSN toepassingen het bedrijfsleven in, simpelweg omdat er geen budget is om de klassieke middelen in te zetten momenteel.

2. Interne systemen werken niet meer

E-mail is zwaar over zijn hoogtepunt als gebruiksvriendelijk instrument voor samenwerking, het intranet is lang geleden verlaten, er is geen intern instrument dat samenwerking goed ondersteunt. Alleen de sociale elementen in de meeste intranetten halen nog de meeste pageviews – als het gaat over mensen en connecties.

Veel grote bedrijven zijn “locked in” in deze manier van werken. Maar blijkbaar zitten collega’s wel op sociale netwerken, dus waarom zouden we die dan niet binnen de organisatie halen?

Cultuurverandering en social networking

Daarvoor is echter wel een nieuw psychologische en juridische band nodig met de medewerkers waarin vertrouwen een grotere rol krijgt dan controle. Dat betekent bijvoorbeeld, zoals in de case van AXA, de belofte dat uitingen van een medewerker in het interne blog nooit in het personeelsdossier komen. En dat betrokkenheid bij de ideeëngeneratie gewaardeerd en beloond wordt. Verschillende sprekers noemen 3-5 jaar en zelfs 10 jaar als termijn die een bedrijf nodig heeft om deze shift te maken. De meeste bedrijven zijn nog ingericht op “command and control” maar dat is duidelijk niet de manier waarop mensen (of ze van Gen X, Gen Y of ouder zijn) anno 2009 willen worden aangestuurd. De werknemer van vandaag wil betrokken zijn.

Snelheid is een nieuwe factor

Snelheid is daarbij een nieuwe factor. Het sentiment is: “Als ik het nu nodig heb, wacht ik niet op toestemming van de IT department en goedkeuring van de business case door een stuurgroep. Ik wil morgen aan de slag”. Dat is waar alle succesvolle interne social media aan voldoen: ze zijn simpel, laagdrempelig en low budget gestart. De snelheid in externe sociale media voor individueel gebruik is enorm hoog. De snelheid van Twitter in 2009 is enorm veel hoger dan die van weblogs in 2005 of Facebook groepen in 2007.

Tot zover de take away van het Corporate Social Networking Forum. In vervolgpostings hier en op www.csnblog.nl meer over de cases van AXA en Dell.

Blog