Nep-minister op Twitter: Wie ben ik?

0

Wat is nog waar in een wereld waarin de grenzen tussen virtualiteit en realiteit steeds meer vervagen? Gisteren zag Wouter Bos het levenslicht op Twitter (noot: mijn weblog was hier verantwoordelijk voor). Een fake account weliswaar. Maar niet iedereen had dit direct door. In korte tijd volgden 300 mensen de tweets van de nepperd. Zelfs de Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, besteedde er aandacht aan. Er ontstond als het ware een welles-nietes spelletjes tussen de beide heren.

Thamarberber@maximeverhagen: Ik mag aannemen dat @wouterbos nep is…??

MV: @Thamarberber helemaal nep.

WB: @MaximeVerhagen. Jokkebrok. Ik Twitter dus ik besta.

MV: @wouterbos neen wouter heeft mij zelf gezegd dat hij vreesde in de problemen te komen als hij alles op twitter zou zou zetten,Boekesteintje

WB: @MaximeVerhagen Ihkv openheid en transparantie ben ik van gedachten veranderd. Twitter is uitstekend communicatie kanaal met achterban.

MV: @wouterbos ik ken wouter als iemand die vasthoudend is. Dit zou in tegenspraak zijn met wat hij eerder in interviews over twitter zei.

WB: @MaximeVerhagen ik weet heel goed wat ik in Financial Times heb gezegd. ik kan echter van gedachten veranderen.

MV: @wouterbos binnen een paar weken?

WB: @MaximeVerhagen jouw akkefietje met de uitgelekte foto van de Treveszaal heeft mij de kracht van dit medium doen inzien.

Natuurlijk is dit niet nieuw. Het kapen van identiteiten vindt voortdurend plaats. Verontrustend wordt het echter pas wanneer niet aan de authenticiteit van deze virtuele identiteiten wordt getwijfeld en mensen klakkeloos berichtgeving over gaat nemen. Iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om zich als een ander voor te doen.

wouterbos

Het aantal communicatiekanalen dat internet ons biedt neemt nog steeds toe. Mensen zitten op Hyves, MySpace, Facebook, MSN, Twitter, FriendFeed, Qik, Digg, Del.icio.us, Gmail en wat al niet meer. Het is haast onmogelijk om voortdurend je eigen virtuele identiteit in de gaten te houden, laat staan die van anderen.

Een oplossing heb ik niet voor handen. Wel zou ik verwachten dat de verantwoordelijke personen op communicatiegebied het tot hun taak hadden om de virtuele identiteit van belangrijke personen van hun eigen organisatie te bewaken. De afdeling Communicatie heeft in deze moderne tijden een beleid omtrent virtuele identiteiten nodig. Want wat zou er gebeuren wanneer de identiteit van je CEO misbruikt wordt om beurskoersen te manipuleren?

Op onze Jaggle telefoon ontvingen wij een telefoontje van het Ministerie van Financiën met de vraag of wij zo snel mogelijk alles van Wouter Bos op Twitter willen wissen. Dus ook zijn account. Een vraag waaraan wij wel kunnen voldoen, maar die het probleem niet oplossen. Zodra het account namelijk wordt gewist, heeft iemand anders de mogelijkheid om het account op te pakken.