Barack SMO’bama
“Hoe word je de nieuwe President van de Verenigde Staten van Amerika?” Duidelijk is dat charisma, uitstraling, overtuigingskracht en online presence onmisbaar zijn! De internetverslaafde kent de succesverhalen van Senator Obama over zijn web 2.0 strategie, of liever Social Media Marketing (SMM) strategie natuurlijk al lang. Ook het feit dat zijn opponent voor de ‘eindzege’ om het presidentschap, Senator McCain, hier geen kaas van heeft gegeten is geen nieuws meer. McCain benadrukte dit zelf nog even door in juli aan The New York Times te vertellen dat hij leert hoe hij verbinding met het internet moet maken…
Bij Barack Obama is dit lang niet aan de orde. Door zijn Social Media Optimisation bereikt hij momenteel een van de mooiste Universal Search zoekresultaten op het web. Bekijk het zelf!
Gestuurde Online Presence
Obama heeft zijn SMM strategie dus op orde, maar hoe heeft hij dit gedaan?
De basis van elke strategie begint bij je doelstelling. Obama wil altijd en overal online zijn, Obama Everywhere. Obama is zijn eigen merk, het gaat hier om een personal brand met een eigen imago en een duidelijke visie. Om deze doelstelling te behalen maakt hij slim gebruik van alle social media websites door zijn personal brand overal te registreren en volledig te optimaliseren. Deze optimalisatie is gestuurd. De conversatie, de dialoog, die vanuit deze social media sites aangegaan wordt met zijn publiek is het gevolg.
Waar vind je Obama dan?
Op zijn volledig geoptimaliseerde homepage, zijn Up to Date Twitter, zijn Wikipedia’s in alle talen, zijn Facebook, zijn MySpace, zijn YouTube channel, zijn Flickr, zijn Digg, zijn Eventful, zijn Linkedin, zijn BlackPlanet.com, zijn Eons, zijn Faithbase etc. etc. Vul me aan waar mogelijk, want uiteraard zijn er nog tientallen misschien wel honderden social sites waar Barack aanwezig is.
De kracht van het internet is de dialoog die aangegaan kan worden met de doelgroep. Dit betekent dat er door zowel voorstanders als tegenstanders gereageerd kan worden op berichten. Door deze web 2.0 features in een politieke campagne te volledig te benutten, moet je naast een groot campagne team, lef hebben. Je geeft een stuk controle uit handen. Maak je goed gebruik van de web 2.0 mogelijkheden, dan werkt dit in je voordeel, doe je dit niet dan zal dit in je nadeel werken.
User Generated Content
Naast deze ‘gestuurde’ web 2.0 features, wordt er uiteraard ook door zijn aanhangers het nodige op internet gepost. Hieronder vind je een overzicht van Technorati die de user generated blogposts over John McCain (links) en Barack Obama (rechts) schematisch weergeeft.
Zoals je kunt zien is het aantal blogposts over John McCain pas toegenomen vanaf het moment dat hij gekozen was om mee te strijden voor het presidentschap. Terwijl Barack Obama al vanaf de start van zijn campagneperiode een hoge frequentie in blogposts per dag heeft.
User Generated Campagne?
Dit zijn leuke overzichten voor internetverslaafden zoals ik, maar wat ik gister tegen kwam slaat alles!
“De zestienjarige Preston Fosback werd er zo ziek van dat het Obama-bord steeds uit zijn tuin werd gestolen dat hij er een webcam op zette. Inmiddels volgen tienduizenden mensen het bordje online.”
Dat er behoorlijk aparte ‘fans’ van Obama zijn begrijp ik, maar dit lijkt mij toch iets te ver gaan… Als dit echt een User Generated actie is, dan is het behoorlijk ‘professioneel’ opgepakt. Ik heb toch sterk het gevoel dat het campagne team van Obama weer een nieuwe manier gevonden heeft om positief in het nieuws te komen!
“We hadden niet de intentie om het zo groot te maken”, zegt Fosback in de Wall Street Journal. “Het ging gewoon vanzelf.” Inmiddels wordt de videostream wereldwijd door zo’n 40.000 mensen gevolgd.
Stel dat dit wel een User Generated Campagne is, dan lijkt het er sterk op dat het campagne team van Barack naar huis kan! Want dankzij zijn internetvrienden heeft hij dan over dagelijkse publiciteit niet te klagen!
De Buzzzzz is weer actief! Als je het mij vraagt heeft Barack Obama het online gevecht in ieder geval al lang gewonnen!
Dit bericht verscheen ook op theblog en Brandmerck.