Branded games worden langzaamaan volwassen
Brands & Games, een combinatie die steeds vaker wordt ingezet. Met games kan namelijk een leuke ervaring rond een merk worden neergezet en kan er op een interactieve manier een boodschap worden gecommuniceerd. Niet toevallig was Brands and Games dan ook de naam was van één van de evenementen op het Festival of Games dat vorige week in Utrecht gehouden werd.
Brands and Games (onderdeel van Festival of Games) had een gevarieerd programma, met ’s ochtends een aantal keynote sprekers en ’s middags parallelsessies waar cases werden gepresenteerd. Tussendoor waren er goed georganiseerde speeddate sessies om het netwerken te bevorderen. Maar wat Brands and Games echt uniek maakte was dat het naast game developers ook adverteerders en mediabureaus wist te trekken, waardoor alle belanghebbenden in deze jonge industrie bij elkaar waren.
Heel veel cijfertjes
De keynote sprekers hadden het vooral over nummertjes en statistieken. Marco Derksen had de kick-off met een verhaal over mediagebruik in Nederland en dat games hiervan ook een groot deel uitmaken. Daarna kwam Sean Dromgoole met zeer gedetailleerde cijfers over welke consumenten wat voor soort games kopen. Hij had data over zo’n beetje elk Europees land, behalve Nederland. Maar gelukkig kon er wel het één en ander worden afgeleid. Tot besluit presenteerde Bart Paashuis cijfers uit het TNS NIPO/Newzoo onderzoek dat twee weken geleden uit kwam met een totaal beeld van gaming in Nederland.
Al met al werden er die ochtend heel veel cijfers en statistieken over de aanwezigen uitgestrooid en de algemene conclusie leek: “Doe iets met games, want games zijn cool en worden (in alle doelgroepen) veel gespeeld”. Iets dat we natuurlijk allang wisten anders waren we niet daar.
Wat hebben we nu geleerd?
Na de lunch waren er de parallelsessies. Verdeeld over 4 zalen vertelden adverteerders, bureaus en game developers over hun cases. Soms deden ze dit zelfs samen waardoor er een goed totaalbeeld ontstond van een case. Helaas werd er vaak slechts verteld over hoe tof de game wel niet was en hoeveel mensen hem wel niet hadden gespeeld. Weinig aandacht werd er besteed aan wat er echt interessant was, de learnings. Want hoe verloopt nu de samenwerking tussen adverteerder, zijn mediabureau en de game developer? En wat voor een games passen nu het beste bij welke cases? Wat zijn de valkuilen? Hoe zet je een game campagne uit? Allemaal zaken die niet of nauwelijks werden aangestipt, maar waar iedereen wel veel van kan leren. Zeker omdat branded games nog in hun kinderschoenen staan.
Netwerken
Natuurlijk zijn events vooral om te netwerken en dit werd uitstekend ondersteund met de speeddate sessies. Aan het begin van de dag kon iedereen zijn naam in een grote tabel zetten met adverteerders en bureaus. Gedurende de dag waren er vervolgens een aantal blokken waarin je 10 minuten kreeg om contact te leggen met de mensen in de tabel. Een zeer toegankelijke en handige manier om adverteerders en bureaus met game developers te linken.
Brands and Games
Het succes van het evenement met z’n 160 bezoeker bewijst dat branded games hot zijn en de komende jaren zal de industrie zeker een professionaliseringsslag maken, zowel bij de developers als de adverteerders. Helaas bleef het event nog een beetje te veel hangen bij hoe cool branded games wel niet zijn en ging het nergens echt over de inhoud. Wellicht volgend jaar, want de potentie is er zeker!
Mocht je interesse hebben in de presentaties, ze zijn allemaal op de Brands and Games site te vinden.