Sky Radio + YouTube = YouSky TV
[[image:yst1.jpg::right:1]]Al jarenlang ben ik onder de indruk van de wijze waarop radiostations hun playlist samenstellen. In de zestiger en zeventiger jaren is er bij de met name commerciële zenders veel ervaring opgebouwd met het programmeren van hun uitzendingen. Sinds de tachtiger jaren wordt de computer ingezet als hulpmiddel bij het samenstellen van de playlist. In de negentiger jaren gingen de eerste radiostations ook via internet uitzenden. In dit decennium zien we dat radiopioniers als SkyRadio luisteraars via internet actief betrekken bij de muziekprogrammering. En sinds kort hebben we muziekvideo's via YouTube. Volgens mij zijn we hard op weg naar YouSky TV.
De geschiedenis van de radio laat zien dat de grootste vernieuwingen en veranderingen steeds op gang gekomen zijn in het illegale of semi-legale circuit, op de rand van de (Nederlandse) wetgeving. Joost den Draayer (Willem van Kooten) ontdekte hoe je met horizontale programmering een radiostation tot een groot succes kunt maken. We hebben het over het toenmalige Radio Veronica dat vanaf zee en buiten de territoriale wateren (dus buiten bereik van de Nederlandse wetgever) haar programmaformat met vaste programma's op vaste tijdstippen tot tot een groot succes maakte.
[[image:skyradio.jpg::right:0]]Na de closedown van de (meeste) zeezenders midden zeventiger jaren duurde het tot de tachtiger jaren voordat er weer nieuwe nationale commerciële iniatieven ontstonden. Sky Radio toonde zich een nieuw pionier en begon eind tachtiger jaren met haar uitzendingen. Wederom buiten de Nederlandse wetgeving, met gebruikmaking van allerlei zogenaamde U-bocht constructies bleek de combinatie satelliet en kabel een voldoende groot platform om de Nederlandse markt binnen te dringen.
Sky Radio was een van de eerste stations dat van de computer gebruik maakte bij het samenstellen van haar playlist. Het principe daarachter is dat de muziekmakers achter het station in eerste instantie die basisselectie maken van geschikte muziek. Deze platen worden vervolgens in de computer ingevoerd en op basis van allerlei factoren in een bepaalde volgorde afgespeeld. Het gaat dan om zaken als het aantal oude en het aantal nieuwe platen dat in een uur voorbij komt, de mix Nederlands – buitenlands, het tempo van de muziek etc. Daar wordt vervolgens weer andere intelligentie op losgelaten. Zo kunnen nieuwe platen die erg populair zijn kunnen via het principe van high rotation met een hoge frequentie worden afgespeeld.
Midden jaren negentiger werd het mogelijk om via internet radiouitzendingen te brengen. De geschiedenis herhaalde zich en ook hier zagen we weer hoe aan de rand van de Nederlandse (wettelijke) grenzen nieuwe mogelijkheden ontstonden. Maar webradio of internetradio bleef in die tijd vooral iets voor een erg kleine minderheid omdat het voor de gemiddelde luisteraar met een analoge telefoonlijn gewoon te duur was om naar zo'n (buitenlands) radiostation te luisteren.
Vanaf begin deze eeuw is internet ook voor de mainstream radiostations erg belangrijk. Er is vrijwel geen radiostations meer dat hun programma niet – behalve via de ether en kabel – tegelijkertijd ook via internet uitzendt. Sterker nog, zenders als RTL FM, Juize FM en Kink FM zenden alleen nog maar uit via satelliet, kabel en internet. Het aantal mensen dat bijvoorbeeld op kantoor via de livestreams naar internetradio luistert begint daarbij steeds belangrijker te worden (zie bijvoorbeeld Juice FM). Opvallend hier is dat het behalve (wederom) commerciële partijen ook particulieren ineens met een eigen radiostation kunnen starten.
In de afgelopen tijd zien we dat luisteraars steeds actiever betrokken raken bij de programmering van radiostations. Stations die het beste luisteren naar de wensen van hun luisteraars hebben week in week uit de meeste luisteraars. Het eerder genoemde Sky Radio is ook op dit vlak een van de voorlopers. Zij maken bij de samenstelling van de playlist volop gebruik gebruik van inbreng van luisteraars, onder meer door het wekelijkse Burn out-onderzoek en het Classics-onderzoek (pdf). Een soort audiovariant van het inmiddels fameuze user generated content.
[[image:2yt.jpg::right:0]]En begin 2005 was er ineens YouTube. De website voor het kostenloos uploaden, bekijken en delen van videomateriaal door gewone gebruikers. Met inmiddels een gigantisch grote verzameling muziekclips. Videoclips waarmee consumenten inmiddels al volop aan het experimenteren zijn, bijvoorbeeld door gespecialiseerde weblogs waarop alleen maar muziekvideo's geprogrammeerd worden. Soms met wat prille ambities (zie bijvoorbeeld TopPop weblog), soms met een meer persoonlijke invalshoek (zie bijvoorbeeld Classics4You).
[[image:yst2.jpg::right:1]]Toen ik dit zo voor mezelf zat te overdenken ontstonden er al snel wat ideeën over nieuwe programmaformats. Als je nou de software waarmee de programmering van SkyRadio wordt samengesteld weet te koppelen aan de database van YouTube. De playlist van Sky Radio is op de site real time beschikbaar, ook voor creatieve programmeurs. Stel je voor dat het lukt om met deze playlist vanuit de database YouTube iedere keer automatisch een nieuw nummer op te laten halen. Natuurlijk, dat zal af en toe nog problemen geven omdat titels op verschillende manieren geschreven zijn. Maar daar is wat op te vinden. Sky Radio + YouTube = YouSky TV.
Maar waarom zouden luisteraars ook niet direct betrokken worden als programmamaker betrokken worden bij het programmeren van nieuwe muziekzenders (audio en/ofvideo). Weblogs laten zien dat individuen en teams in staat zijn om mini formats te bedenken die ook mini-doelgroepen kunnen aanspreken. Inderdaad, het verhaal van The Long Tail. Maar misschien ook wel een nieuwe killer Mashup. Vele kleintjes maken ene grote. Maar al die kleintjes bieden natuurlijk ook een ideaal podium om aan target adverstising te doen. Als we zover zijn, dan hebben we pas echt YouSky TV.
Lijkt dit wat? En wie ziet er nog meer kansen?