How to

Top 10 Firefox

0

[[image:ff-ie.jpg::left:1]]Sinds ongeveer vier maanden gebruik ik nu de (Nederlandse versie van) Firefox. Dit dus in plaats van mijn vroegere browser Internet Explorer. Ik ben (met 20 miljoen anderen) razend enthousiast over Firefox en zou voor geen goud meer terugwillen. Gebruik je nog geen Firefox, dan ben je vast geïnteresseerd in de voordelen ervan. Wat zijn de verschillen met Internet Explorer en hoe gemakkelijk is de overstap naar Firefox? Ben je daarentegen, net als mij, al wel Firefox- gebruiker, dan ben je vermoedelijk meer geïnteresseerd in mijn Top 10 van favoriete Firefox-extensies (toevoegingen).

Het grootste verschil tussen Internet Explorer en Firefox is wat mij betreft het werken met tabbladen. Het is een verademing om niet steeds met het openen van nieuwe vensters geconfronteerd te worden. Bovendien kun je – als je eenmaal wat vensters open hebt staan – razendsnel tussen allerlei sites heen en weer springen. Wat ik mezelf inmiddels aangewend heb is dat ik bij het openen van de browser met m’n tien favoriete sites start. Wat bij Internet Explorer een startpagina is, kan bij Firefox een groot aantal websites tegelijk zijn. Elke site heeft een eigen tabblad.

Voor mensen die op een gemakkelijke manier kennis willen maken met RSS-feeds, is het fenomeen live bookmarks (levende bladwijzers) uitgevonden. De favorieten van Internet Explorer maar dan met een dynamische inhoud. Een website met een eigen mapje waarin steeds de laatste nieuwsberichten als link aanklikbaar zijn.

Firefox heeft nog vele andere voordelen. Volop geroemd zijn ook de pop-upblokkering, de geïntegreerde zoekfunctie, de bescherming tegen spyware, het gebruiksvriendelijk downloaden en nog veel meer (zie de productinformatie op Mozilla Firefox 1.0).

Overweeg je over te stappen doe het dan nu. Met maar 4.7MB (Windows) duurt het downloaden van Firefox maar een paar minuten over een langzame verbinding en seconden over een snelle verbinding. Het installatieprogramma zorgt ervoor dat je Firefox snel kunt installeren. Wat overstappen nog aantrekkelijker maakt is dat bij de installatie al je instellingen � favorieten, wachtwoorden en andere gegevens uit Internet Explorer (of een andere webbrowsers) overgenomen worden. Je kunt dus vrijwel gelijk met Firefox aan de slag (download Nederlandse Windows-versie).

Een ander voordeel van Firefox is het fenomeen extensies. Doordat Firefox een open oplossing is, kan iedereen allerlei nieuwe en slimme toevoegingen bedenken en bouwen. Die toevoegingen, in feite kleine programma’s, heten dus extensies en sommige zijn zo praktisch dat als je ze eenmaal hebt je niet meer zonder kunt.

Hier (in willekeurige volgorde!) mijn Top 10 van Firefox extensies. Mede geïnspireerd door een artikel in PC Magazine, maar met een geheel eigen invulling. Ben je enthousiast en al Firefox gebruiker, dan kun je er meteen mee aan de slag. Klik dan bij de betreffende extensie op “installeer” en de installatie begint.

1. Gmail Notifier

[[image:gmailnotifier.jpg::inline:1]]
Met Gmail Notifier heb je via je browser zicht op je e-mailbox van Gmail. Het aantal ongelezen berichten is onderin het scherm steeds in beeld en bij een nieuw bericht krijg je kort een pop-up venster in beeld.

Meer:
Top 10 van tools en toepassingen, Uitnodiging voor Gmail? en Gmail tips: the complete collection
Installeer:
Gmail Notifier (en klik daarna op Download)

2. Furl Tools

[[image:efurl.jpg::inline:1]]
Met Furl Tools kun je vanuit je browser razendsnel je favoriete webpagina’s in een online archief opslaan. Furl is een service waarmee je je eigen internetarchief kunt opbouwen. Met een eigen indeling in mappen, goeie mogelijkheden om het archief met anderen te delen en het als overgrote voordeel dat webpagina’s in je Furl-archief ook in de toekomst gewoon beschikbaar blijven.

Meer: Furl-overname: de smaak van succes! en Furl: je favoriete webpagina’s altijd bij de hand
Installeer: Furl Firefox Toolbar Download

3. BugMeNot

[[image:ebugmenot.jpg::inline:1]]
Met de extensie voor BugMeNot kun je gemakkelijk de registratie van een website omzeilen. De tool verzint als het ware een soort bypass door gebruik te maken van inloggegevens die eerder door een ander iemand gebruikt zijn. Hoewel de truc niet overal werkt, is het toch een uiterst praktische tool.

Meer:
Frequently Asked Questions BugMeNot
Installeer: BugMeNot 0.6.1

4. ForecastFox

ForecastFox 0.5.8

Met de extensie ForecastFox kun je je lokale weer via de internationale service van The Weather Channel� standaard in de vorm van een aantal weericonen in beeld hebben. Je kunt zaken als lokatie, aantal dagen voorspelling en de inhoud van de tooltips en pop-ups allemaal naar wens instellen.

Meer: Weather Tools from The Weather Channel
Installeer: ForecastFox 0.5.8

5. Google Pagerank Status

[[image:epagerank.jpg::inline:1]]
Met de extensie Google’s PageRank Status heb je voor iedere site die je bezoekt Google’s PageRank in beeld. De PageRank geeft de populariteit van een webpagina weer. Belangrijke, hoge-kwaliteit sites ontvangen een hogere PageRank, die Google zich elke keer dat er een zoekopdracht uitgevoerd wordt, weer herinnert.

Meer: Een nieuwe pageranking bij Google, Het PageRank Algoritme en Waarom Google gebruiken
Installeer: Google PageRank Status

6. DictionarySearch

[[image:edictionary.jpg::inline:1]]

De extensie Dictionary Search zit verborgen achter de rechtermuisknop. Wil je de betekenis of vertaling van een woord kennen, dan markeer je het woord en je zoekt vervolgens in een woordenboek naar de bijbehorende omschrijving. Engelstalige woorden met een Engelstalige omschrijving is de standaardinstelling. Maar heel gemakkelijk voeg je ook bijvoorbeeld Van Dales’ on-linewoordenboek, de Wikipedia of zelfs vertalingen (via Babylon) toe.

Meer: Changing/Adding the Dictionaries
Installeer: Dictionary Search

7. About this site

About site 0.1.1
Met About This Site is het mogelijk via een klik toegang te krijgen tot verschillende services die informatie aanbieden over de pagina die je op dat moment bekijkt. Hiervan maken deel uit Alexa (traffic detail and related sites),Google (related pages and link information),Kinja (site readers),Open Directory (site listing),Popdex (search for citations),Technorati (link cosmos), Wayback Machine (internet archive), Whois (query) en Yahoo (linked to this page list).

Meer:
Installeer: aboutsite

8. FoxyTunes

FoxyTunes 1.1

FoxyTunes zorgt ervoor dat de bediening van je (eigen) mediaplayer vanuit de browser kan plaatsvinden. De bediening kom op de statusbalk (onderin), ook hier geldt dus dat er geen extra ruimte verspild wordt. Je kunt het beeld of geluid pauzeren, vooruit- of achteruitspelen, afspelen, het volume aanpassen en kijken wat er speelt. Er zit zelfs een wekker bij. Allemaal erg handig voor mensen die onder het browsen naar muziek luisteren.

Meer: New features FoxyTunes 1.1
Installeer: FoxyTunes 1.1

9. GooglePreview

Google Preview 0.8

GooglePreview laat een klein snapshot zien van elk zoekresultaat dat via Google wordt gevonden. Dit kan tijd besparen als je moet kiezen welke site je gaat bezoeken. De concurrent de BetterSearch gebruikt met evenveel gemak ook andere zoekmachines (MSN Search, Yahoo Search, A9 (van Amazon), AllTheWeb, del.icio.us en Simpy.com). De toevoeging van productafbeeldingen en -informatie van Amazon maakt het allemaal wel erg druk.

Meer: McSearchPreview – a better GooglePreview?
Installeer: GooglePreview version 0.8 of BetterSearch v1.7

10. En ook zeker de moeite waard

Kun je er nog niet genoeg van krijgen? Hier vind je nog meer Google extensies:

Tot slot nog een laatste tip. Wil je voortaan nog beter op de hoogte gehouden worden van alle nieuwe FireFox-extensies, installeer dan xMirror 0.1.1. Deze extensie voegt aan de extensiemanager van FireFox een selectiemenu toe. Voordeel hiervan is dat je behalve van de standaard updatemogelijkheid via Mozilla.org voortaan ook gemakkelijk van andere extensie-downloadsites gebruik kunt maken.

Ken je nog andere extensies waarover jezelf erg enthousiast bent, laat het dan even weten. Op die manier blijven we elkaar inspireren!