Trends in ICT, Telecom en Post
Het Ministerie van Economische Zaken heeft de jaarlijkse Trendrapportage Netwerk in cijfers uitgebracht. Hier enkele interessante facts & figures uit deze rapportage.
“Het aantal mobiele telefonieaansluitingen in Nederland lag op een relatief hoog niveau, 82 van de 100 inwoners in Nederland had eind 2003 een mobiele telefoon. In 2003 was de groei van het aantal mobiele aansluitingen per 100 inwoners het sterkst in Australi� (13,2%), de Verenigde Staten (10,7%) en Nederland (10,6%).”
“Het aantal internetgebruikers per 100 inwoners lag in 2003 het hoogst in Zweden (figuur 2.17). In Frankrijk was dit het laagst. Het aantal internetgebruikers in Nederland lag in 2003 op een relatief hoog niveau (derde na Zweden en de Verenigde Staten).”
“Het aantal breedband internetaansluitingen per 100 inwoners was in 2003 het hoogst in Zuid-Korea en het laagst in Australi� (figuur 2.18). Nederland behoorde eind 2003 met 11,7 tot de koplopers op het gebied van breedband internettoegang. De penetratie van breedband internettoegang hangt o.a. af van de beschikbaarheid van breedband internettoegangsdiensten. De beschikbaarheid van DSL neemt in Nederland snel toe. KPN streeft naar volledige dekking voor DSL-diensten in Nederland. De meest recente planning is gericht op beschikbaarheid in 97% van de Nederlandse huishoudens (en aansluitingen) per eind 2004. Eind 2003 had ongeveer 94% van de huishoudens toegang tot ADSL (97% van de KPN-centrales).”
Het onderzoek gaat ook in op de overgang van post naar andere communicatiemiddelen. “Jarenlang groeide het postvolume in Nederland. Sinds enkele jaren is deze groei eruit. Reden is onder meer de opkomst van elektronische communicatie. De elektronische communicatie maakt het voor bedrijven en consumenten mogelijk substituten te gebruiken voor het versturen van post. Het merendeel van de burgers is van mening dat met name de komst van e-mail heeft geleid tot een afname van het versturen van post.”
Tot slot nog een citaat over de waardering van post in relatie tot andere communicatiemiddelen. “Post wordt door Nederlanders niet als het belangrijkste communicatiemiddel ervaren. In het onderzoek noemt iets meer dan de helft van de ondervraagden (58%) de vaste telefoon als belangrijkste communicatiemiddel, dit wordt gevolgd door het internet en de e-mail (20%), de mobiele telefonie (12%) en de post (9%). Alleen SMS wordt minder vaak als belangrijker communicatiemiddel dan post genoemd (1%). Wanneer post zou wegvallen, is voor een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking het internet en de e-mail een goed alternatief. Niettemin geven de ondervraagden aan dat post een aantal unieke eigenschappen heeft die moeilijk te vervangen zijn door andere communicatiemiddelen, zoals betrouwbaarheid, tastbaarheid en persoonlijkheid. Als post er niet meer zou zijn, zou men de de kaarten ter gelegenheid van persoonlijke gebeurtenissen het meeste missen. Daarna wordt de zakelijke post genoemd.”
Bij het Ministerie van Economische Zaken is het hele rapport te downloaden (pdf).