Van drempel naar conversie: waarom toegankelijkheid loont

Toegankelijkheid wordt vaak gezien als een abstract begrip zonder directe waarde. Zelfs nu bedrijven vóór 28 juni 2025 deels moeten voldoen aan de Europese Toegankelijkheidswet, krijgt het onderwerp lang niet de aandacht die het verdient. “Mensen merken het pas als ze zelf tegen barrières lopen – tijdelijk na een ongeluk of blijvend door ouderdom”, zegt Lars Holm Sørensen, expert digitale toegankelijkheid bij Acquia. Volgens hem helpen concrete voorbeelden uit het dagelijks leven organisaties om drempels beter te begrijpen én weg te nemen. “Het draait uiteindelijk om bewustwording – en daar hang je vervolgens een prijskaartje aan.”
De rol van toegankelijkheidsexpert past perfect bij Lars Holm Sørensen. Met zijn achtergrond in informatica, sterke communicatievaardigheden en het perspectief van een blinde gebruiker brengt hij waardevolle inzichten. Toch waren er in zijn jeugd maar weinig carrièremogelijkheden, volgens zijn ouders. “Er lagen slechts drie richtingen voor mij klaar”, herinnert hij zich:
-
- “Pianostemmer – maar helaas, onze familie heeft geen muzikaal talent.”
- “Ambachtsman – borstels maken en kleine voorwerpen, maar mijn ouders vonden dat niet goed genoeg voor mij.”
- “Advocaat – maar daar was ik niet slim genoeg voor.”
In plaats van een vastomlijnd pad te volgen, creëerde Lars zijn eigen weg. Hij werd ondernemer en helpt nu organisaties om de wereld toegankelijker te maken.
Toegankelijkheid voor een vergrijzende samenleving
“Voor veel mensen met een visuele beperking is het moeilijk om een bijbaan te vinden naast school. Wat betekent het om op een werkplek te zijn? Wat denkt een werkgever van mij? Hoe kan ik waarde toevoegen in mijn rol? Er zijn echte obstakels én ingebeelde belemmeringen”, legt Lars uit. Zelfs bij Acquia stuitte hij op onverwachte drempels, zoals de koffiemachine op kantoor. “Als je chocolademelk krijgt in plaats van koffie, dan is dat niet de beste start van de dag”, lacht hij. Maar hij richt zich liever op oplossingen dan op problemen. “Mijn missie is om drempels weg te nemen voor iedereen. Niet alleen voor de 0,3% van de bevolking die volledig blind is.”
Dat is meteen een van zijn belangrijkste boodschappen: zo’n 8% van de Europese bevolking heeft een vorm van visuele beperking. 25% heeft een beperking waarbij toegankelijkheid nodig is. “En als je de beperkingen meetelt die samenhangen met ouderdom? Dan ervaart 40 tot 50% van de Europeanen vanaf 45 jaar een vorm van beperking. Met een vergrijzende bevolking is toegankelijkheid niet alleen een kwestie van regelgeving. Het is simpelweg noodzaak.”
Toegankelijkheid raakt iedereen
Lars illustreert het principe met een simpel praktijkvoorbeeld. Iemand in een rolstoel die zonder lift de vierde verdieping niet bereikt? Die loopt tegen een duidelijke barrière aan. Maar diezelfde barrière geldt ook voor ouders met kinderwagens of reizigers met zware koffers.
Online werkt het precies hetzelfde. “Hoog contrast helpt niet alleen mensen met een visuele beperking, maar ook iedereen met afnemend gezichtsvermogen of iemand die zijn tablet in fel zonlicht gebruikt”, zegt Lars. Ook zakelijke content moet toegankelijk zijn. “Een tekst zoals deze, geschreven op B1- of B2-niveau, is niet alleen beter leesbaar voor mensen met cognitieve of neurologische beperkingen. Dat helpt ook iedereen die de tekst leest op een drukke of stressvolle dag.”
Het belangrijkste verschil? Sommige obstakels sluiten mensen volledig buiten, terwijl andere het leven vooral lastiger maken. “Ik kan bijvoorbeeld geen was doen. Tien jaar geleden was dat geen probleem. Ik kon gemakkelijk een wasmachine vinden met voelbare knoppen die ik kon voelen en onthouden. Tegenwoordig werken de meeste apparaten met aanraakschermen. Zonder zicht zijn die niet te gebruiken.” Een ander voorbeeld zijn koppen in online content. “Koppen met duidelijke zoekwoorden zijn goed voor SEO. Maar voor mij, als blinde gebruiker met een screenreader, maken goed gestructureerde koppen het verschil tussen verdwalen en begrijpen.”
‘Toegankelijkheid wint het van prijs’
Wetten zoals de Europese Toegankelijkheidswet dwingen bedrijven om toegankelijkheid serieus te nemen. Maar volgens Lars zou dat eigenlijk de laatste reden moeten zijn. “Toegankelijkheid is gewoon goed voor je business”, legt hij uit. Neem bijvoorbeeld marketingmails: “Als jouw boodschap alleen als afbeelding wordt verstuurd – zonder alt-tekst – leest mijn screenreader alleen een betekenisloos cijfer. Dan komt je boodschap dus niet aan.” Ook bij online winkelen kiest Lars vaak niet wat hij het liefst wil, maar wat hij überhaupt kan gebruiken. “Toegankelijkheid wint het altijd van prijs of voorkeur.”
Hij noemt een recent voorbeeld: zijn zoon wilde een pakketje naar opa en oma sturen. Bij een GLS-punt kreeg Lars te horen dat hij een app moest downloaden, gegevens moest invullen en een QR-code moest genereren. “Mijn screenreader herkende geen enkel veld. Daarmee hield het op. Geen GLS voor mij.” De tweede bezorgdienst die hij probeerde, had wél een toegankelijke app. Hij kon zijn gegevens invoeren en het verzendlabel kopen. De laatste stap was het vinden van een afleverpunt. “Maar dat kon alleen via een visuele kaart. Ik kon geen enkel afleverpunt vinden en moest dus alsnog hulp vragen bij iets simpels.”
“Dat benadrukt een cruciaal punt”, zegt Lars. De hele klantreis moet toegankelijk zijn, anders verlies je klanten met een beperking. “Het is verbazingwekkend hoeveel websites een call to action hebben – zoals inschrijven voor een nieuwsbrief of afrekenen – die ik simpelweg niet kan gebruiken. En als het niet werkt voor mij, kan ik ook geen klant worden.”
Toegankelijkheid verbeteren met Acquia
Bij open digital experience softwarebedrijf Acquia werkt Lars aan het Acquia Optimize Platform. Dit platform helpt organisaties om hun content te verbeteren én hun websites toegankelijker te maken. Zijn werk bestaat uit twee pijlers: enerzijds ontwikkelt hij samen met developers geavanceerde tools om toegankelijkheid te testen. Anderzijds zet hij zich wereldwijd in om bewustwording te vergroten. Zo geeft hij volgende maand een presentatie op Acquia Engage Boston, gevolgd door een conferentie in Londen. “Reizen naar een nieuwe plek kost me veel energie: navigeren en mijn weg vinden vraagt veel van me. Maar het geeft me ook energie. Acquia biedt me een groot platform om mijn inzichten over toegankelijkheid op grotere schaal te delen en echte impact te maken.”
Binnen Acquia richtte Lars de League of Accessibility Champions op, vergelijkbaar met het gildemodel van Spotify. “Het begon met een Slack-kanaal waarin ik collega’s uitnodigde die geïnteresseerd waren in toegankelijkheid. Inmiddels hebben we regelmatige meetings, delen we best practices en bouwen we samen kennis op. Zo groeit toegankelijkheid uit van gespreksonderwerp tot een beweging.”
Barrières wegnemen in organisaties én mindset
Lars heeft dezelfde wensen in het leven als iedereen. “Ik wil de beste versie van mezelf zijn, mijn kinderen inspireren en sterke relaties opbouwen. Professioneel is mijn missie om drempels weg te nemen zodat iedereen een onafhankelijk en vervullend leven kan leiden.” Maar toegankelijkheid draait niet alleen om fysieke of digitale drempels. Soms liggen de grootste beperkingen in onszelf. “Sommige mensen leggen zichzelf beperkingen op. Anderen krijgen die mee vanuit hun omgeving. Mijn ouders deden hun best om mij te helpen, en ik neem ze niets kwalijk. Maar later in mijn leven moest ik bepaalde overtuigingen afleren, bijvoorbeeld over wat er voor mij wél of niet mogelijk was op carrièregebied. Uiteindelijk ontdekte ik dat er veel meer opties zijn dan ik dacht. Ik moest alleen mijn eigen pad vinden.”
Over dit artikel
Dit artikel is geschreven door We Are North, Acquia Optimize-partner in de Benelux. Het maakt deel uit van onze bewustwordingscampagne rond toegankelijkheid, waarin we echte ervaringen uit het dagelijks leven centraal stellen om inclusieve digitale oplossingen te inspireren.