OpenAI bouwt aan een eigen socialmedia-platform: slimme zet of AI-hype ten top?

OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT – werkt aan een eigen socialmedia-platform. Dat werd onlangs bekend via een reeks tweets, lekken en opvallende discussies op fora als Hacker News. Wat begon als een gerucht, lijkt inmiddels serieuzer dan gedacht. Er schijnt al een intern prototype te zijn, waarin gebruikers AI-beelden kunnen posten in een soort Instagram-achtige feed. In dit artikel duik ik er op in!
Mijn eerste vraag was waarschijnlijk net als vele anderen: waarom zou een AI-bedrijf zich in hemelsnaam storten op een toch al overvolle markt van sociale netwerken? Is dit een briljant strategisch idee, of een dure afleiding van waar het écht om draait? De eerste signalen van dit plan kwamen van The Verge, dat meldde dat OpenAI werkt aan een sociaal platform waarbij beeldgeneratie via ChatGPT centraal staat.
Denk: je maakt een Ghibli-achtige AI-afbeelding, klikt op ‘post’, en deelt het met je volgers in een feed. Sam Altman, CEO van OpenAI, zou achter de schermen al feedback verzamelen van vertrouwelingen over het idee.
Dat Altman hierover nadenkt, is eigenlijk geen verrassing. Al in februari reageerde hij op een bericht over Meta’s AI-plannen met de woorden: “Ok fine maybe we’ll do a social app.” Het klonk toen nog als een losse grap, maar inmiddels lijkt het een serieuze strategie. Combineer dat met het feit dat OpenAI al experimenteert met een publieke AI-feed op Sora.com, en het plaatje begint te kloppen.
Waarom dit wél een goed idee kan zijn
De afgelopen dagen heb ik talloze fora als Reddit en Hackenews gelezen, om eens een weloverwogen mening te krijgen over dit plan. Toegegeven, er zitten heel wat interessante kanten aan.
1. Vers bloed in de data
OpenAI heeft continu nieuwe, échte gebruikersdata nodig om zijn modellen te verbeteren. En nu steeds meer data op het internet óf achter betaalmuren verdwijnt, óf besmet raakt met AI-gegenereerde content, is een eigen datastroom goud waard. Een sociaal netwerk waarbij mensen zelf actief posten, reageren en delen, biedt precies dat.
2. Creatieve co-creatie
In plaats van eindeloze ruzies over politiek of virale filmpjes, kan een AI-gedreven platform juist draaien om expressie en creativiteit. Denk aan posts die zijn ontstaan uit een samenwerking tussen mens en machine. Dat is een ander uitgangspunt dan bestaande netwerken en potentieel verfrissend.
3. Altijd een digitale sparringpartner
Stel je voor: een platform waar je een gedachte typt, en de AI helpt je het scherper, visueler of interessanter te maken. Dat is geen social media zoals we die nu kennen, dat is een persoonlijke assistent in je contentproces. Daar zit potentie. Dat zie je nu bijvoorbeeld ook al gebeuren bij kanalen als Instagram en Whatsapp, waar dit soort functies worden toegevoegd.
Een nieuw netwerk… of een herhaling van fouten uit het verleden?
Maar er zijn ook genoeg redenen, waarom dit kan uitlopen op een tweede Google Plus-momentje.
1. De verzadigde markt
We hebben al X (voorheen Twitter), Threads, Mastodon, Bluesky, Reddit, Discord, Instagram… de lijst is eindeloos. Waarom zouden gebruikers nóg een netwerk moeten omarmen, zeker als het (deels) bevolkt wordt door bots? Ik merk het ook al bij mezelf, dat ik juist in aantal actieve kanalen ben gedaald, om meer focus te krijgen.
2. AI als sociale illusie
Een netwerk vol posts van en gesprekken met AI’s klinkt misschien fascinerend, maar voelt in mijn optiek ook snel hol aan. Veel mensen waarderen sociale netwerken, omdat er echte mensen achter zitten. Als die menselijke laag ontbreekt, blijft er in mijn optiek weinig emotionele waarde over.
3. Privacy en vertrouwen
OpenAI ligt nu al onder vuur vanwege het gebruik van trainingsdata zonder duidelijke toestemming. Als het bedrijf straks ook je sociale posts meeleest – al dan niet met toestemming – hoe transparant en eerlijk blijft dat? En wie bepaalt eigenlijk wat je wél of niet mag delen op een netwerk gebouwd door een AI-bedrijf?
4. Verlies van focus bij OpenAI
Als ik even mijn startup-coach-pet opzet: OpenAI is in de kern een AI-onderzoeks, en productbedrijf. Door nu ook een sociaal netwerk te bouwen, inclusief moderatie, growth hacking, community building en alles wat daarbij komt kijken, dreigt het bedrijf zich te vertillen. Resources die nu naar fundamentele AI-ontwikkeling gaan, kunnen versnipperen over een project dat ver buiten hun oorspronkelijke expertise ligt. In een markt waar concurrentie op modelkwaliteit, betrouwbaarheid en snelheid toeneemt, kan dit afleiden van de kernmissie en OpenAI op achterstand zetten.
Tussen droom en datahonger
Of dit een goed idee is, hangt af van je perspectief. Voor OpenAI is het strategisch slim: het levert gebruikersdata, zichtbaarheid, en een manier om het gebruik van hun tools in het dagelijks leven verder te verankeren. Maar voor gebruikers is het spanningsveld groter. Willen we nóg een platform? En nog belangrijker: willen we dat platform vullen met onze gedachten, beelden en gesprekken, wetende dat die mogelijk meegetraind worden in een AI-systeem?
Als dit netwerk erin slaagt een meer positieve, creatieve en AI-ondersteunde vorm van online interactie te bieden, kan het in mijn optiek veel waarde toevoegen. Maar als het slechts een slimmere datafuik wordt, vol AI-content en zonder menselijke ziel, dan haken mensen net zo snel af als ze kwamen.
Wanneer gaan we meer horen?
Voorlopig is er nog niets officieel aangekondigd, maar de richting is duidelijk. De AI-image-feed van Sora lijkt een eerste publieke test. Het ligt voor de hand dat OpenAI de komende maanden experimenteert met kleine functies binnen ChatGPT zelf, zoals het delen van gegenereerde content met anderen, voordat het eventueel losgaat met een aparte app.
Of dit nieuwe netwerk daadwerkelijk gebruikers weet te binden, hangt af van één ding: voegt het écht iets toe aan hoe we nu online met elkaar omgaan? Als het blijft bij een AI-behangen variant van bestaande netwerken, zal de hype snel verdampen. Maar als het lukt om co-creatie en interactie met AI een menselijker gezicht te geven, zou OpenAI zomaar een nieuw soort online ruimte kunnen neerzetten.