5 manieren hoe jij aan jouw executive presence kan werken

5 manieren hoe jij aan jouw executive presence kan werken

Uit onderzoek van het Center for Talent Innovation blijkt dat executive presence verantwoordelijk is voor maar liefst 26% van wat nodig is om promotie te maken naar een leiderschapsrol. Toch is het een van de minst gedefinieerde vaardigheden binnen professionele ontwikkeling. Executive presence bepaalt hoe geloofwaardig, invloedrijk en capabel je overkomt in belangrijke momenten – zoals tijdens een presentatie. Het maakt het verschil tussen gehoord worden of genegeerd, tussen overtuigen of overgeslagen worden. Daarom duik ik in dit artikel in wat executive presence precies is, hoe je het ontwikkelt in je presentatie, en waar het vaak misgaat, zodat jij met meer rust en overtuiging voor elke groep kunt staan.

Wat is executive presence?

Executive presence is in mijn optiek moeilijk te benoemen, maar direct voelbare uitstraling van iemand die leiding durft te nemen. Iemand die vertrouwen wekt, rust brengt en tegelijkertijd scherp communiceert. Die zich niet groter voordoet dan nodig, maar wél de ruimte vult. Het is het verschil tussen iemand die een presentatie houdt en iemand die een gesprek leidt.

De term wordt vaak samengevat in drie pijlers:

1. Gravitas: hoe je overkomt

Je uitstraling, je rust, je vermogen om onder druk kalm te blijven. Gravitas is in mijn optiek echt het hart van executive presence. Het laat zien aan het publiek: deze persoon weet waar hij of zij voor staat. Je hoeft het niet van nature te hebben, maar je kunt dit wel echt goed oefenen, kan ik uit brede ervaring vertellen.

2. Communicatie: hoe je praat

Kun je een complex idee helder uitleggen? Kom je overtuigend en geloofwaardig over? Mensen met executive presence spreken met precisie, tempo en overtuiging, goed afgestemd op hun publiek.

3. Uiterlijk: hoe je eruitziet

Hoewel uiterlijk in mijn optiek het minst weegt, is de eerste indruk niet te onderschatten. Lichaamstaal, oogcontact en kleding zeggen veel over hoe serieus je je rol neemt. Je hoeft geen maatpak of hakken te dragen, maar je moet wel bewust zijn van hoe je je presenteert.

Executive presence draait dus echt niet om charisma alleen. Het is een samenspel van zichtbare en onzichtbare signalen die maken dat mensen naar je willen luisteren, met je willen samenwerken en jou vertrouwen met verantwoordelijkheid.

Hoe ontwikkel je executive presence in jouw volgende presentatie?

Iedereen kan executive presence in mijn optiek leren. In de afgelopen jaren heb ik echt talloze executives een prachtige presence zien krijgen; soms echt helemaal vanaf de grond af aan opgebouwd met in begin ook een flinke dosis spreekangst. Vijf van mijn favoriete tips om hier aan te werken:

1. Begin met een BIG Idea

Je presentatie moet niet draaien om alles wat je weet, maar om wat je publiek moet onthouden. Een BIG Idea is één kernboodschap, in een heldere zin. Bijvoorbeeld: ‘We moeten ons IT-systeem vernieuwen, zodat we sneller kunnen groeien én minder storingen hebben.’ Als jij scherp bent over je boodschap, straal je automatisch meer rust en richting uit. Executive presence begint echt bij helderheid.

2. Gebruik een verhaalstructuur

Mensen onthouden geen feiten, ze onthouden verhalen. Een krachtige presentatie voelt als een reis met een logische opbouw:

  • Setting: wat is de situatie nu?
  • Karakter: wie zijn erbij betrokken?
  • Conflict: wat is het probleem of de uitdaging?
  • Oplossing: wat stel jij voor?

Door deze structuur leid je je publiek op natuurlijke wijze van probleem naar oplossing. Je laat zien dat je de context snapt én dat je grip hebt op het grotere geheel. Dat maakt indruk.

3. Laat je stem voor je werken

Je stem is een instrument. Varieer in toon, volume en tempo om je verhaal levendig te maken. Gebruik pauzes om spanning op te bouwen of belangrijke zinnen te laten landen.

Een krachtige spreker is niet iemand die de hele tijd luid praat, maar iemand die ritme, stiltes en nadruk inzet als gereedschap. Zo kom je gecontroleerd en overtuigend over.

4. Sta als een leider, niet als een spreker

Of je nu zit of staat: je lichaamstaal bepaalt hoe serieus mensen je nemen. Sta rechtop, houd je schouders ontspannen, kijk je publiek aan en gebruik open handgebaren. Vermijd wiebelen, ijsberen of onrustige bewegingen. Je lichaam communiceert: ik ben aanwezig, ik heb iets te zeggen, en ik geloof in mijn verhaal.

Vrouw die zittend aan het woord is.

5. Betrek je publiek actief

Executive presence betekent niet dat je een monoloog houdt. Sterke leiders creëren ruimte voor interactie. Stel vragen, nodig uit tot reactie, check of mensen je nog volgen. Zo laat je zien dat je niet alleen wilt overtuigen, maar ook wilt begrijpen. En dat straalt leiderschap uit.

Toch gaat het vaak nog fout. Hoe kan je dit voorkomen?

Ik zie zelfs de slimste professionals onbewust hun executive presence saboteren. Vaak ook niet expres.

1. Ze geven te veel informatie, te weinig richting

Je weet zóveel over je onderwerp, dat je alles wilt delen. Maar je publiek raakt de draad kwijt. Gevolg: ze haken af. Begin altijd met je kernboodschap en gebruik je structuur om focus te houden. Less is more.

2. Ze praten te snel

Als je zenuwachtig bent, ga je sneller praten. Daardoor lijkt het alsof je onderwerp niet belangrijk genoeg is om bij stil te staan. Oefen met pauzes. Tel in je hoofd tot twee na een zin. Stiltes voelen voor jou lang, maar komen bij het publiek juist krachtig over.

3. Ze hebben geen afstemming met hun publiek

Je kent je verhaal, maar je weet niet wat je publiek nodig heeft. Je gebruikt hun taal niet, of je slaat een brug te ver. Vraag jezelf vooraf af: wat houdt mijn publiek wakker? Wat is hun belang? En hoe sluit mijn verhaal daarbij aan?

4. Ze hebben onzichtbare stress

Onrustige handen, wiebelen, tikken met een pen – het zijn signalen dat je niet volledig in control bent. Mensen voelen dat haarfijn aan. Ik zie het echt bij elk event bij sprekers terugkomen. Ik film altijd tijdens een oefening en kijk dit met de spreker terug. Observeer zonder oordeel. Oefen vervolgens op rust in houding, ademhaling en bewegingen.

5. Ze denken dat ze het niet in hun hebben

Executive presence is in mijn optiek echt geen gave voor een select clubje. Het is een vaardigheid! Oefen, vraag feedback, en blijf trouw aan jezelf. De beste leiders zijn niet de luidste, maar wel de meest authentieke.

Het is geen mysterie

Executive presence is in mijn optiek geen mysterie. Het is ook geen toneelstukje. Het is het resultaat van voorbereiding, contact maken en durven stilstaan bij wat ertoe doet. Met een helder verhaal, een krachtige houding en een open blik, kun jij elke ruimte binnenkomen als de leider die je bent.

Blog