AI: gewoon doen (en delen)!

AI: gewoon doen (en delen)!

Innovatie gaat stap voor stap. Toen ik in april 2023 terugkwam van mijn zwangerschapsverlof, voelde het alsof ik in een compleet nieuwe wereld was beland. Prompt hier, ChatGPT daar—en ik dacht alleen maar: waar hebben jullie het over?! Dat gevoel duurde precies een week. Langer kreeg ik niet.

Bij AFAS zit automatiseren in ons DNA. Vanaf dag één krijg je het met de paplepel ingegoten: wat kan slimmer? Wat kan efficiënter? Niet harder werken, maar slimmer werken. En vooral: gewoon doen. AI is geen trend, maar een kans. De enige manier om er écht goed in te worden, is door ermee aan de slag te gaan.

Van vijf naar vier dagen: een stroomversnelling

In 2025 introduceerden we 4 Het Leven: een werkweek van vier dagen. Niet door minder te doen, maar door slimmer te werken—met behoud van dezelfde resultaten (en zelfs die extra 1% méér).

Dit zette ons als managers en marketeers op scherp. Wat moet efficiënter? Wat laten we los? Waar zit voornamelijk de winst?

AI werd hierin een onmisbare tool. Een paar hoogtepunten:

  1. Onze chatbot is helemaal vervangen door een AI-gestuurde versie.
  2. Telefonische gesprekken worden niet meer handmatig uitgewerkt. AI vat nu 2000 gesprekken per maand samen. Dat scheelt tienduizenden minuten aan verslaglegging!
  3. ChatGPT helpt ons bij het opstellen van mails naar prospects. Van een logische opbouw tot de juiste tone of voice—het zorgt ervoor dat onze mails niet alleen kloppen, maar ook écht goed overkomen.

Maar eerlijk? Niet alles was een succes. We testten bijvoorbeeld een AI-tool die in één klap 100 mails verstuurde. Lekker efficiënt, toch? Nou… niet dus. Dit paste totaal niet bij ons. Les geleerd: sommige dingen moet je juist niet automatiseren. Een persoonlijk filmpje, een creatieve uitnodiging voor een event—dat blijft de beste manier om écht op te vallen. En laten we eerlijk zijn: dat maakt ons werk ook veel leuker!

Hoe kies je dan wel de juiste AI-tool uit?

Bij mijn werkgever stimuleren wij actief het gebruik van AI-tools. Intern delen we regelmatig verschillende tools met elkaar om elkaar te inspireren en te motiveren. Het is belangrijk om jezelf voortdurend uit te dagen en nieuwe AI-tools te leren kennen. Hoewel we niet elke AI-tool adopteren, staan we altijd open om ze uit te proberen. Ik gebruik de vrijdag om meer kennis op te doen over AI, bijvoorbeeld door een boswandeling te maken terwijl ik naar een podcast luister over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI. Op deze manier heb ik niet de afleiding van een volle mailbox en kan ik echt goed nadenken over hoe we onze huidige processen kunnen verbeteren.

Misschien nog leuk om te weten: ik luister vaak naar AI Report van Alexander Klöpping en Wietse Hage, de BNR Techupdate en de Big Five-podcast. Bij laatstgenoemde komt zo nu en dan ook AI aan bod. Ik zoek ook weleens in Spotify op ‘AI’ om nieuwe podcasts te ontdekken, en daar komen soms verrassende afleveringen voorbij. Vanuit die inspiratie kun je kijken waar je winst kunt behalen in je processen – of natuurlijk waar je werk leuker van wordt.

Hoe zorg je ervoor dat AI wordt omarmd binnen jouw organisatie?

Het is cruciaal om nieuwsgierige mensen om je heen te verzamelen, zowel in je organisatie, je team, als bij je vrienden en familie. Omring jezelf met mensen die graag willen sparren en experimenteren met nieuwe technologieën. Ik heb het geluk dat ik werk met een team dat enthousiast is over AI en de meerwaarde ervan inziet. De sleutel is om mensen te vinden die durven te experimenteren, maar ook kritisch kunnen zijn wanneer een AI-tool nog niet voldoende meerwaarde biedt. Sterker nog: meer tijd kost dan oplevert. Het is belangrijk om ook te kunnen stoppen als iets niet werkt, vooral in een tijd waarin AI-tools als paddenstoelen uit de grond schieten.

Delen is vermenigvuldigen

Wat we ontdekten? Slimmer werken is één ding, slimmer delen is minstens zo belangrijk. Als één team een AI-oplossing vindt die tijd bespaart, waarom zou je dat dan niet delen met de rest? Inspiratie werkt aanstekelijk, en samen groeien is veel leuker dan alleen.

En nu jij!

Ik geef jou drie tips om mee te beginnen:

  1. Geniet van het proces, dan komt het resultaat vanzelf
  2. Deel je inzichten – anderen kunnen leren van jouw successen (én fouten)
  3. Gewoon doen! – er is geen perfecte start, alleen een perfecte kans om te beginnen.

Mijn vraag aan jou is: waar start jij morgen mee met AI?

Blog