Slimme 1 aprilgrap of PR-ramp? 4 vuistregels voor succes

Slimme 1 aprilgrap of PR-ramp? 4 vuistregels voor succes

Het is een traditie waar steeds meer organisaties op inspringen: de 1 aprilgrap. Een slimme stunt kan je merk in de spotlights zetten, je kunt viral gaan en sympathie oproepen. Maar waar media-aandacht is, ligt ook reputatieschade op de loer.

Want zodra journalisten zich ermee bemoeien, gelden er andere spelregels. Dan is het niet langer alleen een grap, maar ook communicatie. En er is één gouden regel: wees altijd transparant en eerlijk.

De grens tussen humor en misleiding

Soms wordt een 1 aprilgrap groter dan bedoeld. En dan is het oppassen geblazen.

Neem de actie van gemeente Vlaardingen. Zij kondigden aan dat Café Mes zijn naam moest veranderen vanwege het anti-wapenbeleid. De media doken erop, maar een gemeentewoordvoerder ontkende dat het een grap was. Pas ná publicatie kwam de waarheid boven tafel. Het gevolg? Kritische Kamervragen, een mogelijke rechtszaak en een burgemeester die publiekelijk excuses moest maken.

Zo’n misverstand kan ernstige schade aanrichten, zoals de maanpanelen-stunt van Hoppenbrouwers. Het idee: zonnepanelen die niet alleen overdag, maar ook ’s nachts energie opwekken door maanlicht te benutten. Klinkt geweldig, maar helaas… het was een 1 aprilgrap. Deze grap werd opgepakt door de media, maar het bleek gewoon een slimme stunt.

Of de ‘bezorgdienst’ van Churandy Martina (Churundy), een flitsbezorgservice waarbij boodschappen door hardlopers zouden worden gebracht. Toen Het Parool navraag deed, bleef het ingehuurde PR-bureau de schijn ophouden. Uiteindelijk bleek het een grap, maar tegen journalisten volhouden dat iets waar is, is het geen stunt meer. Dat is misleiding.

Op dat moment speel je geen 1 aprilgrap meer, maar tast je het vertrouwen in je merk én in de media aan.

Een 1 aprilgrap die wél goed ging

Dat het ook anders kan, bewijst Google. Zij maken er al jaren een sport van om ludieke, maar transparante 1 aprilgrappen te bedenken. Denk aan Google Tulip, een tool waarmee je zogenaamd met tulpen kon praten. Het was overduidelijk een grap, maar slim verpakt in een professionele video en website. Het resultaat? Veel media-aandacht, een glimlach bij de doelgroep en nul reputatieschade.

Ook HEMA wist het goed aan te pakken. Zij kondigden de “worst drive-thru” aan via Instagram. Het klonk nét geloofwaardig genoeg om mensen te laten twijfelen, maar was luchtig en onschuldig.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HEMA (@hemanederland)

Het verschil met de mislukte grappen? Beide merken zorgden ervoor dat media en publiek al snel in de gaten hadden dat het om een grap ging. Geen misleiding, geen reputatieschade.

Maak je 1 aprilgrap media-proof met deze vuistregels

Wil je een stunt die viraal gaat zonder schade aan te richten? Hou je dan aan deze vuistregels:

  1. Wees altijd eerlijk tegen de media. Word je gebeld door een journalist? Wees eerlijk of ontwijk met stijl: “Leuke timing hè, 1 april? Ik kan er nu nog niets over zeggen.”
  2. Zorg dat de grap ook werkt als hij voortijdig uitlekt. Als je stunt alleen werkt bij volledige geheimhouding, moet je je afvragen of het wel de juiste aanpak is.
  3. Check het sentiment. Grappen over gevoelige onderwerpen kunnen hard aankomen en tot imagoschade leiden. Denk goed na over de mogelijke reacties.
  4. Bereid je voor op media-aandacht. Denk vooraf na over hoe je reageert als journalisten vragen stellen en hoe je transparant blijft zonder de grap te verraden.

Een slimme 1 aprilstunt kan veel opleveren—zolang je het vertrouwen van je publiek en de media niet op het spel zet. Want als je grap verkeerd valt, is er één ding zeker: dan lacht niemand meer.

Header-afbeelding gegenereerd met ChatGPT

Blog