13 manieren om AI slim in te zetten voor contentcreatie [tekst, beeld & video]
![13 manieren om AI slim in te zetten voor contentcreatie [tekst, beeld & video]](https://www.frankwatching.com/app/uploads/2025/04/shutterstock_2495413145-1-1600x900.jpg)
Sinds AI steeds meer wordt geïntegreerd in het dagelijks leven, horen we steeds vaker dat AI contentcreatie zal overnemen. Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt. Als contentmaker maak ik veel gebruik van Adobe-programma’s, maar ik merk dat ik steeds vaker AI-tools inzet om mijn content naar een hoger niveau te tillen. Daarom neem ik je graag mee in hoe je AI als assistent kunt gebruiken voor tekst, beelden en videocontentcreatie.
Tekst
1. Herschrijven van tekst
Ik gebruik ChatGPT of Le Chat vaak om spel- en taalfouten uit mijn teksten te halen en om zinnen net wat soepeler te laten lopen. Zelfs de beste schrijver ziet soms iets over het hoofd.
2. Teksten omzetten naar B1-niveau
B1-teksten worden steeds populairder. ChatGPT en Le Chat zijn bekend met taalniveaus, dus je kunt simpelweg vragen: ‘Hi ChatGPT, kun je deze tekst herschrijven op B1-niveau?’ Wel is het belangrijk om oplettend te blijven, want soms sluipen er toch nog moeilijke woorden in. Ook kan de inhoud soms net iets veranderen, vooral als je vraagt om een tekst in te korten.
3. Doelgroepgericht schrijven
Werk je met het Mentality Model, BSR-model, Sinus-Milieus of een ander doelgroepsmodel? Dan kan ChatGPT helpen bij het schrijven van content die beter aansluit bij je doelgroep. Deze functie werkt helaas beter in het Engels dan in het Nederlands, maar ChatGPT kan gelukkig ook vertalen.
Uit eigen ervaring werkt het vooral goed voor titels en eerste zinnen (haakjes). De volledige tekst aanpassen op een doelgroep lukt nog niet altijd; dit heeft in mijn geval vaak te maken met de onderwerpen.
Zo pak ik het aan:
- Ik geef ChatGPT de tekst en vraag om titelsuggesties.
- Vervolgens vraag ik of ChatGPT bekend is met bijvoorbeeld de Modern Mainstream uit het Mentality Model.
- ChatGPT legt dan uit wat deze doelgroep inhoudt.
- Daarna vraag ik welke titel de Modern Mainstream het meest zou aanspreken. ChatGPT geeft dan wat opties en beargumenteert waarom.
- Vind jij een andere titel beter? Dan herschrijft ChatGPT de titel zodat deze optimaal aansluit bij de doelgroep.
Voor het voorbeeld doe ik het in het Nederlands, normaal doe ik het in het Engels.
Daarnaast kun je ChatGPT inzetten om te brainstormen over invalshoeken, onderwerpen en vragen die je doelgroep bezighouden.
4. Transcripten genereren
Iedereen die content maakt, kent het wel: je hebt een lang interview opgenomen en moet dit uitwerken. AI-tools kunnen dit proces versnellen door audio of video’s om te zetten in transcripten met timestamps. Word heeft bijvoorbeeld een gratis ingebouwde tool voor audiotranscriptie. Ook Adobe Premiere Pro heeft een transcribe-tool waarmee de geselecteerde tekst direct op je sequence verschijnt.
Beeld
5. Afbeeldingen op de juiste ratio brengen
Je hebt eindelijk een goede afbeelding gevonden, maar hij heeft niet de juiste afmetingen. Met Adobe Photoshop los je dit eenvoudig op met Generative Fill, waarmee je de afbeelding kunt aanvullen en passend maken.
6. Beeld genereren
AI-afbeeldingen kun je maken met tools zoals ChatGPT, Le Chat, Adobe Photoshop, Adobe Firefly, DALL-E, Canva en nog veel meer.
Ik merk dat als ik bovenstaande tekststappen doorloop in ChatGPT of Le Chat, ik vaak denk: laten we hier blijven en ook meteen een afbeelding genereren. Dit is handig, omdat ChatGPT en Le Chat dan al bekend zijn met het onderwerp. Mijn tip: laat ChatGPT of Le Chat eerst omschrijven welke afbeelding hij gaat genereren. Dit helpt bij een beter resultaat.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Le Chat voor AI-afbeeldingen, omdat deze vaak beter zijn.
Soms laat ik ChatGPT ook een prompt voor een afbeelding schrijven die ik vervolgens in Adobe Firefly gebruik. Dit werkt verrassend goed.
7. Beeld omzetten naar video
Een stilstaand beeld kan soms te statisch zijn. Een subtiele beweging kan meer aandacht trekken. Dit kun je eenvoudig en gratis doen met Kling AI.
Video
8. Video-edits met AI
Canva biedt AI-mogelijkheden om video’s automatisch op de beat van de muziek te editen. CapCut is ook een handige tool voor video-editing. Binnenkort lanceert Meta een soortgelijke app genaamd Instagram Edits.

Afbeelding van Canva
9. Automatische ondertitels
AI wordt steeds beter in het ondertitelen van video’s. Ik gebruik zelf de Captions-functie in Adobe Premiere Pro, die de afgelopen jaren sterk is verbeterd.
Heb je geen Adobe-pakket? Andere opties zijn CapCut, Descript en Veed.io. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik heb anderen er mooie resultaten mee zien behalen.
10. Achtergrond verwijderen
Je hebt ze vast wel eens gezien op Instagram, TikTok, YouTube Shorts of LinkedIn: video’s waarin iemand spreekt met een andere achtergrond. Dit trendy effect kun je eenvoudig maken zonder green screen.
Ik creëer dit effect in Adobe After Effects of Adobe Express, maar CapCut en Canva kunnen dit ook heel goed. Het is eenvoudig te gebruiken en geeft toch net een extra dimensie aan je video’s.
11. AI voice-overs
AI voice-overs klinken steeds natuurlijker en kunnen handig zijn als je een tekst naar video wilt omzetten. Artlist (betaald) heeft een uitgebreide bibliotheek met verschillende stemmen en accenten. Gratis alternatieven zijn Elevenlabs en Voice Generator.
Aangezien ik geen voice-overschrijver ben, lever ik een tekst aan ChatGPT en vraag hem om deze om te zetten naar een voice-overtekst. Inclusief een prikkelende eerste zin die de doelgroep aanspreekt. Dit doet ChatGPT verrassend goed.
12. Video-opbouw en script
Soms heb ik verschillende interviewfragmenten die ik met een voice-over tot een verhaal wil maken. Ik geef dan van die fragmenten de transcripten met een inleiding en een einde aan ChatGPT en vraag hem een vloeiende opbouw te maken. Dit werkt goed!
Als ik niet kan kiezen welk fragment het meest geschikt is, laat ik ChatGPT de beste selectie maken. Wat nog niet is gelukt, maar wellicht in de toekomst wel kan, is een transcript met timestamps laten herschrijven tot een kant-en-klare video-indeling. Ik ben benieuwd welke keuzes AI hierin anders zou maken dan wij mensen.
13. B-roll genereren
Voor wie niet weet wat B-roll is: bij video-interviews zie je iemand praten (A-roll), terwijl extra sfeerbeelden (B-roll) het verhaal versterken. Bij voice-overs bestaat de video vaak volledig uit B-roll.
Soms is het lastig om passende B-roll te vinden. Daarom experimenteer ik met Pika voor AI-gegenereerde B-roll. Dit werkt verrassend goed! Een handige tip: laat ChatGPT de prompt schrijven voor AI-B-roll. Dit kan helpen bij een beter eindresultaat.
De kanttekening van AI gebruiken voor contentcreatie
Mijn grootste tip is: experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jouw workflow.
Ik zie AI als een assistent die je helpt, niet als een vervanger. ChatGPT zegt hierover: ‘AI kan contentcreatie versnellen, repetitieve taken automatiseren en strategieën optimaliseren, maar het mist echte creativiteit, geleefde ervaring en emotionele nuance. AI kan bestaande ideeën remixen, maar mensen brengen originaliteit, storytelling en culturele context.’
Er is een reden waarom veel mensen AI-content nog onwennig vinden om naar te kijken, en dat begrijp ik. AI mist de menselijke creativiteit en ziel. Juist nu, in een tijd waarin authentieke en waardevolle content steeds belangrijker wordt, ligt de kracht bij mensen, niet bij AI.