6 LinkedIn-trends die 2025 domineren: voor marketing- en HR-professionals
LinkedIn-trends voor 2025: wat staat ons te wachten? Dit jaar ligt op LinkedIn de focus op een balans tussen de kracht van technologie en de waarde van menselijke connectie. AI en automatisering krijgen veel aandacht, maar zonder echte relevantie en menselijkheid mist het impact. In dit artikel geef ik inzicht op wat marketing- en HR-professionals kunnen verwachten op LinkedIn: van AI-integraties en employer branding tot het (blijvende) belang van menselijke content en de lancering van LinkedIn videofeed. De rode draad? Echte verbinding en betekenisvolle interactie.
- Trend 1. AI en Automatisering
- Trend 2. Recruitment en employer branding
- Trend 3. Aandacht voor vaardigheden
- Trend 4. Verificatie - Ben je wel echt?
- Trend 5. Personaliteit in je content
- Trend 6. Short video
- LinkedIn-trends voor 2025 & je strategie
Trend 1. AI en Automatisering
LinkedIn is flink aan het experimenteren met AI. Voor de premium leden biedt LinkedIn diverse AI- functies om effectiever te communiceren op het platform en om jezelf beter te presenteren. Dit kan nog niet in het Nederlands.
Een ander AI-experiment waar LinkedIn al even mee bezig is, zijn gezamenlijke artikelen of collaborative articles, door AI gegenereerde artikelen waar leden op kunnen reageren. Je kon er een Top Voice badge mee verdienen, maar daar is LinkedIn onlangs mee gestopt. Ik vermoed dat het aanbod van deze gezamelijke artikelen ook zal verdwijnen.
Nieuw: AI-assistent
LinkedIn is nu een test gestart met de AI-assistent van Microsoft. Wederom alleen voor premium-leden. Gebruikers kunnen onder andere diepgaande informatie opvragen over bedrijven en onderwerpen die hen interesseren.
Nieuw: premium voor bedrijfspagina’s
Ook nieuw op LinkedIn en nog in testfase: Premium voor bedrijfspagina’s, met een AI-schrijfassistent. Daarnaast andere handigheidjes als een aangepaste call-to-action (CTA)-knop, inzage wie je pagina heeft bezocht (max 1 per dag) en de optie om een klantreferentie te laten zien. Daar kom ik op terug bij ‘Verificaties’. Bovendien worden betrokken leden automatisch uitgenodigd om je pagina te volgen.
Dat laatste onderbouwt de claim van LinkedIn dat met premium je aantal volgers 6,7x sneller toeneemt. Het blijft toch een feit dat je interessante content moet posten op je bedrijfspagina om die volgers daadwerkelijk te krijgen en te behouden.
Kosten wegen mijns inziens nu niet op tegen de baten. € 99,99 per maand (€ 69,99 bij een jaarabonnement) met gratis proefmaand. De eerste geluiden van Premium bedrijfspagina-beheerders zijn niet zo enthousiast.
Trend 2. Recruitment en employer branding
In het werkveld roept AI zowel enthousiasme als angst op. Terwijl we massaal tools zoals ChatGPT gebruiken, sluimert de onrust of we onze banen verliezen. Wat duidelijk werd tijdens het Frankwatching AI Marcom event, is dat de populariteit van AI zorgt voor een toenemende vraag naar technische mensen en herinrichting van huidige rollen. De menselijke vaardigheden blijven belangrijk.
Voor recruiters zet LinkedIn steeds meer in op AI om het wervingsproces en tegelijkertijd de kandidaatervaring en -betrokkenheid te verbeteren. En om de kwaliteit en diversiteit van de talentenpool te verhogen. Vers van de pers: LinkedIn test de AI-tool ‘Hiring Assistent’ om tijdrovende taken te automatiseren totdat HR-professionals meer tijd hebben voor onder andere persoonlijke gesprekken met kandidaten.
Employer branding
Daarnaast focust LinkedIn zich op employer branding, oftewel het bouwen van een sterk werkgeversmerk. Dit helpt niet alleen om meer en betere sollicitanten aan te trekken, maar ook om huidige medewerkers tevreden te houden en aan je bedrijf te binden. Het begint ermee dat je je organisatie goed profileert op de bedrijfspagina. Daar geef ik in dit artikel uitgebreid tips over.
Je kunt dan als bedrijf zelf zeggen dat je een goede werkgever bent, maar het is beter als de medewerkers dat doen. Marketing is al langer bezig met medewerkers als ambassadeurs in te zetten (employee advocacy). En nu zien we de trend dat HR en marketing hierin steeds meer samenwerken.
Community building ook intern
LinkedIn laat je de populaire posts zien van medewerkers en verschaft inzicht in de statistieken. Bij ‘Feed’ op de bedrijfspagina kun je inhaken op activiteit van je medewerkers.
Een trend is dat steeds meer CEO’s zich laten zien op LinkedIn. Waarschijnlijk, omdat ze met AI makkelijker en vooral sneller content maken. Goede ontwikkeling, en zeker als het echte verhalen zijn. Mooie voorbeelden zijn Pieter Zwart van Coolblue of Daniel Shapero, COO van LinkedIn, zie een video van hem verder in dit artikel.
Tip
- Laat op LinkedIn zien hoe je organisatie omgaat met duurzaamheid, je maatschappelijke betrokkenheid, inclusie, balans tussen werk en privé, etc. Dit zijn thema’s die (nieuw) personeel aanspreken.
- Maak gebruik van de LinkedIn Nieuwsbrief om je verhaal te vertellen.
- Het blijft lastig om organisch grote zichtbaarheid te genereren. Betrek je medewerkers hierbij. Zij zijn je grootste ambassadeur. Lees mijn tips in eerdere artikelen:
– Over de HR Trends: optimale kandidaatsreis.
– Hoe je je medewerkers actief in kunt zetten: Power in je LinkedIn bedrijfspagina
Trend 3. Aandacht voor vaardigheden
Een van de belangrijkste zakelijke uitdagingen voor de toekomst is het vinden van mensen met de juiste vaardigheden die bedrijven nodig hebben, hen behouden en hen bijscholen. Steeds meer bedrijven werven daarom op vaardigheden in plaats van op diploma’s.
Tip
- LinkedIn heeft veel ruimte gecreëerd om je vaardigheden te laten zien. Bij de profielonderdelen Info, Ervaring en ook bij Opleiding. Je kunt daar laten zien bij welke baan of opleiding je die vaardigheden hebt opgedaan. Dat is tevens een stukje verificatie.
- Vergeet je soft skills niet. Kijk daarbij ook naar je vrijwilligerswerk en zelfs je hobbies. Want terwijl AI technische taken automatiseert, wordt de mensgerichte aanpak cruciaal voor recruiters en marketeers.
Trend 4. Verificatie – Ben je wel echt?
AI biedt geweldige kansen, maar ook de mogelijkheid tot misbruik. AI en automation zorgen namelijk ook voor de opkomst van fake-profielen, data scraping en pods op LinkedIn. Dit is op Instagram al langer een probleem.
Pods
Een pod is een engangement tool, een community van mensen die afspreken te reageren op elkaars post (likes for likes).
Op korte termijn kan dit goed zijn voor je statistieken. Maar het valt zeer te betwijfelen of je hier daadwerkelijk bedrijfsgroei mee realiseert.
Bovendien mag het gebruik van pods niet van LinkedIn (zie art 8.2 punt 13), maar zij lijken er niet veel aan te doen. Gelukkig is daar Daniel Hall. die pods ontmaskert op LinkedIn in zijn ‘Spotapod’-jacht.
Verificatie op LinkedIn
Juist door alle mogelijkheden en misbruik van AI hechten mensen veel waarde aan transparantie en geloofwaardigheid in online omgevingen. LinkedIn zet daarom wel zwaar in op verificatie van profielen. 55 miljoen gebruikers hebben zich tot nu toe geverifieerd. Doel is 100 miljoen geverifieerde gebruikers in 2025.
Verificatie persoonlijke profiel
Verificatie kun je nu doen voor je persoonlijke profiel, je bedrijfspagina en vacatures. Je kunt niet om de verificatie van LinkedIn heen voor je persoonlijke profiel.
Volgens LinkedIn krijgen geverifieerde profielen tot 60% meer profielbezoeken, 30% meer connectieverzoeken en 50% meer interactie op posts dan niet geverifieerde profielen.
Jammer als je naam (roepnaam en achternaam) niet hetzelfde is als je naam in officiële documenten. Geen verificatie voor Geertruida* van Oosten e.v. Pannekeet helaas.
*Niet verder vertellen.
Verificatie van je bedrijfspagina
Verificatie van je bedrijfspagina wordt geïnitieerd door LinkedIn. Duurt het je te lang, dan kun je je aanmelden voor de wachtlijst. Als paginabeheerder ga je naar ‘Instellingen’ op je pagina. Als je daar ‘Verification controls’ ziet staan, kun je je op de wachtlijst laten zetten. Zo niet, dan moet je wachten tot je eerst dit bij je Instellingen ziet staan.
Zoals gezegd kun je nu ook een premium-account krijgen voor je bedrijfspagina. Daarmee kun je een verificatie in de vorm van een recensie toevoegen. Heel sterk!
Werkplekverificatie
Dan hebben we nog de ‘Werkplekverificatie’ met je zakelijke e-mailadres. Mijns inziens werkt dat nog niet goed. Je kunt gewoon bij je ‘Ervaring’ aangeven dat je ergens werkt. Er wordt nergens gevraagd om je mail te verifiëren. Ik verwacht dat beheerders daar binnenkort wel controle over krijgen door middel van het opgeven van het domein van je bedrijf. Heel fijn om zo fake-medewerkers te weren van je pagina.
Tip
- Download je gegevens regelmatig. LinkedIn is ‘geleende grond’. Als LinkedIn besluit jouw profiel eraf te halen, ben je alles kwijt. Je krijgt het in de meeste gevallen wel weer terug via de helpdesk, maar je staat wel even met lege handen.
Trend 5. Personaliteit in je content
Er is een overvloed aan content. Het wordt daardoor allemaal wat oppervlakkig, waardoor de interactie op je berichten terugloopt. AI kan geweldig helpen met je content, maar mist creativiteit en emotie die écht aanspreekt. Om op te vallen, is menselijke creativiteit essentieel; succesvolle content draait steeds meer om empathie en verhalen die écht raken. Posts die emoties en verbinding opwekken, onderscheiden zich en maken het verschil.
Meer persoonlijke posts?
Moeten we dan meer persoonlijke content posten? LinkedIn lijkt al steeds meer richting Facebook te schuiven. Dan Shapero (COO van LinkedIn) geeft, tijdens zijn video-wandelingen, antwoord op de vraag “What’s the right content for LinkedIn”. Hij pleit voor content waar mensen praten over hun werk en daarbij hun menselijke kant laten zien. Met emotie, humor, iets van zichzelf in plaats van alleen droge woorden. Hij sluit af met de richtlijn: “Personality YES, Personal NO”.
Mijn idee: als ‘personal’ een doel heeft voor jouw volgers, help je jouw netwerk ermee? Gewoon doen. Zo leren je connecties jou als mens kennen. Maar dan wel in relatie tot je werk. En voor degenen die zich aan de persoonlijke berichten storen? Niet lezen, niet liken, want dat zijn signalen voor het algoritme dat je daar meer van wil zien.
Tip
Er is een grote behoefte aan echtheid en relevantie.
- Deel daarom betekenisvolle content, praktische informatie die iets bijbrengt en helpt groeien, zoals praktische tips en how-to’s. Neem je publiek mee in je missie, je visie.
- Houd posts ‘snackable’: kort en visueel.
- Experimenteer met AI als input, maar geen copy paste.
- Volg specialisten als Rutger Steenbergen en Edwin Vlems voor praktische tips om makkelijker én betere content te maken.
Trend 6. Short video
LinkedIn speelt in op de voorkeuren van Millennials en met name Gen Z. Deze professionals zijn gewend aan short videos op TikTok en Instagram. Onlangs heeft LinkedIn de aparte videofeed geïntroduceerd. Deze is nog erg basic. Je krijgt van heel uiteenlopende onderwerpen video’s te zien. LinkedIn is dit volop aan het testen. LinkedIn Stories hebben het niet gered. De learnings worden vast meegenomen. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat betekenen voor professionals en bedrijven. Het is een mooie mogelijkheid voor je employer branding. Hopelijk wordt dit zinvol ingezet en wordt het geen apart advertentiekanaal.
Dit is een mooi voorbeeld van personaliteit, zakelijk, werkvloer en soft skills. Lucy Sponder roept op om te ‘pebblen’: aandacht hebben voor elkaar. Zo ga je van tijdlijn video naar de videofeed en stuit je ook nog op haar nieuwsbrief. Dat is LinkedIn!
Tip
- Wat ga je je LinkedIn-volgers vertellen met video? Plaats niet zomaar je TikTok of Insta-video door naar LinkedIn. Let op wie je wil aanspreken op LinkedIn. Dat zal een andere doelgroep zijn dan op TikTok of Instagram. In ieder geval zit de kijker er met een andere intentie. Inkoppertje: Pas daar je content op aan. Dat kost meer tijd maar zal je ook meer opleveren.
- Daarbij komt nog dat de muziekrechten specifiek gelden voor die platforms en niet voor LinkedIn.
- Extra: LinkedIn Learning heeft ook een videofeed. Short video’s onder het tabje ‘Dagelijks’ op je telefoon. Niet interessant? Swipe up to the next.
LinkedIn-trends voor 2025 & je strategie
Mooie afsluiter van Christ Coolen (die van het leukste marketingpsychologie-event en dito boekje) én Jeff Bezos (Amazon). Jeff krijgt regelmatig de vraag wat de komende jaren gaat veranderen, nooit wat er niet verandert.
“The second question is actually the more important of the two because you can build a solid business strategy around the things that are stable in time. When you have something that you know is true, even over the long term, you can afford to put a lot of energy into it.”
Baseer je strategie niet volledig op nieuwe trends voor 2025; LinkedIn-functies komen en gaan. Wat blijft, is dat we graag zaken doen met mensen. Je netwerk op LinkedIn bestaat uit echte personen. Maak gebruik van de kansen die AI en automatisering bieden, maar zorg voor een goede balans tussen technologie en menselijkheid. Steek je energie in het bouwen aan echte verbindingen. Deel authentieke verhalen en creëer empathische content waarmee je je connecties helpt en waarmee je wellicht de wereld een stukje beter maakt.
Daarmee spring jij eruit op LinkedIn in 2025!