Campagnes & Cases

113 wil ouders helpen om gesprek over zelfdoding te beginnen: ‘Praat er niet omheen’

KesselsKramer

Veel ouders met jongvolwassen kinderen weten niet goed hoe ze moeten reageren als ze merken dat hun kind last heeft van mentale problemen of suïcidale gedachten. Daarom wil Stichting 113 Zelfmoordpreventie ouders helpen om een goed gesprek te beginnen. Via een campagne door KesselsKramer met de boodschap: Praat er niet omheen. Laat zien dat je ze ziet. wordt er aandacht gevraagd voor dit onderwerp.

Als je merkt dat het niet goed gaat met je kind, weet je niet altijd wat je moet zeggen. Om met elkaar in gesprek te blijven, val je terug op dezelfde vragen: “Hoe was het op school vandaag? Heb je nog iets leuks gedaan?” Juist als je het gevoel hebt dat je kind mentaal worstelt of misschien zelfs last van suïcidale gedachten heeft, is het belangrijk om er niet omheen te praten. Om er rechtstreeks naar te vragen. Met vragen als: “Even iets anders, hoe gaat het echt met je? Hoe voel je je de laatste tijd? Denk je weleens aan de dood?”

Het gesprek voeren
KesselsKramer creëerde een audioboodschap, social content en een landingspagina (113.nl/ouders). Naast relevante radiozenders bereikt de audio advertentie ouders via gerichte podcasts. Het doel is om ouders te helpen met hoe je een goed gesprek voert en hoe je kunt vragen naar zelfdodingsgedachten als je een vermoeden hebt dat een jongvolwassen kind daar last van heeft.

Babette Tierie, communicatieadviseur 113: “Praten over zelfdoding is belangrijk om het te voorkomen. Vaak doen jonge mensen dat met leeftijdsgenoten en kloppen ze minder snel aan bij hun ouders. Daar zijn allerlei redenen voor: ze voelen zich beter begrepen door hun vrienden of willen hun ouders niet lastig vallen. Toch is juist een gesprek met een ouder of een andere betrouwbare volwassene belangrijk om samen te kijken welke hulp nodig is. En een eerste stap te zetten waardoor een jongvolwassene zich daadwerkelijk beter gaat voelen.”

Stef van der Heijden, Strategy Director KesselsKramer: “De gemiddelde leeftijd waarop jongeren uit huis gaan is 24 jaar, en deze leeftijd wordt steeds hoger. In deze vormende fase kunnen ouders een belangrijke rol spelen, vooral als ze durven en leren praten over mentale problemen of zelfdoding. In de campagne gebruiken we herkenbare vragen die ouders vaak aan hun kinderen stellen, om te laten zien dat je soms ook iets anders kunt vragen, zodat je een gesprek over zelfdoding kunt beginnen.”

‘1K Z1E J3’
Deze campagne is onderdeel van de meerjarige campagne ‘1K Z1E J3’. De campagne roept de samenleving op om oprechte aandacht te hebben voor mensen in je directe omgeving. Vooral als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met de ander. Alleen samen kunnen we voorkomen dat mensen radeloos en eenzaam sterven door zelfdoding, en daar draagt de Praat er niet omheen deelcampagne aan bij.

Accepteer cookies

Over 113
113 Zelfmoordpreventie is de nationale stichting voor suïcidepreventie. Deze campagne komt voort uit de Landelijke Agenda ‘Samen Minder Suïcide’ waarin meer dan 50 organisaties samenwerken om suïcidepreventie te versnellen en verder te verbreden. De Landelijke Agenda wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. Kijk voor meer informatie op www.samenmindersuicide.nl

Over KesselsKramer
KesselsKramer is een onafhankelijk communicatiebureau opgericht in 1996 en gevestigd in Amsterdam en Londen. Het bureau maakt ‘reclame voor mensen met een hekel aan reclame’, voor merken zoals citizenM, ARTE, Hasbro Monopoly en Dopper. – kesselskramer.com

Credits:
Opdrachtgever: Stichting 113 Zelfmoordpreventie
Bureau: KesselsKramer
Mediabureau: Mediaplus

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0