SEO

Meer organische klikken? Zet gestructureerde data in

0

Voor de meeste marketeers lijkt code slechts een saaie reeks nullen en enen. Maar schijn bedriegt, gestructureerde data kan je namelijk aan meer organische resultaten helpen. Dat klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar de resultaten liegen niet! Hoe start je hiermee?

Wat is gestructureerde data?

Gestructureerde data, in vaktermen bekend als structured data, is een stuk code dat je kan toevoegen op je website. Deze code vertelt een zoekmachine iets meer over de inhoud van je pagina, waardoor die zoekmachine beter begrijpt waar de content op de pagina over gaat.

Hoe beter de zoekmachine de inhoud begrijpt, hoe beter deze in staat is de juiste resultaten aan een specifieke doelgroep te tonen. Geen gewone, maar ‘rijke’ resultaten. Dit zorgt ervoor dat de attentiewaarde van jouw resultaat toeneemt.

Het perfecte voorbeeld daarvan zijn websites die recepten publiceren. Door gestructureerde data te implementeren, weet de zoekmachine opeens veel meer. Denk hierbij aan:

  • Ingrediëntenlijst
  • Voorbereidingstijd
  • Kookduur
  • Temperatuur
  • Aantal calorieën

Door al deze informatie toe te voegen, verschijnt jouw recept mogelijk zo in de zoekmachine:

resultaat recepten in zoekmachine

Wat kan gestructureerde data mij opleveren?

Heel simpel, gestructureerde data kan je meer organische resultaten opleveren. Door het implementeren hiervan verhoog je de kans om een rijk resultaat te krijgen: een resultaat waarvan de attentiewaarde vele malen hoger ligt dan bij een organisch resultaat, of zelfs hoger dan bij een betaald resultaat.

Volgens onderzoek van onderzoeksbureau Milestone Research klikt 41% op een ‘normaal’ organisch resultaat en 58% op een rijk resultaat. Dit onderzoek is gebaseerd op meer dan 4,5 miljoen zoekopdrachten. Juist, de cijfers spreken voor zich.

Hoe ziet zo’n rijk resultaat er dan uit?

Door gestructureerde data in de code te implementeren, geef je Google de gelegenheid om een rijk resultaat te tonen. Zo’n rijk resultaat komt gepaard met een hoop mogelijkheden; de techgigant zelf spreekt van 35 verschillende features. Om een goed beeld van de mogelijkheden te scheppen, volgen hieronder enkele voorbeelden.

Populaire producten

populaire producten gestructureerde data

Meer om te vragen

suggesties voor vragen in Google zoekresultaten

Vacatures

zoekresultaten van vacatures in Google als gestructureerde data

Hoe kan ik gestructureerde data implementeren?

In de meeste gevallen moeten we toch weer gaan leunen op onze fantastische collega’s van het ontwikkelingsteam. De code dient in de achtergrond van de website op de juiste manier geïmplementeerd te worden; Google biedt hier richtlijnen voor, en met de Rich Result Test kun je zelfs controleren of de code op de juiste manier is geïmplementeerd. Maar, ook goed geïmplementeerde code geeft geen zekerheid tot een rijk resultaat.

Dit is een voorbeeld van gestructureerde data:

<html>

<head>

<title>Finding an apprenticeship – Frequently Asked Questions(FAQ)</title>

<script type=”application/ld+json”>

{

“@context”: “https://schema.org”,

“@type”: “FAQPage”,

“mainEntity”: [{

“@type”: “Question“,

“name”: “How to find an apprenticeship?”,

“acceptedAnswer”: {

“@type”: “Answer”,

“text”: “<p>We provide an official service to search through available apprenticeships. To get started, create an account here, specify the desired region, and your preferences. You will be able to search through all officially registered open apprenticeships.</p>”

}

}, {

“@type”: “Question”,

“name”: “Whom to contact?”,

“acceptedAnswer”: {

“@type”: “Answer”,

“text”: “You can contact the apprenticeship office through our official phone hotline above, or with the web-form below. We generally respond to written requests within 7-10 days.”

}

}]

}

</script>

</head>

<body>

</body>

</html>

Google geeft in de documentatie aan welke gegevens vereist, aanbevolen of optioneel zijn. Het advies is om altijd zo compleet mogelijk te zijn: hoe meer signalen, hoe beter de zoekmachine het begrijpt. Op de website https://schema.org/ vind je meer gegevens die toegevoegd kunnen worden.

Plugins

Plugins komen mogelijk van pas wanneer je niet de mogelijkheden of middelen hebt voor een ontwikkelaar. In sommige CMS-systemen kan je plugins gebruiken. Zo’n plugin zorgt ervoor dat de gestructureerde data op de website wordt geplaatst. Maar houd er wel rekening mee dat er dan weer een extra plugin geïnstalleerd wordt, wat op de achtergrond van invloed kan zijn op de werking van de website.

Twee specifieke voorbeelden voor een WordPress CMS zijn Schema en Schema – All In One Schema Rich Snippets. Voor beide plugins geldt dat ze gratis zijn en dat alle basisschema’s beschikbaar zijn. Bij Schema kun je ervoor kiezen om het pakket te upgraden. In dat geval komen veel meer schema’s beschikbaar en kun je gebruikmaken van veel meer eigenschappen. Op deze manier kun je meer signalen naar de zoekmachine sturen.

Gewoon beginnen

Uit ervaring weet ik dat het erg lastig kan zijn om een organisatie te overtuigen van de inzet van gestructureerde data. Er moeten kosten worden gemaakt zonder dat helemaal helder is wat de investering oplevert. Daardoor wordt het budget vaak eerder uitgegeven aan kanalen waar de resultaten concreter zijn.

Maar als SEO op je agenda staat, je wil werken aan de langetermijnstrategie en een gezonde kanaalverdeling wil hebben, dan is het zeker aan te raden om gestructureerde data op de juiste manier te implementeren. En er dus gewoon mee te beginnen.