Communicatie

Waarom een sterke PR-aanpak niet meer zonder executive profiling kan

0

Tegenwoordig willen klanten niet alleen weten wat een bedrijf doet, maar vooral wie erachter zit. De verschuiving van ‘business-to-business’- naar ‘human-to-human’-communicatie is een trend die steeds sterker wordt. Mensen kopen liever van mensen dan van bedrijven, vooral als ze zich kunnen identificeren met de waarden en visie van die mensen. Je ziet dan ook steeds meer directeuren die communiceren vanuit persoonlijke titel. Dit heet executive profiling: het strategisch profileren van de gezichten achter een bedrijf. In dit artikel bespreek ik waarom een sterke B2B-PR-aanpak niet meer zonder executive profiling kan.

Wat is executive profiling?

Executive profiling draait om het zichtbaar maken van de leiders binnen een organisatie. Dit betekent dat je als CEO, oprichter of andere leidinggevende niet alleen de bedrijfsstrategie uitdraagt, maar ook persoonlijke verhalen, visie en inzichten deelt. Dit kan variëren van interviews en opiniestukken in de media tot actieve aanwezigheid op social media, vooral op platforms zoals LinkedIn.

Als leiders een gezicht krijgen, wordt een bedrijf menselijker en toegankelijker. Dit zorgt voor meer vertrouwen, een sterkere merkidentiteit en meer betrokkenheid van klanten en stakeholders. In B2B is het vaak lastig om emotionele connecties te maken, maar met executive profiling kan dit wél.

Pieter, Aukje en Jan-Hein

Er zijn al diverse voorbeelden van eigen bodem die succesvol executive profiling toepassen.

Pieter van Coolblue

Het bekendste voorbeeld van Nederlandse bodem is toch wel Pieter Zwart, de ‘vrolijke’ CEO van Coolblue. Hij positioneert Coolblue als een klantgericht bedrijf en zichzelf als een toegankelijke leider door middel van opvallende, humoristische bijdragen op YouTube en LinkedIn.

In zijn video’s bespreekt hij openlijk zowel de successen als de uitdagingen van het bedrijf, wat hem menselijk en benaderbaar maakt. Deze combinatie van transparantie en authenticiteit zorgt voor een sterke verbinding met zowel klanten als medewerkers. Pieter Zwart laat zien hoe een CEO een gezicht en verhalenverteller van het merk kan zijn. Maar ook binnen B2B-bedrijven worden er al successen geboekt op vlak van het profileren van de directie.

Aukje van Kuijpers Installaties

Neem Aukje Kuypers, CEO van Kuijpers Installaties en Zakenvrouw 2018, Bouwvrouw 2019 én een van de top 25 Meest Inspirerende Ondernemers 2021. Aukje is actief op LinkedIn en in de media. Zij deelt daar haar visie op duurzaamheid, innovatie in de techniek en de waarde van goed leiderschap. Ze gebruikt haar platform om niet alleen haar bedrijf te promoten, maar ook om belangrijke thema’s zoals duurzaamheid en diversiteit te bespreken. Dit maakt haar een sterke en zichtbare leider maakt binnen de Nederlandse zakelijke wereld.

Jan-Hein van Strict

Daarnaast is Jan-Hein Bastiaenen, oprichter en Managing Director van Strict, een uitstekend voorbeeld van een leider die executive profiling effectief toepast binnen de IT-consultancy en digitale transformatie. Hij zet Strict op de kaart als een vooruitstrevende speler in digitale transformatie en deelt zijn visie over digitalisering en innovatie actief op LinkedIn, in de media en op events.

Zijn persoonlijke en authentieke benadering maakt hem toegankelijk en betrouwbaar. Daarnaast spreekt hij openlijk over de uitdagingen en successen van het bedrijf. Daarnaast benadrukt hij het belang van een goede balans tussen technologie en de menselijke factor binnen Strict, wat het bedrijf aantrekkelijk maakt voor zowel klanten als potentiële medewerkers. Deze strategie versterkt niet alleen zijn eigen positie, maar ook de zichtbaarheid en het succes van Strict. Doordat wij Jan-Hein helpen met deze profilering, weten we dat deze aanpak zorgt voor meer interactie, connecties en vindbaarheid.

Top stemmen

Deze vergrote vindbaarheid is niet alleen gunstig om meer klanten te bereiken, maar ook om door journalisten te worden opgemerkt. Steeds vaker gebruiken zij LinkedIn als bron om relevante experts te vinden voor interviews of opiniestukken. LinkedIn Top Voices, die regelmatig waardevolle en actuele content delen, worden daarbij vaak gezien als autoriteiten binnen hun vakgebied. Dit maakt hen niet alleen aantrekkelijker voor klanten, maar ook voor de pers. Door consistent je expertise te delen en zichtbaar te blijven, vergroot je de kans dat journalisten je benaderen als betrouwbare bron voor hun verhalen.

journalist achter laptop LinkedIn

Werkgeversimago

In de huidige arbeidsmarkt, waar goed gekwalificeerd personeel schaars is, kan executive profiling tot slot een grote rol spelen in het aantrekken en behouden van talent. Bedrijven met zichtbare en toegankelijke leiders hebben vaak een aantrekkelijker werkgeversimago. Potentiële werknemers voelen zich sneller aangetrokken tot bedrijven waarvan de leiding transparant communiceert, persoonlijke verhalen deelt en een duidelijke visie uitdraagt.

Een CEO die zichtbaar is en authentiek communiceert, kan dus niet alleen klanten aantrekken, maar ook talentvolle werknemers. In een krappe arbeidsmarkt kan dit het verschil maken tussen wel of geen personeelstekort. Dit benadrukt nogmaals de waarde van executive profiling als strategisch instrument voor bedrijven die zich willen onderscheiden en groeien.

In een wereld waarin mensen steeds meer waarde hechten aan persoonlijke connecties en transparantie, kan executive profiling niet meer ontbreken in een goede PR-strategie. Maak het je klanten gemakkelijk door ze de keuze te geven tussen een bedrijf waar ze niks mee hebben, of het bedrijf waar ze de directeur van ‘kennen’. Deze zorgvuldig opgebouwde gun-factor kan zomaar eens een groot verschil maken voor je bedrijf.