Met deze 9 skills word je die succesvolle socialmedia-marketeer [infographic]
Krijg jij als socialmedia-marketeer weleens te horen dat je ‘vast de hele dag door social media scrollt’? Dat klopt natuurlijk niet, want je werk is zo veel meer dan dat. Deze infographic laat zien welke skills je nodig hebt om een succesvolle socialmedia-marketeer te zijn.
1. Schrijven & redigeren
Schrijven hoort erbij als je content voor social media creëert. Of het nu een bericht is voor Instagram, Facebook, LinkedIn of TikTok: met jouw woorden moet je de aandacht trekken tussen al die andere honderden posts.
Ook als jouw collega’s iets schrijven voor de socials, is het aan jou om de tekst aan te scherpen en foutjes eruit te halen. En dat geldt ook voor AI. Natuurlijk kun je het als inspiratie gebruiken, maar neem het niet klakkeloos over. Persoonlijk pik ik AI-teksten er tegenwoordig zo uit en ik ben vast niet de enige. Op mij komt het in elk geval niet positief over als ik zie dat een tekst een op een gekopieerd en geplakt is uit een AI-tool.
Wel handig: je kunt AI jouw teksten laten controleren op foutjes.
2. Luisteren
In de trends voor communicatieprofessionals was het dit jaar ook een terugkomend onderwerp: luisteren. Luisteren naar je doelgroep is -en blijft- belangrijk. Als socialmedia-marketeer moet je weten wie er over jouw merk praten op social media. En wat ze zeggen.
Is hun berichtgeving positief of negatief? Speel op beide soorten berichtgevingen in. Als er online bijvoorbeeld opvallend veel klachten zijn over een product of dienst van jouw merk, is dat voor jou een teken om daar wat mee te doen.
Blijf je imago online monitoren. Het zou zonde zijn als je veel tijd steekt in mooie content, terwijl er ondertussen negatief over je merk wordt gepraat.
3. Klantenservice
Grote kans dat klachten of positieve reviews tegenwoordig via de socialmedia-kanalen binnenkomen. Voor klanten is het een laagdrempelige manier van communiceren.
Hou, naast reacties en ‘mentions’, je DM’s via alle kanalen goed in de gaten. Een die je makkelijk over het hoofd kan zien, zijn de DM’s via je bedrijfspagina op LinkedIn bijvoorbeeld.
Als een klant geen reactie krijgt op zijn/haar vraag of klacht, komt dit natuurlijk niet erg positief over. Zorg dus dat je altijd reageert, al is het maar met de boodschap dat ze voor hun vraag het beste contact op kunnen nemen via een e-mailadres of telefoonnummer. Je helpt de klant er verder mee en dat is het belangrijkste.
4. Analyseren
Ja, ook het analyseren van statistieken is onderdeel van je werk als socialmedia-marketeer. Wat is de CTR van die LinkedIn-post? Hoeveel bereik had die laatste Instagram-reel? Het zijn cijfers die je constant moet monitoren om je doelen te kunnen behalen.
Het helpt je inzicht te krijgen in of je doelen moet bijstellen en wat wel en niet werkt bij jouw doelgroep. Zonder analyses en data heb je geen idee hoe jouw content scoort en kun je dus ook niet bepalen of je doelen behaalt of niet.
5. Adverteren
Als jouw organische content je genoeg oplevert, is dat een geweldig gevoel. Maar dit wordt, door de ‘content shock’ steeds moeilijker. Er is online zó veel content te vinden, dat je met je organische content echt boven het maaiveld moet uitsteken om er wat uit te halen.
Het is dus van groot belang dat je begrijpt hoe je adverteert via verschillende socialmedia-kanalen. Met betaalde content kun je je kanalen af en toe een klein duwtje geven, tussen alle organische content door. Kijk daarbij goed naar het socialmedia-budget en hoe je dat het beste kunt benutten.
6. Research
Doe research voor je online iets post. Factcheck wat je schrijft. Of check bij je collega’s of wat jij over een bepaalde dienst of product wil schrijven, klopt.
Als het namelijk niet klopt wat je zegt, zal je dit absoluut te horen krijgen van je volgers. En dat geeft je geen positief imago. Zoals Annabelle Claessen benoemt in haar artikel over complottheorieën over P. Diddy op TikTok:
Quote: “Het is daarom voor marcom-professionals belangrijk om een balans te vinden tussen inspelen op trends en betrouwbaar blijven. Door zorgvuldig met informatie om te gaan en desinformatie tegen te gaan, kun je relevante en geloofwaardige content blijven creëren.”
7. Foto’s bewerken
Instagram blijft een van de belangrijkste kanalen van dit moment en daar draait het om een ding: beeld. En ja, je teksten ondersteunen dat beeld, maar beeld is daar het eerste wat Instagram-gebruikers zien. Dat moet er dus uitspringen.
Zorg voor een mooie balans tussen eigen foto’s, stockfoto’s en user-generated content. Eigen foto’s zijn met een professionele camera natuurlijk het mooiste, maar met je smartphone kun je ook al een heel eind komen.
8. Design
Niet iedereen heeft de luxe van een eigen designer in dienst, soms moet je het dus zelf doen. Het is dan wel fijn om de basis van designprincipes te kennen en wel een béétje een gevoel te hebben bij wat wel en niet aantrekkelijk is. En tegenwoordig zijn er zo veel (AI-) tools die het je makkelijker maken.
Canva is bijvoorbeeld enorm gebruiksvriendelijk en werkt voor de niet-professionals onder ons makkelijker dan Photoshop of InDesign. Ook AI beeld- en bewerkingstools ontwikkelen zich steeds sneller, waardoor ze steeds beter te gebruiken zijn.
Heb je wel een designer als collega? Dan moet jij alsnog een mening over de gemaakte beelden hebben. Past het bij de doelgroep? Is het in lijn met de branding op het socialmedia-kanaal?
9. Videocreatie
Video wordt steeds belangrijker. Vooral op TikTok, maar zeker ook op Instagram. En LinkedIn begint zich ook meer aandacht te geven aan video: daar moet je als socialmedia-marketeer iets mee dus.
Net als beeld, wordt het maken van mooie en professionele video’s je steeds makkelijker gemaakt. Volgens Pelpina Trip kan iedereen het, ook met je smartphone. Ben je zelf geen video-expert maar moet je er toch iets mee? Verdiep je in (AI-)tools voor het creëren van video’s en hoe je ze gebruikt.
De volledige infographic, gemaakt door Red Website Design, kun je vinden via SocialMediaToday.
Het werk van een socialmedia-marketeer
Zo zie je maar, het werk van een socialmedia-marketeer houdt veel meer in dan een lamme duim krijgen van het scrollen. Als iemand nog eens zo’n vooroordeel heeft, moet je ze dit artikel maar laten lezen. 😉
Ben je, net als ik, visueel ingesteld en een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hier lichten wij relevante infographics uit.