Loopbaan

Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends, hallo 2025!

0

Whoohoow, we mogen weer. Alle arbeidsmarkt- en recruitmenttrends voor een heel jaar lang in één artikel geperst. Het is slechts een minuutje of 8 leestijd, echt een aanrader. Scheelt je uren discussies met managers, collega’s en je therapeut(en).

Wat gaat 2025 ons allemaal brengen?? Nog even geduld…

Net zoals alle voorgaande jaren review ik zelf mijn voorspellingen van het jaar 2024, geschreven aan het einde van het jaar 2023. Ik corrigeer mezelf liever op “eerder voorspeld prinsessen- & guru-gedrag” dan dat kees kroket of anoniempje-2002 dat op social media doet.

Lees hier de voorspellingen die ik eind 2023 deed voor 2024. Elke goede voorspelling krijgt een +1, elke foute voorspelling een -1. Is het zo simpel? Yup, zo simpel is het. Ik heb nooit beweerd dat recruitment rocket-science is.

De review over 2024

AI en ChatGPT

Mijn voorspelling was dat we in rap tempo nieuwe exploitaties zouden gaan zien rondom AI en ChatGPT in onze wondere wereld van arbeidsmarkt en recruitment. +1. Elke week komt er weer een nieuwe tool of start-up in combinatie met arbeidsmarkt / recruitment en AI.

Artificial intelligence

Bron: Pexels

Het betreft start-ups en bestaande techniek die verrijkt is met AI. Voorbeelden als: Robin, Jaicob, Carv, Herohunt.ai, Recrubo, Cockpit X, Scotty.ai, Personio, Eightfold, Zoho, Paradox, Hirevue, Manatal, HireEZ, Teamtailor, Jobvite, Smartrecruiters, 8Vance, Textio, RecruitAgent.ai, Findem, Humanly. Enfin, je begrijpt het principe! AI is here to stay! Hi AI dus.

Anders kijken naar arbeid evolueert

Stoppen met denken in ‘vastomlijnde’ vacatures, start met denken in capaciteit van arbeid. Ook dit jaar was de arbeidsmarkt kneiterkrap. Veel werkgevers die afgelopen jaar en de jaren ervoor ‘nee’ zeiden tegen ‘exotische’ arbeidsvormen staan er nu meer open voor. Hoe ik dit weet? Dit gesprek voer ik gemiddeld 3x per week met diverse werkgevers.

De fulltime vacature ter vervanging van ‘Fred van Finance’ doet niets meer. De jobboards leveren niet meer op, social media maakt het verschil niet meer. Dus morgen een Frida van Finance voor dezelfde vacature voor 40 uur per week? Ik geloof er niet meer in. Tijd om echt anders te gaan kijken naar arbeid.

Start met analyseren en strippen van de oude vacature. Kijk vervolgens naar alle mogelijk denkbare nieuwe contractvormen en doelgroepen. Wat kunnen pensionado’s, stagiairs, BBL’ers, zij-instromers, herintreders, alumni, bijbanen, expats, student drop-outs, freelancers, Gigs, virtual assistents, statushouders of mensen via Open Hiring voor je arbeidscapaciteit betekenen? Dat gesprek bedoel ik. Here to stay +1 punt.

Maak aandeelhouders van je werk

Geef aandelen aan je medewerkers. Leuk verhaal, maar heel weinig over gehoord. Het zal best bestaan, maar de krant is er niet over volgeschreven. Hier geef ik mezelf een -1 voor. Geeft je als lezer toch enig gevoel van een objectieve slager die zijn eigen vlees keurt.

Bijzondere samenwerking in de keten

In 2023 en 2024 schreef ik het volgende: we gaan bijzondere samenwerkingen zien van bedrijven waar nog niemand aan had gedacht. In 2023 gaf ik de voorbeelden van pakketjes op kunnen halen bij je favoriete fastfoodrestaurant.

Aan het werk

Bron: AI-tool Nightcafe

Wellicht gaan we meemaken dat je telefoonscherm vervangen wordt, terwijl je in een restaurant zit te eten. Of dat je auto gerepareerd wordt terwijl je ’s avonds in de bioscoop een film zit te kijken. Ik geloof er heilig in dat human resources veel beter georganiseerd kunnen worden dan het nu is.

Tjsa, ik weet het nog niet zo goed wat ik ermee aan moet in de beoordeling. Ik heb wel het idee dat er een trend is die meer mensen naar meer dan één baan / onderneming laat kijken, maar dat resources echt strategisch in de keten worden gebundeld? Ik doe een oproep op de wisdom of the crowd. Welke voorbeelden kennen jullie al? Kijk ik later wel of het een +1 of een -1 wordt.

Mbo wordt de ‘rising’ Gouden Doelgroep!

Harde +1. Het mbo zit serieus keihard in de lift. IG kwam begin 2024 met de top 20 schaarste beroepen van het jaar. Conclusie: alle 20 beroepen zijn mbo, met name in de techniek. Het beroep dat de kroon spant? Elektromonteur. Voor elke 1 werkzoekende staan er 137 vacatures open. Goed, lees die zin nog gerust een keer opnieuw en laat het even op je indalen.

Stichting Guruz maakte 2 non profit-filmpjes met Lotje. Een meisje dat naar de HAVO mag, haar ouders en oma die hebben er een andere mening over. Zie de filmpjes hier: Lotje 1 en Lotje 2.

Deze filmpjes zijn met een minimaal budget gemaakt, gelanceerd op LinkedIn, Youtube en TikTok. Ze hebben een mediabudget van letterlijk € 0. En zijn samen inmiddels meer dan 3 miljoen keer bekeken. Dan moet er toch een kern van waarheid zitten in de boodschap van deze filmpjes. We hebben er zelfs wat BN’ers voor weten te charteren. Lang verhaal kort, het mbo-imago is hot topic en zit serieus in de lift.

We zullen voormalig minister Robbert Dijkgraaf missen in deze missie. Hij stond echt op de barricade voor een sterker beroepsonderwijs. No worries, komt allemaal goed. De arbeidsmarkt (en de werkgevers die samen met 136 anderen vacatures open hebben staan voor dezelfde functie) spreekt en beweegt vanzelf.

Dit onderdeel gaan we nog veel zien de komende jaren, by far de grootste tekorten zitten in mbo-banen, daarover een andere keer meer.

Freelance & ZZP

Yes, vorig jaar hadden we het over aantrekkelijk opdrachtgeverschap. Werkgevers die nadenken over wie ze zijn als aantrekkelijk opdrachtgever voor freelancers. Kleine +1, want ook dit item zit in de lift.

Na honderd jaar komt er dan toch ineens wetgeving. In 2025 wil de Belastingdienst ingrijpende veranderingen doorvoeren voor bedrijven die regelmatig freelancers inhuren. Handhaving van de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze wet is gemaakt om schijnzelfstandigheid te voorkomen, de wet wordt (alweer) op scherp gezet.

Waar gaat de wet overigens vooral over?

  • Striktere handhaving: de Belastingdienst zal de regels rond schijnzelfstandigheid actiever controleren en handhaven.
  • Duidelijkere modelovereenkomsten: er komen vernieuwde modelovereenkomsten die helderheid moeten bieden over de status van freelancers.
  • Grotere verantwoordelijkheid voor opdrachtgevers: bedrijven worden meer verantwoordelijk gehouden voor het correct classificeren van arbeidsrelaties.
  • Preventie van schijnzelfstandigheid: extra focus op het voorkomen van situaties waarin freelancers in een afhankelijkheidsrelatie vergelijkbaar met loondienst werken.

Gaat die wet DBA dan iets veranderen aan aantrekkelijk opdrachtgeverschap? Zeker weten van niet, want de werkvorm is nog steeds mateloos populair en de arbeidsmarkt blijft de komende jaren gegarandeerd krap. Een en één is twee, hier gaan we nog veel van terugzien. +1 voor mij in  the pocket!

Het cv gaat eraan!

Dit jaar gaat het gewoon echt gebeuren. Het cv gaat eraan, fik erin. In eerdere jaren schreef ik er ook al over en nog steeds is het cv er. Al jaren heb ik exact dezelfde mening over een cv.

Het cv is een document met opsommingen van dingen die ik nooit meer wil doen.

Cv in de fik

Bron: AI-tool Nightcafe

Wat zegt dat cv nou?! Helemaal niets, want misschien heb ik jaren in de keuken van een restaurant gewerkt en wil ik nu vrachtwagenchauffeur worden. Wat heb jij als werkgever dan aan mijn cv?!

Als je een cardioloog zoekt voor je ziekenhuis is het prettig om te weten dat iemand daar ook daadwerkelijk voor gestudeerd heeft, dat snap ik. Maar voor zo’n groot gedeelte van alle vacatures is een cv echt zo nutteloos.

Joris Verhoeven spreekt altijd over een Curriculum Future, een document waar juist ambities en mogelijkheden instaan. Mijns inziens veel relevanter.

De bovenstaande tekst is letterlijk gekopieerd uit mijn trendartikel over 2024. Waarom? Omdat ik het net zo lang blijf herhalen totdat we niet meer met cv’s werken. -1 voor mijn voorspelling, maar een +1 voor mijn vasthoudendheid. Saldo = 0 dus.

Resume 2024

Na een koffiepauze vol met rekenwerk kom ik tot de conclusie dat ik mezelf 3 punten geef, het kunnen er nog 2 of 4 worden, dat ligt eraan of jullie nog met voorbeelden van inspirerende werkgevers en samenwerkingen in de keten komen. Ik heb wel eens jaren met minder punten gehad dus dikke prima. En doorrrrrr….

Hallo 2025

2025 wordt weer een bewogen jaar, want als je denkt dat de arbeidsmarkt nu al zo krap is door de vergrijzing? Dan heb je echt nog geen idee wat er allemaal op ons af gaat komen de komende tien jaar. Wel leuk dat ik dan ook nog zoveel jaren voorspellingen en trends kan blijven schrijven… Focus Arjan, 2025.

Hello 2025

Bron: AI-tool Nightcafe

Voorspellingen en trends 2025

Ik kan wel 40 grote en kleine trends kiezen, maar ik kies er bewust maar 5. Ik denk namelijk dat dit trends zijn die in 2025 een grote impact gaan maken in onze arbeidsmarkt. Komen ze:

  • 40 uur is niet meer de norm
  • meer (andere) werkvormen
  • run op pensionado’s
  • eerste volledig geautomatiseerde uitzendbureau
  • het cv gaat eraan

40 uur is niet meer de norm

Huh, maar dat toen we toch al 100 jaar zo?! Ja dat klopt, maar binnenkort niet meer. Maar politiek Den Haag zegt juist dat we allemaal een uurtje meer per week moeten gaan werken, dan komt alles goed. Ja, helemaal top, maak kennis met Generatie Z. Die komen geen 40 uur per week bij je werken, dus pas je nu gewoon aan als werkgever en start eens heel snel met wat flexibiliteit in uren.

Meer (andere) werkvormen

Dit deel ligt echt in het verlengde van “anders kijken naar arbeid”, maar ik verwacht dat de wet DBA een accelerator wordt van andere werkvormen en nieuwe manieren van flexibiliteit. Meer Gigs, meer flex, meer BBL, meer trainees, meer nieuw. En ik houd ervan! Overheid wil vast, groot deel van de rest van de wereld totaal niet. Goed verhaal, lekker kort. Lost zichzelf wel weer op.

Run op pensionado’s

Als 40 uur de norm niet meer is, dan ga je kijken naar doelgroepen waar wel beschikbaarheid is. Welke doelgroep heeft tijd, zin en knetter veel ervaring? Precies: de pensionado’s. Geweldig om enkele dagdelen per week leuke dingen te laten doen. Ow ja, en voor de poen doen ze het niet meer, dus dat gekonkel in de ratrace hebben ze ook allang niet meer nodig, lekker he?!

Als je collega ooit tegen je zegt: “ja, maar we hebben geen tijd om stagiairs, trainees of BBL’ers te begeleiden,” dan heb je bij deze een vrijkaart om je te uiten als in onderstaande visual:

Boze medewerkers

Bron: AI-tool Nightcafe

Bedenk de tekst er zelf maar bij. Want het is prima, dat jij geen tijd hebt om mensen te begeleiden, maar dan bel maar wat pensionado’s. Dat zijn superpro’s die hier honderd jaar gewerkt hebben en maar al te graag hun kennis delen aan de nieuwe generaties! Go go go dus.

Een grote doelgroep met veel ervaring, een grote run dus. Je ziet nu al commerciële arbeidsbemiddelaars die volle bak targeten op 50+ en 60+, niet geheel toevallig.

Het eerste volledig geautomatiseerde uitzendbureau

Yes, ik denk dat 2025 het jaar wordt van het allereerste volledig geautomatiseerde uitzendbureau. Is dat niet al eerder geprobeerd? Jazeker wel, ik schat zelfs in dat dat begin jaren negentig al het geval was voor het eerst. Vaak geprobeerd, nooit echt geslaagd.

Ik schat dat ik in mijn carrière tussen de 5 en 10 mensen gesproken heb die ooit met dit format aan de slag zijn gegaan. Maar als we AI-ontwikkelingen een beetje goed in de tijd kunnen zetten, dan zou 2025 zomaar weleens het jaar kunnen worden van de allereerste geautomatiseerde succesvolle intermediair. Vraag, aanbod, match, procedures en verloning geheel geautomatiseerd.

Mocht je hier als lezer tips hebben, zijn zeer welkom! Spannend toch? We gaan het meemaken.

Het cv gaat eraan

Net als alle andere jaren sluit ik mijn trendartikel af met de voorspelling dat het cv er keihard aangaat. Nogmaals:

Het cv is een document met opsommingen van dingen die ik nooit meer wil doen.

Hier zit geen woord Frans tussen, dus afschaffen dat ding. Ben blij dat er überhaupt mensen reageren. Ga met ze in gesprek! Dus volgend jaar zou het fijn zijn als ik mezelf in de review van 2025 – 3 bonuspunten mag geven omdat we het cv systematisch hebben weten uit te roeien. Bij voorbaat dank voor je hulp.

Bonustips (gewoon omdat het kan)

  • Sourcing als professie blijft groeien de komende jaren, volg Cooble.
  • Recruitmenttech-hacks en -tools? Volg Wim Dammans en Marcel van der Meer.
  • Rising star als platform voor Generatie Z en de arbeidsmarkt, volg Nutzy.
  • Weten wat je sollicitanten wel willen (eerst koffie, dan pas solliciteren)? Volg Aaltje Vincent.
  • Alles weten over aantrekkelijk opdrachtgeverschap of over de CFO (Chief Freelance Officers)? Volg Lars Evers van Jellow. Weten hoe je een serieus D&I-programma schrijft? Volg Sacha Martina.

Resumé

De tijd om dingen echt anders te gaan doen is hier. Recruitment is niet meer ‘employer branding’ de komende jaren. Harder roepen in de buitenwereld. Recruitment wordt hard werken aan strategie en cultuur in de binnenwereld. De buitenwereld komt later wel, trust me on this one… Happy 2025!