SEO

Deze SEO-optimalisaties zorgden voor 70% hogere rankings [time based test]

0

Je optimaliseert de metagegevens, voegt een afbeelding toe en past de titels aan. Als SEO-specialist wil je dat je werkzaamheden resultaat opleveren. Maar hoe weet je of je aanpassingen voor betere prestaties zorgen? Wij deden een time based test voor onze klant Forza Refurbished.

We hebben 5 categoriepagina’s gekozen en volledig geoptimaliseerd met de SEO-content checklist. Alle aanpassingen zijn in één keer doorgevoerd. Zo konden we de periode na de aanpassingen vergelijken met die van voor de aanpassingen. We gebruiken de iPhone 11 refurbished-pagina als voorbeeld en nemen je mee in alle aanpassingen die we hebben gedaan die 70% hogere rankings opleverden.

SEO-optimalisaties voor de iPhone 11 refurbished-pagina

Om onze pagina’s te optimaliseren, hebben we gebruikgemaakt van een uitgebreide SEO-content checklist. Deze checklist helpt bij het beoordelen van alle belangrijke SEO-elementen die bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines. Hieronder bespreken we de belangrijkste onderdelen van deze checklist. En hoe we deze samen met het content-team van Forza hebben toegepast op de pagina’s van Forza Refurbished. Door onze strategische inbreng te combineren met Forza’s inhoudelijke expertise, hebben we onze krachten effectief kunnen bundelen.

1. Doel van de pagina

Het doel van SEO-content is om aan te sluiten bij wat gebruikers zoeken door relevante en waardevolle informatie te bieden. Door content te creëren die precies voldoet aan de behoeften van de bezoeker, verbeter je de vindbaarheid in de zoekmachines. Daarnaast help je bezoekers ook om actie te ondernemen.

iPhone 11 > iPhone 11 refurbished

De pagina was ingericht op ‘iPhone 11’, terwijl de producten alleen bestonden uit refurbished iPhone 11-modellen. De pagina sloot dus niet helemaal aan bij het doel en dat hebben we rechtgezet.

2. Zoekwoorden

Zoekwoorden vormen de basis van elke effectieve SEO-strategie. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, zorg je dat je content aansluit bij wat mensen zoeken. En door relevante zoekwoorden strategisch in de content te verwerken, vergroot je de kans dat de pagina hoger scoort op belangrijke termen. Daarmee verbeter je de vindbaarheid.

zoekwoordenonderzoek iphone 11 refurbished tijdens time based test

Voor de optimalisatie lag de focus van de pagina op het algemene zoekwoord ‘iPhone 11’. Dit was te breed en minder gericht op de specifieke zoekintentie van mensen die geïnteresseerd zijn in refurbished toestellen. Om de zoekintentie beter te bedienen, hebben we het zoekwoord veranderd naar ‘iPhone 11 refurbished’. Daarnaast focussen we ons nu op meer zoekwoordvarianten en hebben we deze ook in de tekst verwerkt.

3. Metagegevens

Metagegevens kun je zien als de etalage van je winkel, want ze moeten de aandacht trekken en uitnodigen om je website te bezoeken. Het is belangrijk dat ze eruit springen en goed beschrijven wat er op de pagina te vinden is. Let op de juiste lengte, want Google toont soms andere metagegevens als ze te lang of te kort zijn. Of als ze de inhoud niet goed beschrijven. Houd dus goed in de gaten hoe ze in Google worden weergegeven, want dit kan nog weleens veranderen.

meta tekst in Google voor iPhone 11 refurbished

De meta-titel stond al bijna goed. We hebben alleen “| Forza refurbished” weggehaald. Hierdoor was de meta-titel namelijk te lang. Nu staat de de titel goed en zijn de metagegevens volledig zichtbaar in Google.

4. URL

Een goed geoptimaliseerde URL is kort, duidelijk en bevat relevante zoekwoorden die aansluiten bij de inhoud van de pagina. Voor de iPhone 11 refurbished-pagina hebben we de URL ‘/iPhone-11’ behouden. Refurbished staat namelijk al in de URL en anders wordt de URL te lang.

5. Afbeeldingen

Afbeeldingen maken content aantrekkelijker. Ze helpen bezoekers om belangrijke informatie beter tot zich te nemen. De afbeeldingen die we hebben toegevoegd spreken voor zich:

Refurbished iPhone 11 kleuren Refurbished kwaliteit schema Product afbeelding specs

6. HTML Heading Tags

Het juist toepassen van HTML heading tags helpt zoekmachines de structuur van je content te begrijpen. Gebruik één H1 met het belangrijkste zoekwoord, gevolgd door beschrijvende H2 en H3’s (met relevante zoekwoorden) voor verdere structuur. Dit verbetert de leesbaarheid en SEO-prestaties, doordat je een logische hiërarchie creëert.

schema H1 en H2 en h3 zoekwoorden iPhone refurbished tijdens time based test

We hebben de H1 aangepast naar ‘iPhone 11 refurbished’, zodat het hoofdzoekwoord duidelijk is. Daarnaast hebben we de H2 en H3 gebruikt voor een betere structuur. Ook hebben we de titels beschrijvender en aantrekkelijker gemaakt.

7. Intro

We hebben de introductie aangepast om meteen de kern van de pagina te beschrijven: het aanbod van de refurbished iPhone 11. Dit trekt direct de aandacht van zowel de gebruiker als zoekmachines. Verder hebben we een call-to-action toegevoegd.

Voor: “De iPhone 11 refurbished is uitblinker op cameragebied. Deze kleurrijke opvolger van de iPhone XR heeft voor het eerst een dubbel camerasysteem met een nachtmodus en een ultragroothoeklens. Ook nieuw bij de iPhone 11 refurbished zijn driedimensionaal Dolby Atmos-geluid en twee vrolijke nieuwe kleuren: paars en groen.”

Na: De iPhone 11 refurbished blinkt uit op cameragebied. Dit toestel heeft voor het eerst een dubbel camerasysteem met nachtmodus en een ultragroothoeklens. Op zon- of werkdagen voor 22:30 uur besteld, morgen in huis. Profiteer van gratis laadaccessoires én 3 jaar garantie. Bestel je refurbished iPhone 11 direct online!

8. Woorden en lengte alinea’s

We hebben de tekst uitgebreid van 1.947 naar 2.571 woorden. De alinea’s zijn kort en bondig, met gemiddeld 80 tot 120 woorden. Hierdoor kunnen gebruikers en zoekmachines de content makkelijker scannen.

9. Dikgedrukte tekst

Belangrijke zoekwoorden zijn dikgedrukt. Hierdoor vallen woorden op en verbeter je de leesbaarheid. Ook helpt dit bezoekers de tekst beter te begrijpen en de belangrijke informatie te zien wanneer ze door de tekst heen scannen.

Dikgedrukte tekst in seo-tekst

10. Call-to-actions

In de tekst hebben we drie strategische call-to-actions toegevoegd om bezoekers te stimuleren tot actie. Deze staan aan het einde van de intro en in het midden- en het einde van de tekst. Het gaat om de volgende call-to-actions:

  • Einde van de intro: Bestel je refurbished iPhone 11 direct online!
  • Midden van de tekst: Bestel de razendpopulaire iPhone 11 refurbished direct online in onze webshop.
  • Einde van de tekst: Bestel jouw refurbished iPhone 11 direct online!

Bij de producten hebben we een “>”-knop, waarmee bezoekers naar de producten kunnen gaan. En een “Download iPhone 11 brochure”-knop.

11. Links

De links op de pagina moeten de gebruikerservaring en SEO-prestaties versterken. Ze moeten bezoekers en de SEO-waarde dus naar de juiste pagina’s sturen. Dat zijn of de producten, of een upsell.
verschil tussen gebruikte zoekwoorden
Er stonden te veel links die afleiden van waar de bezoeker al mee bezig was. Wanneer bezoekers al op de categoriepagina zitten, wil je ze naar de producten of een upsell sturen. Je wil niet dat ze vanuit daar naar informatiepagina’s gaan, want dan moet je de informatie op de pagina zetten. Door het aantal uitgaande interne links op de pagina te verminderen houden we bovendien meer linkwaarde vast op deze pagina.

12. Video’s

Er is een video toegevoegd die de voordelen van het kopen van een refurbished iPhone laat zien. Dit verhoogt de tijd op de pagina en verbetert de betrokkenheid.

Accepteer cookies

13. Veelgestelde vragen

Op de pagina stonden algemene veelgestelde vragen. Wij hebben deze vervangen door vragen die zijn toegespitst op de iPhone 11. Hiermee wordt relevante informatie op een gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd.

Voor:

Veelgestelde vragen voor refurbished iphones

Na:

Veelgestelde vragen aangepast

14. Klantervaringen

Positieve klantervaringen zijn opgenomen om vertrouwen op te bouwen en de conversieratio te verhogen.

positieve klantervaringen op website

15. Downloadbaar bestand

Een downloadbare brochure met gedetailleerde informatie over het refurbished proces is toegevoegd om extra waarde aan de pagina toe te voegen.

downloadbare brochure

16. SEO-content kwaliteitsnormen

Goede content is uniek, relevant en actueel. Het zorgt ervoor dat er verzadiging optreed en de lezer niet meer verder zoekt. Dat krijg je voor elkaar door diepgang te creëren, de content op een goede manier te presenteren en de focus echt te leggen op het helpen van de potentiële lezer.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben we de pagina geoptimaliseerd aan de hand van deze punten. We hebben de content herschreven en op een manier gepresenteerd dat het makkelijk leesbaar is, zodat het de bezoeker echt helpt. Dat hebben wij gedaan door de headings beschrijvend te maken en de content te presenteren met afbeeldingen, een video en een tabel. Verder hebben we de alinea’s onder de loep genomen om te kijken of de teksten echt interessant zijn en de belangrijkste teksten dikgedrukt gemaakt.

Met deze concrete verbeteringen kunnen we duidelijk de resultaten meten van de SEO-optimalisaties.

De onderzoekscriteria van de time based test

Om het succes van de test te bepalen hebben we beoordelingscriteria opgesteld. We hebben 5 refurbished iPhone-pagina’s gekozen om te optimaliseren en de test op uit te voeren. Voor de periode vergelijken we de 3 maanden na de livegang van de nieuwe content met de 3 maanden ervoor. Aangezien we te maken hebben met een fluctuerende vraag kiezen we er niet voor om het verkeer te beoordelen. Wel om de zoekwoordposities van de 20 belangrijkste zoekwoorden per pagina te analyseren.

Deze zijn onafhankelijk van de vraag in een bepaalde periode. De criteria waar de pagina’s aan moeten voldoen zijn de punten uit de SEO-content checklist. De onderzoeksvraag is dus:

“Zijn de gemiddelde posities van de 20 belangrijkste zoekwoorden op de vijf geoptimaliseerde pagina’s in de periode van 9-3-2024 tot 9-6-2024 verbeterd ten opzichte van de periode van 9-12-2023 tot 8-3-2024?”

Resultaten van de test

In de vergeleken periodes waren de zoekvolumes niet stabiel (er vond een daling plaats gedurende de testperiode). Daardoor konden we geen conclusies trekken op basis van het aantal vertoningen en klikken. Waar we wel invloed op hebben zijn de posities. Het doel van de time based test was het verbeteren van de posities en dat is gelukt. Bij het grootste gedeelte van de pagina’s zagen we een grote stijging in de posities, net als in onderstaande afbeelding. (Paars: vertoningen, oranje: gemiddelde positie).

Resultaten time based test

Top 10 meest relevante zoekwoorden per pagina

Van de top 10 zoekwoorden zagen we een stijging van 70% in de gemiddelde positie. Vier van de vijf pagina’s lieten een verbetering zien, terwijl één pagina stabiel bleef.

Tabel top 10 zoekwoorden SEO-onderzoek

Top 20 meest relevante zoekwoorden per pagina

Voor de top 20 zoekwoorden zagen we een stijging van 71% in de gemiddelde positie. Vier van de vijf pagina’s lieten betere posities zien, met één pagina die een daling kende.

Tabel top 20 relevante zoekwoorden time based test

Algemene conclusie

Hoewel het totale zoekvolume voor de relevante zoekwoorden iets was afgenomen, zagen we een duidelijke verbetering in de posities van onze belangrijkste zoekwoorden. Door het optimaliseren van de content van de pagina’s werden we op veel nieuwe zoekwoorden gevonden. En de gemiddelde posities van de belangrijke zoekwoorden zijn aanzienlijk gestegen.

zoekwoorden volume voor en na

De onderzoeksvraag was: “Zijn de gemiddelde posities van de 20 belangrijkste zoekwoorden op de vijf geoptimaliseerde pagina’s in de periode van 9-3-2024 tot 9-6-2024 verbeterd ten opzichte van de periode van 9-12-2023 tot 8-3-2024?”. Onze conclusie is dat dat zeker geslaagd is, want we zagen een stijging van 71% in de zoekwoordposities van de 20 belangrijkste zoekwoorden per pagina. Door het optimaliseren van de content op de juiste zoekwoorden kun je de zoekwoordposities verbeteren, waardoor je meer relevante klikken naar je website kunt krijgen door potentiële klanten.

Wat ging goed en wat niet

Na afloop van de time based test hebben we het proces geëvalueerd.

Successen

  • Zoekwoord optimalisatie. Door gericht zoekwoordenonderzoek en content-aanpassingen zagen we een duidelijke verbetering in de posities.
  • Hoger niveau van content. Door het maken van video’s, afbeeldingen, brochures en het schrijven van teksten die echt antwoord geven op waar mensen naar zoeken, hebben we het niveau van de content verhoogd.
  • Goede resultaten. We zien een stijging van 70% in de rankings van de belangrijkste zoekwoorden. Dat zijn hele mooie resultaten.

Uitdagingen

  • Zoekvolume. Door de seizoensgebonden periode was er een lichte daling in het totale zoekvolume. Hierdoor leek het in eerste instantie alsof er niet veel vooruitgang was geboekt. Ondanks de veranderende zoektrends waren de posities wel verbeterd.
  • Een minder presterende pagina. Een van de vijf pagina’s liet geen verbetering zien in de zoekwoordposities. Dat laat zien dat verdere optimalisaties nodig zijn. De URL was nog niet volledig geoptimaliseerd op het zoekwoord. En we kwamen er na het experiment achter dat er nog wat oude content en links in de broncode stonden. Daarnaast is de concurrentie voor deze pagina een stuk hoger. De concurrenten hebben op deze zoekwoorden een hogere autoriteit. We werkten in de maanden voorafgaand aan dit experiment aan het verbeteren van de autoriteit van deze pagina’s. Maar dat hebben we tijdens dit experiment buiten beschouwing gelaten.

Lessen en tips

Tijdens deze time based test hebben we nieuwe kennis opgedaan. We hebben nieuwe lessen getrokken uit de test zelf en uit het optimaliseren van de pagina’s. Mocht je zelf aan de slag willen met een time based test, dan hebben we de volgende tips voor je:

  1. Stel de onderzoeksvoorwaarden vast. Wij hebben onderzoek gedaan, trainingen gevolgd en artikelen gelezen over het goed opstellen van een onderzoek. Zo hebben we de keuze gemaakt voor een time based test, hebben we de periodes uitgekozen en wisten we wanneer het onderzoek succesvol was.
  2. Gebruik een gedetailleerde checklist. Een gestructureerde aanpak helpt bij het systematisch verbeteren van de SEO-elementen. Zo houd je overzicht en doorloop je alle belangrijke punten.
  3. Zoekwoordenonderzoek. Blijf zoekwoordenonderzoek doen om veranderende trends en nieuwe kansen te identificeren. Op basis daarvan kun je je content blijven optimaliseren.
  4. Content optimalisatie. Zorg voor een natuurlijk gebruik van zoekwoorden en focus op leesbaarheid en gebruikerservaring. Zorg dat de focus ligt op het helpen van de potentiële bezoeker.
  5. Monitoring en evaluatie. Blijf de prestaties volgen en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Door deze gestructureerde aanpak en continue evaluatie hebben we waardevolle inzichten verkregen die ons helpen bij toekomstige SEO-projecten. We hopen dat we je inspireren door deze casestudy te delen. En dat we je helpen om jouw SEO-resultaten te verbeteren.