Samenwerken

4 tips voor een toegankelijke werkplek met flexibele arbeidsvoorwaarden

0

Akoestische wandpanelen, stilteruimtes en drempelhulpen. Bij het toegankelijk maken van een werkplek denk je vaak aan fysieke aanpassingen. Hoewel deze maatregelen belangrijk zijn, is er nog een andere manier om je werkplek toegankelijker te maken, namelijk door je arbeidsvoorwaarden flexibeler in te richten.

Met flexibele arbeidsvoorwaarden creëer je maatwerk voor je medewerkers. Hierdoor voelen meer mensen zich welkom om te solliciteren en kunnen ze op hun best presteren. Ook diegenen met een aandoening.

Week van de toegankelijkheid

Elke tweede week van oktober organiseert koepelorganisatie Ieder(in) de Week van de Toegankelijkheid, dit jaar met het thema ‘een toegankelijke werkplek’. Dit is een belangrijk onderwerp, want werkgevers zijn verplicht om hun werkplek toegankelijk te maken. Dat zeggen de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) en het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Fysieke aanpassingen horen daar vanzelfsprekend bij. 

Toch zien werkgevers vaak over het hoofd dat de traditionele 9-tot-5 kantoorbaan ook beperkend kan zijn voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Mensen met een chronische ziekte of andere aandoening hebben vaak minder energie en zijn tijd kwijt aan therapieën en ziekenbezoeken. Onderzoek toont aan dat maatwerkoplossingen zoals thuiswerken en flexibele werktijden niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook bijdragen aan een lager ziekteverzuim. 

Traditionele kantoorbaan op de schop

In mijn eigen ervaring als sociaal ondernemer zie ik dagelijks hoe deze flexibiliteit mensen helpt. Bij ons bureau hebben we vanaf het begin gekozen voor een volledig flexibel en locatieonafhankelijk werkmodel om werkplekken toegankelijk te maken voor mensen met een aandoening. 

Het loslaten van de traditionele kantoorbaan biedt ruimte voor meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. Ik zie dat collega’s die werken op momenten en manieren die bij hen passen, niet alleen gelukkiger zijn, maar ook beter presteren. Ze werken vaak veel meer uur en zijn productiever dan ze in het keurslijf van de kantoorbaan waren. Dit laat zien dat de kantoorbaan op de schop nemen niet alleen noodzakelijk is voor meer toegankelijkheid, maar ook direct bijdraagt aan het succes van een onderneming. 

Steeds meer organisaties volgen deze weg en herzien hun arbeidsvoorwaarden. Zo creëren we samen een inclusieve werkcultuur door te sturen op resultaten in plaats van aanwezigheid. En door flexibiliteit te bieden in werktijden en –plekken. Zo kan iedereen optimaal meedoen.  

Samenwerken

4 tips voor werkgevers

1. Laat de werklocatie los

De coronapandemie heeft ons doen inzien dat werken op afstand prima mogelijk is. Het loslaten van de vaste werkplek kan veel voordelen bieden, vooral voor mensen met een aandoening. Door locatieonafhankelijk werken toe te staan, geef je medewerkers de vrijheid om te werken vanuit een plek waar zij zich het meest comfortabel en productief voelen. Of dat nu thuis, op een flexplek of zelfs bij een opdrachtgever is, die keuzevrijheid kan een enorm verschil maken. 

In zo’n flexibele werkomgeving is aanwezigheid minder belangrijk dan het leveren van resultaten. Dit vraagt van werkgevers dat ze duidelijke afspraken maken over de te behalen doelen en medewerkers daarop beoordelen in plaats van op aanwezigheid en exact aantal gewerkte uren. Resultaatgericht werken geeft een boost aan het vertrouwen en zelfredzaamheid onder medewerkers, wat vooral belangrijk kan zijn bij mensen die minder voorspelbare werktijden hebben. 

2. Laat kantoortijden los 

Niet iedereen werkt het beste tussen 9:00 uur tot 17:00 uur. Door vaste werktijden los te laten kun je veel meer mensen aantrekken, inclusief diegenen die beter functioneren op afwijkende tijden. Flexibele uren maken het mogelijk voor medewerkers om te werken wanneer zij de meeste energie hebben. Of dat nu in de ochtend, avond, of zelfs in het weekend is, het gaat erom dat de werknemer optimaal kan presteren. 

Een standaard 8-urige werkdag kan belastend zijn, vooral voor mensen met een aandoening. Flexibiliteit in werktijden biedt ruimte om de dag in te delen naar eigen behoefte en energielevel. Dit betekent bijvoorbeeld dat medewerkers 2 uur per dagdeel of zelfs per dag werken, waarbij medewerkers zelf bepalen wanneer ze hun pauzes nemen. Dit soort flexibiliteit kan essentieel zijn voor het opbouwen van werkritme zonder overbelasting. 

Maak je je zorgen om bereikbaarheid? Maak dan slimme teams van mensen die in estafette werken. Koppel ochtendmensen aan avondmensen. Wij hebben hierdoor juist onze dienstverlening kunnen uitbreiden naar webcare tot 23.00 uur en in het weekend. Met meer resultaat voor onze opdrachtgevers, omdat webcare in de avond en het weekend effectiever is. Er zijn immers meer mensen online.  

3. Laat starre functieprofielen los 

Starre functieomschrijvingen kunnen beperkingen opleggen aan talent. Door meer flexibiliteit te bieden in functie-invulling en het stimuleren van medewerkers om rollen buiten hun oorspronkelijke profiel op te pakken, creëer je een omgeving waar mensen groeien en bloeien. Dit kan medewerkers helpen om werk te vinden dat hen energie geeft en daarmee duurzamer inzetbaar te blijven. 

Energiebeheer is een waardevol concept als het gaat om duurzaam werk. Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben vaak minder energie, daarom is het des te belangrijker om er zuinig mee om te gaan. Wees als werkgever bewust hoe medewerkers hun energie inzetten en waar eventuele energielekken ontstaan. En doe suggesties voor verandering van taken, als dat nodig is.

Vaak zijn er in één team collega’s met verschillende profielen. De een houdt nu eenmaal van telefoneren en de ander van Excelsheets bijwerken. Hier rekening mee houden verhoogt niet alleen de productiviteit, maar voorkomt ook dat mensen uitvallen door overbelasting. Het draait om het vinden van een goede balans tussen taken die energie geven en taken die energie kosten. 

4. Bied alternatieve werkplekken aan 

Hoewel thuiswerken voor veel mensen voordelen biedt, zijn er situaties waarin de thuisomgeving niet ideaal is, bijvoorbeeld door privéomstandigheden zoals geluidsoverlast of een verbouwing. Om mijn medewerkers een alternatief te bieden, kunnen ze vanaf deze maand kiezen voor het tijdelijk verblijven en werken vanuit een tiny house in de natuur. De tiny houses zijn ingericht met een goede werkplek en geoptimaliseerd om mensen productief te laten zijn wanneer ze werken en te laten ontspannen buiten werk om. 

Flexibiliteit en maatwerk zijn de sleutelwoorden voor een inclusieve en toekomstbestendige werkplek.