Content

Branded podcasts: populair, maar niet zonder obstakels [onderzoek]

0

Podcasts zijn krachtige hulpmiddelen voor de marketing en communicatie van bedrijven, blijkt uit recent onderzoek van CoHost en Sounds Profitable. Maar liefst 90 procent van de ondervraagde merken is tevreden over de prestaties van hun branded podcast. Dat klinkt fantastisch, maar bedrijven ervaren ook obstakels…

Er zijn uiteenlopende redenen om een podcast te beginnen, blijkt uit het onderzoek The Impact of Branded Podcasts. De meest genoemde reden is thought leadership. Deze bedrijven willen gezien worden als autoriteit in de sector waarin ze opereren. Grofweg de helft van de ondervraagde bedrijven (46%) ziet podcasts als een beter middel om dit te bereiken dan andere digitale media. Merkpositionering en het creëren van bereik zijn ook belangrijke redenen om te starten met een branded podcast.

Onverwachte waarde creëren met podcasts

Fun fact: merken halen vaak meer waarde uit een podcast dan ze van tevoren hadden gedacht. 76 procent van de respondenten geeft aan dat thought leadership de belangrijkste drijfveer is om te starten met een podcast. Maar eenmaal aan het podcasten, geeft 72 procent van de respondenten aan dat de podcast óók goede leads genereert. Dat terwijl slechts 28 procent van de bevraagde bedrijven ‘leadgeneratie‘ als doel stelde voordat het begon met podcasten. Een les die je hieruit kan trekken: een podcast kan ingezet worden voor meerdere doelen, waardoor bedrijven meer uit hun investering halen.

Podcasts zijn een cruciaal element in strategische communicatie. Ze dragen niet alleen bij aan vastgestelde marketingdoelstellingen, maar helpen ook in gebieden als leadgeneratie. Dat is een voordeel dat vaak over het hoofd gezien wordt. – Fatima Zaidi, oprichter en CEO, CoHost en Quill

De obstakels van podcasts

Het onderzoek toont ook een aantal obstakels waar bedrijven tegenaan lopen. Het belangrijkste obstakel: middelen. Of, om het concreter te maken: tijd en personeel. Het maken van een succesvolle podcast vergt meer dan een uurtje opnemen in een studio. Bedrijven moeten aan de slag met hun contentstrategie, een format, design, voorbesprekingen, scripts en campagnes om hun serie tot een succes te maken. We zien dan ook dat een groot deel van de bedrijven de podcastproductie uitbesteedt. 56 procent van de respondenten schakelt een agency in en 22 procent maakt gebruik van freelancers.

Een andere uitdaging die door veel organisaties genoemd wordt, is het opbouwen van een relevant publiek. Ongeveer de helft van de ondervraagden wil meer ondersteuning op het gebied van podcastmarketing en concurrentieonderzoek. 42 procent ervaart het gebrek hieraan als een ‘gat’ in hun podcaststrategie. Dit terwijl er allerlei strategieën voorhanden zijn om podcasts naar de doelgroep te brengen en om deze een onderscheidend vermogen te geven, ten opzichte van podcasts van de concurrent. Maar deze zijn niet altijd bij bedrijven bekend. Gespecialiseerde agencies kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Veelbelovende toekomst voor branded podcasts

Ondanks de obstakels die bedrijven ervaren, blijft een groot deel van de bedrijven investeren in branded podcasts. Bedrijven van verschillende groottes investeren aanzienlijk in podcasts, met grotere ondernemingen die meer dan €100.000 per jaar uitgeven. 64 procent van de ondervraagde merken is van plan om zijn podcastbudget te handhaven of zelfs te verhogen; deze bedrijven zien een veelbelovende toekomst voor branded podcasts.

Zelf starten met een branded podcast?

Wil je aan de slag met een branded podcast voor meer leads en thought leadership? Dan hier een aantal concrete tips:

  • Start met een formatsessie waarin je de koers en focus bepaalt. Vaak neem je hierin ook al een redactionele formule in mee.
  • Doe zoekwoordenonderzoek, met bijvoorbeeld People Asked. Zo kom je wellicht achter nieuwe invalshoeken.
  • Denk aan SEO – ook in je podcasts. Niet alleen titels, maar ook shownotes en hoofdstukken in je podcast werken mee aan vindbaarheid.
  • Tot slot: YouTube. Vergeet de impact van videopodcasts niet. Steeds meer mensen kijken naar podcasts.

Bron inleiding: CoHost & Sounds Profitable