Ik of wij, u of jij: welke vorm kies je voor je website?
U of jij? Ik of wij? Twijfel je over welke keuze je moet maken voor je website? Je bent niet de enige! Veel ondernemers vinden het moeilijk om te kiezen. De juiste toon is heel belangrijk, want je wil je doelgroep aanspreken. In dit artikel help ik je bij het maken van die keuze, zodat jouw website niet alleen professioneel oogt, maar ook beter converteert.
U of jij
U of jij? – zeker op een website is het geen kwestie van een beleefdheidsvorm. Er spelen nog heel veel andere zaken mee, zoals je doelgroep, merk en branche.
Ik raad je aan te gaan tutoyeren (je/jij) op je website. Waarom? Als je de bezoeker, en dus potentiële klant, aanspreekt met ‘u’, dan creëer je een afstand.
Op de pagina van hun iPhone 16 zegt Apple:
Voor de perfecte foto of video draai je je hand niet meer om. Want via de cameraregelaar heb je nu sneller toegang tot de cameratools.
Coolblue zegt op hun laptop-pagina:
Wil je een nieuwe laptop kopen?
Bol vraagt op hun boekenpagina:
Op zoek naar goede boeken? Bij bol vind je ongetwijfeld wat je nodig hebt.
Al deze grote merken kiezen niet voor niets voor de ‘jij-vorm’. Ga maar te rade bij jezelf: als jij een website bezoekt, dan voel je je eerder aangesproken door ‘je/jij’ dan door ‘u’.
Durf te tutoyeren – het is niet onbeleefd
Durf gerust te tutoyeren op jouw website. Het is niet onbeleefd. Taal is altijd in beweging en ontwikkelt zich doorlopend. Jij bent toch ook niet beledigd als je met ‘je’ wordt aangesproken op een website? (Behalve dan als formaliteit en vertrouwen belangrijk zijn, zoals in de advocatuur, financiële dienstverlening en instanties zoals de Rijksoverheid, het UWV en gemeenten).
Durf gerust te tutoyeren op jouw website als verder iedereen in jouw branche – óók jouw klanten – online vousvoyeert. Het levert je direct een aantal voordelen op:
- Het maakt je direct onderscheidend ten opzichte van je concurrent.
- Jouw (potentiële) klant voelt zich veel meer aangesproken.
- Jouw (potentiële) klant onderneemt veel sneller actie op jouw website. Dus: contact opnemen met jou, bestellen.
U of jij? Je móet kiezen!
Je hoeft niet te gaan tutoyeren op je website, maar verstandig is het wel. Of je nu voor u of jij kiest – kies definitief! Dát is nu eenmaal de toon waarvoor jij hebt gekozen, en houd die zo aan op je hele website, in elke tekst en elke alinea. Houd vast aan je ‘u’ of ‘jij’ – ook op je contactpagina, je privacy statement en in je webshop. Wees constant.
Ik of wij
Dat geldt ook voor de keuze tussen ‘ik’ of ‘wij’. Ook dat is echt wel een dingetje. Beide vormen worden vaak door elkaar gebruikt op veel websites. Kiezen tussen de 2 is blijkbaar lastig, maar nog lastiger is toegeven dat je ‘alleen’ bent. Dat je een zelfstandige bent, of een eenmanszaak. Je bent dan niet ‘wij’, maar ‘ik’. Het aller lastigste is vaak de ‘Over Ons’-pagina, want ben je alleen, dan is dit eigenlijk de ‘Over mij’. Maar ‘over mij’ – dat is toch zielig?
‘Wij’ is niet per se professioneler
‘Wij’ klinkt toch veel professioneler? Dan kom je over als een groot, betrouwbaar bedrijf. Alsof je iemand hebt die de telefoon opneemt, alsof je iemand hebt voor de administratie, voor de klachtafhandeling…
Is het nou wel zo verstandig om aan grootheidswaanzin te lijden? Om dit beeld te scheppen? Mensen doen graag zaken met mensen. Een ‘Over mij’ is veel eerlijker dan een ‘Over ons’ als jij het bedrijf bent. Niet alleen eerlijker, maar ook leuker want het maakt jouw bedrijf stukken persoonlijker. Jij bent het gezicht van jouw bedrijf en mensen doen zaken met jou.
Waarom ‘ik’ vaak een betere keuze is
Communiceer je met ‘we’ en ‘wij’, dan impliceer je dat je groot bent en vooral interessant voor grote bedrijven (dus voor business-to-business). Je stoot daarmee mogelijk dus klanten af.
Steeds meer grote bedrijven communiceren daarom in de ‘ik’-vorm. Waarom? Omdat het persoonlijker is. En hoe persoonlijker, hoe meer (potentiële) klanten zich aangesproken voelen.
Het is echt beter om eerlijk te zijn en voor ‘ik’ te kiezen in plaats van ‘wij’:
- Je bent eerlijk en doet je niet groter voor dan je bent.
- Je laat zien dat je gelooft in wat je doet en dat je daar trots op bent.
Dus, voor welke vorm ga jij op je website?