Inspiratie, Nieuws

15 must-reads over HR, werkcultuur & de ideale employee experience

0

Het werven van nieuwe collega’s, oog houden voor de werkcultuur én huidige medewerkers de beste employee experience bieden. Er ligt veel op het bordje van HR. Met deze must-reads kun je in Q3 verder met de juiste focus.

Employee experience: van starten tot meten

Ook in jouw organisatie valt de term vast al eens: employee experience. Hoe houd je iedereen betrokken en hoe ziet een goede werkomgeving eruit? Zeker in tijden waarin de werkdruk van zowel de medewerkers als de werkgevers toeneemt?

Allereerst nog eveneen uitleg, wat is employee experience precies? Heleen Mes en Renate Hezemans kiezen in dit stuk voor deze toelichting:

De EX bestaat uit de optelsom van persoonlijke ervaringen, gedachten en emoties over de (organisatie)omgeving. Dat kan betrekking hebben op organisatiecultuur, managementstijl, klantcontact, manier van werken, fysieke werkplek en IT. Over hoe je je onboarding ervaart, je kansen in leren en ontwikkelen en of je vertrekt als ambassadeur van de organisatie of juist niet.

Tips om te starten

Sta je hiermee nog aan het begin? De auteurs delen tips om te starten met employee experience:

  1. Verdiep je in het onderwerp. Wat is employee experience nou echt? Wat is het verschil met engagement of wellbeing en wat zijn de overeenkomsten?
  2. Werk samen met andere afdelingen. Heeft jouw organisatie een CX-specialist? Ga daar dan eens praten om te onderzoeken hoe die werkt. Vraag de afdelingen facilitair, IT en communicatie over hun prioriteiten en bespreek waar deze elkaar mogelijk raken
  3. Gebruik de methode van design thinking om innovaties te ontwikkelen en gebruik agile werken om deze vorm te geven.

Tevreden medewerker bron: Minerva Studio / Shutterstock

Het belang van meetbaar maken

Arjan Nataraj deelde begin dit jaar in dit trendartikel 5 belangrijke ontwikkelingen. Eentje licht ik eruit: het belang van meetbaar maken van de employee experience. Want, het kan wat ongrijpbaar blijven.

Arjan maakt een vergelijking met de customer experience: “Al meer dan 15 jaar zijn we bezig om de klant te snappen door uitvoerig stil te staan bij wie ze zijn, wat ze doen en hoe we ze betrokken houden (B2C vooral). Dus: waarom doen we dat ook niet voor onze medewerkers?”

Leer je collega’s dus begrijpen, ontdek wat ze nodig hebben en zorg dat ze fijn kunnen werken. Zowel customer experience als employee experience worden door data gedreven. Je wil van je medewerkers net zo goed weten wat de effecten zijn van je investeringen en vooral welke mensen nog niet goed meegenomen zijn.

De experience van HR-professionals zelf

Heleen Mes en Renate Hezemans zoomen in een ander artikel in op de employee experience van HR-professionals. Wat blijkt uit onderzoek? Ze hebben een lagere EX! Hoe kun je dan het voortouw nemen?

Het betekent dat HR er goed aan doet om ook eens aandacht te besteden aan het eigen team. Een interessante vraag hierbij: is dit Iets dat HR misschien wel te weinig doet, omdat zij zich vooral richt op het verbeteren van de ervaring van anderen?

Nog even op een rij:

Werksfeer: giftig of te stil

Begin dit jaar verscheen een onderzoek naar aanleiding van het overheersende ongewenste gedrag bij de NPO. Dit gedetailleerde rapport duikt in specifieke gevallen van intimidatie, discriminatie en toxische werkomstandigheden waar de organisatie al jaren last van heeft. Vivian Acquah gaat in dit artikel in op de lessen die we hieruit kunnen halen.

Wat duidelijk is, is dat je door ongewenst gedrag te negeren of te minimaliseren als organisatie risico loopt op ernstige gevolgen. Dit leidt niet alleen tot een verminderde werktevredenheid en een groter personeelsverloop, maar brengt ook aanzienlijke schade toe aan de reputatie van jouw organisatie.

Wat kun je zoal doen?

  1. Geef prioriteit aan het fysieke en mentale welzijn van je werknemers.
  2. Bevorder respectvolle communicatie en gedrag onder alle teamleden. Geef het goede voorbeeld door consequent professioneel gedrag te tonen.
  3. Moedig een open dialoog aan en creëer een ruimte waar werknemers zich op hun gemak voelen.

Aandacht voor employee silence

Auteur Kim Pot gaat in haar artikel dieper op punt 3 in. Want stel nou dat werknemers er bewust voor kiezen om hun meningen, ideeën, zorgen of feedback niet te uiten binnen hun werkomgeving?

Dit kan verschillende redenen hebben, zoals angst voor negatieve gevolgen, het gevoel dat hun mening niet gewaardeerd wordt, of de overtuiging dat het uiten van hun gedachten geen verschil maakt.

Je kunt hier verschillende acties op ondernemen, deelt Kim.

  • Investeer bijoorbeeld in een continue feedback- en leercultuur, waarin werknemers elkaar aanmoedigen en constructief aanspreken op gedrag.
  • Zet in op het ontwikkelen van feedbackcompetenties. Deze zullen de gereserveerde onzekere zwijgers sterker maken.

De rol van goed leiderschap

In dit interessante gesprek tussen Stef Heutink en David Plink wordt de rol van goed leiderschap in het kader van (toxische) werksfeer belicht. Wat zijn de skills die leiders van vandaag moeten hebben?

David: “Openheid, eerlijkheid, transparantie en gevoel voor tijdgeest zijn echt eigenschappen van nu.” Een voorbeeld? Ajax. Het idee dat Overmars toch terug wordt gehaald en dat daar in achterkamertjes over wordt gesproken, is nou typisch iets dat je gewoon absoluut niet moet doen.

Ook consistentie is belangrijk. En staan voor je zaak. De druk op leiders is groot om snel te handelen en wendbaar te zijn, dat staat consistentie niet in de weg. Dat is juist reden om vaste koers te houden.

Nog even op een rij:

De juiste medewerkers werven

De arbeidsmarkt blijft krap, zo deelde Arjan Elbers begin dit jaar in zijn trendartikel. Zijn belangrijkste advies aan werkgevers?

Als de kaarten anders geschud worden (andere werkvormen, andere generatie, meer freelance, aandeelparticipatie, gouden doelgroep, ketensamenwerking en zelfs de ontwikkelingen van artificial intelligence) dan zijn het degene met een goed en soms gedurfd plan die er met de winst vandoor gaan. Niet afwachten dus.

Een recruitmentbureau inschakelen?

Gedurfd zou ik de oproep van Leon Spek in zijn stuk wel willen noemen. Hij is een recruiter die graag zelf meer concurrentie wil. Is dat wel handig? Leon ziet dat er door wildgroei aan bureaus aan kwaliteit wordt ingeboet.

Ben je voor werving op zoek naar een recruitmentbureau? Kijk dan of ze een stapje verder voor je gaan, bijvoorbeeld door mensen te vinden met een of meerdere extra skills om wie jij als opdrachtgever niet hebt gevraagd. Maar waarvan je pas weet dat je ze nodig hebt, wanneer je ze ontmoet.

Dit gebeurt echter alléén als er vertrouwen in recruitment bestaat, en daar is volgens Leon dus goede concurrentie voor nodig.

Collega's geven elkaar een boks.

Sterke vacatureteksten & meer

Je kunt ook je vacatureteksten nog eens nalopen op één van de valkuilen in dit artikel. Want het is in de krappe arbeidsmarkt belangrijk je ook hier te onderscheiden. Hebben jullie het in je vacatures bijvoorbeeld over een familiegevoel? Auteur Gerrianne Korlaar-Schaap zegt hier het volgende over:

“Veel organisaties gebruiken het argument dat werken bij hen voelt alsof je samenwerkt als een familie. Dit schetst het romantische beeld van 1 grote gezellige familie waarin iedereen blij is met elkaar.

De waarheid is helaas anders. Het aantal familieruzies neemt jaarlijks toe. Noem in plaats daarvan concrete voorbeelden van de manier waarop wordt samengewerkt: ‘Als team staan we voor elkaar klaar’, of ‘Als team kunnen we op elkaar bouwen’.”

Roy van den Anker gaat nog net een stapje verder bij het vinden van de juiste kandidaat. Hij deelt in zijn artikel deze tip:

“Laat kandidaten ervaren, in plaats van te beloven. Organiseer een rondleiding door je bedrijf, nodig kandidaten uit om sfeer te proeven op de wekelijkse borrel of bedenk een challenge waar je talenten uitdaagt om oplossingen aan te dragen die jouw klanten helpen. Het verlaagt de drempel en geeft tegelijk duidelijkheid: gaat dit werken of niet?”

Nog even op een rij:

Wil je daarnaast ook nog wat dieper in employer branding duiken? Hier lees je over quick wins en dit zijn 3 employer branding-trends.

Personeelsbeleid: oog voor verzuim en de juiste gesprekken

Gooi de traditionele functionerings- en beoordelingsgesprekken overboord, is de oproep van Stefanie Stam in dit stuk. Waarom? “In mijn ruim twintig jaar ervaring in het HR-vak ben ik weinig medewerkers en leidinggevenden tegengekomen die trots en blij werden van hun functionerings- en beoordelingsgesprekken.”

Maar hoe dan wel? Je moet ervoor kunnen zorgen doorlopend met elkaar in gesprek te zijn, heldere verwachtingen uit te spreken én eerlijke feedback te geven. Natuurlijk deelt Stefanie handvatten hierbij.

Roze verzuim

Ben jij je al bewust van hoe kostbaar roze verzuim is? Als eerste een uitleg hierbij, zo deelt Louis Goulmy in zijn recente artikel:

“Roze verzuim (ook wel presenteïsme) is doorwerken terwijl je minder inzetbaar bent. En door dat doorwerken vergroot je de kans op daadwerkelijk (langdurige) uitval.” Grote kans dat jouw organisatie baat heeft bij een preventieve en proactieve aanpak hierbij, iets om eens in te duiken?

Vrouw met kin op bureau en help op voorhoofd bij tips verzuim voorkomen

En wist je ook dat tijdschaarste of tijdsarmoede daadwerkelijk een probleem aan het worden is? En dat het vaak onderbelicht wordt? Louis deelt in een ander stuk van zijn hand dat dat  in het bijzonder geldt voor (jonge) ouders. Onderzoekers geven aan dat dit komt door een verouderde kijk op wat we als goede werkers zien. Goede werkers zijn werkers die lang werken. Dat geeft ambitie, betrokkenheid en loyaliteit aan. Mensen die minder lang werken worden gezien als ‘failed workers’.

Hebben we hier wel genoeg oog voor? Het pleidooi van Louis is onze verouderde kijk tegen mens, werk & inkomen eens goed tegen het licht houden. Food for thought?

Nog even op een rij:

Ben je nog niet uitgelezen? Verdiep je in een van de onderwerpen van onze andere Summerreads. Lees bijvoorbeeld alles over content, slimmer werken of trends en tools in de techwereld. Al onze Summerreads – tot nu toe – vind je hier.