Content

10x populair: roze verzuim, Google stopt met continuous scroll & ChatGPT als tekstschrijver

0

Wat is roze verzuim? Wat is het gevolg voor SEO en SEA nu Google continuous scroll heeft uitgeschakeld? En levert ChatGPT je nu tijdwinst of taalverlies op als tekstschrijver? Dit – en meer – vind je in de top 10 best gelezen Frankwatching-artikelen van de maand juli.

1. Roze verzuim: de hoge prijs van niet ziek durven zijn

Roze verzuim (ook wel presenteïsme genoemd), heb je er ooit weleens van gehoord? Het houdt in dat je doorwerkt terwijl je minder inzetbaar bent. En dat vergroot de kans op daadwerkelijke (langdurige) uitval.

Je kunt je dus beter preventief ziekmelden, dan maar doorlopen en hopen dat het wel wegtrekt. Toch doen veel mensen dat laatste. Louis Goulmy vertelt je over waarom we dit doen en wat de prijs van roze verzuim is.

Roze wolken

2. Google schakelt continuous scroll uit: het gevolg voor SEO en SEA

Zoveel resultaten als je wil, zonder dat je ervoor hoeft te klikken: dat was de gedachte achter het inzetten van de continuous scroll op de resultatenpagina van Google. Maar ze bedachten zich. Na amper een paar jaar heeft Google het systeem weer uitgeschakeld, waardoor marketeers hun strategie opnieuw kunnen gaan bepalen.

Wat is het gevolg voor SEO en SEA? Ferdi Tuinman legt het uit in dit artikel.

Google

3. 7 opvallende AI-trends voor de tweede helft van 2024 

Het is een cliché, maar toch echt waar: de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence gaan ontzettend snel. Eén trendartikel over AI is dus eigenlijk niet genoeg dit jaar.

Daarom schreef collega Tineke Pauw een interessante longread met 7 opvallende AI-trends voor de tweede helft van 2024.

AI-trends zomer 2024

4. Vergeet ‘schrijf zoals je praat’: zó blijf je jezelf in teksten

Heb jij het geliefde communicatieadvies ‘schrijf zoals je praat’ weleens gekregen of gegeven? Michiel van der Blij zegt erover: “Zelf heb ik dit regelmatig geadviseerd aan anderen, omdat hun teksten zo taai zijn. En spreektaal veel leesbaarder lijkt dan schrijftaal. Lijkt, inderdaad. Want na 20 jaar bedenktijd kom ik op dit advies terug.”

Waarom hij hierop terugkomt en hoe je nou écht jezelf blijft in teksten, lees je in zijn artikel.

Het hoe-klink-jij-model van Michiel van der Blij

Zoals je bent, zoals het hoort en zoals anderen hebben allemaal invloed op jouw woorden.

5. ChatGPT gebruiken als tekstschrijver: tijdwinst of taalverlies?

Saskia Maaskant vroeg aan Google of ChatGPT tekstschrijvers gaat vervangen. Het viel haar op dat veel artikelen negatief zijn over ChatGPT. “Het wordt gezien als niets meer dan een taalmodel dat niet zelf kan oordelen, glashard liegt en waarvan alle teksten op elkaar lijken. Je kunt ChatGPT niet gebruiken als je unieke content wil schrijven.”

Dus, is ChatGPT nou tijdwinst of taalverlies? Saskia schreef er een mooi volledig artikel over.

Header bij artikel over chatgpt en het schrijven van teksten bron: aquamarine painter / Shutterstock

6. Imponeer en solliciteer met storytelling [4 stappen]

Heb je al eens geprobeerd om storytelling toe te passen in je cv, sollicitatiebrief of tijdens je kennismakingsgesprek? Het biedt een hoop voordelen, zoals emotionele binding, je valt op en het maakt je verhaal authentieker en betrouwbaarder.

Meer voordelen en hoe je dit in 4 stappen toepast in je sollicitatieproces, lees je in dit stuk.

7. Van ad-hoc naar strategisch content maken: de 4P-methode

Heb je soms het gevoel dat je als contentprofessional alleen maar content aan het produceren bent, zonder te weten waar het eigenlijk goed voor is? Dat je als communicatieprofessional meestal achter de feiten aanloopt?

Dan is het tijd voor een heldere contentstrategie! Voor het opstellen van zo’n strategie kun je de 4P-methode gebruiken: een aanpak die structuur en focus geeft en tegelijkertijd toepasbaar is in de dagelijkse praktijk.

4P

8. Google AI Overviews: 8 SEO-tips om je voor te bereiden 

Sinds 14 mei 2024 heeft Google AI Overviews geïntroduceerd voor Amerikaanse gebruikers. Wat dit is? Gebruikers kunnen aan Google een vraag stellen – hoe complex deze ook is – en ontvangen een samengestelde samenvatting met tekst, en soms afbeeldingen of video’s, als reactie op hun vraag. Met de mogelijkheid om een gesprek te starten of gerelateerde vragen te verkennen.

Wat is de impact van Google AI Overviews op het online zoekgedrag van gebruikers? Welke mogelijke effecten zullen AI Overviews hebben op SEO? En welke SEO best practices kunnen we verwachten in de AI-toekomst? Op deze vragen geeft Milou Derkx antwoord in dit artikel. 

Google AI Overviews

9. Claude als concurrentie voor ChatGPT: dit moet je weten

We schreven het al eerder: de AI-ontwikkelingen gaan razendsnel. ChatGPT heeft dan ook al een aantal geduchte concurrenten. Eén daarvan is Claude, een tool die we sinds mei 2024 ook in Nederland en België kunnen gebruiken.

Benieuwd naar Claude en hoe de tool zich onderscheidt van andere AI-tools zoals ChatGPT? Collega Tineke Pauw vertelt je alles wat je erover moet weten.

Wat is AI-tool Claude

10. Praktische tips voor elke fase in het See, Think, Do, Care-model

Het See, Think, Do, Care-model kennen we allemaal wel, het is een van de bekendste modellen in marketing. Maar hoe pas je elke fase precies toe en welke marketingkanalen passen bij welke fase?

Marinke Elst neemt je mee door alle vier de fases en geeft tips die je direct kunt toepassen.

Header bij artikel over see think do care model, customer journey mapping bron: Sammby / Shutterstock

Header bij artikel over see think do care model, customer journey mapping bron: Sammby / Shutterstock

Dit was de top 10 van juli 2024. Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden? Die vind je hier.