Campagnes & Cases

IOC lanceert ‘1 in 100 million’ als eerbetoon aan de hoop van het Refugee Olympic Team voor Parijs 2024

International Olympic Committee

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag de campagne ‘1 in 100 million’ gelanceerd om het Refugee Olympic Team te ondersteunen tijdens de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De campagne wil de schijnwerpers richten op de 36 inspirerende atleten die ongelofelijke uitdagingen zijn aangegaan om aan de Olympische Spelen te kunnen deelnemen. Ze roept iedereen op om te supporteren voor het team dat meer dan 100 miljoen interne vluchtelingen vertegenwoordigt tijdens het grootste sportevenement ter wereld.

De campagne begint met een kortfilm in de stijl van een graphic novel. De film focust op de unieke sporttalenten en bijzondere persoonlijke verhalen van de atleten van het Refugee Olympic Team, waaronder Cindy Ngamba (boksen), Dorsa Yavarivafa (badminton), Ramiro Mora (gewichtheffen) en Kavan Majidi (judo), een atleet met een beurs voor atleten op de vlucht. Verder vestigt de film ook de aandacht op de schokkende omvang van de wereldwijde vluchtelingencrisis.
Toen het team zijn debuut maakte in Rio 2016, waren er wereldwijd bijna 60 miljoen interne vluchtelingen. Aan de vooravond van Parijs 2024 is dat aantal voorlopig gestegen tot meer dan 100 miljoen, een getal dat overeenkomt met ongeveer 1 op de 70 mensen die op onze planeet leven (UNHCR, 2023). Als we alle onder dwang verdreven interne vluchtelingen op één plek zouden moeten samenbrengen, krijg je het veertiende dichtstbevolkte land ter wereld. En het aantal interne vluchtelingen neemt alleen maar toe.

Cindy Ngamba, boksen, Refugee Olympic Team, vertelt: “Kwalificatie voor de Olympische Spelen betekent alles voor me. Elk lid van het Refugee Olympic Team heeft verschillende achtergronden en levenservaringen, maar sport verenigt ons. We zijn één familie en gaan er samen heen. We steunen elkaar en laten de wereld zien wat we in onze mars hebben.”
De film is gemaakt met behulp van geavanceerde AI-technologie. Een belangrijk aspect van de productie van de film was de betrokkenheid van medewerkers uit de vluchtelingengemeenschap, zoals illustrator en auteur Engy Jarrouj, een vluchteling uit Syrië en werkzaam bij de met een Academy Award bekroonde creatieve studio Framestore. De film bevat tevens originele muziek, geproduceerd door de artiesten Che Lingo en Manon Dave.

De film maakt deel uit van een breder initiatief dat het team zijn eigen unieke identiteit geeft, met een knipoog naar het ontwerp van het allereerste embleem van het Refugee Olympic Team, een verenigend symbool dat diverse atleten samenbrengt. Het embleem bestaat uit pijlpunten, die symbool staan voor de gedeelde ervaring van hun reizen. In het midden bevindt zich een hart, afkomstig van het logo van de Olympic Refuge Foundation (ORF), als symbool voor de verbondenheid dat het team hoopt te inspireren en wat atleten en interne vluchtelingen over de hele wereld hebben gevonden door middel van sport.

Ramiro Mora, Refugee Olympic Team, gewichtheffen, vertelt: “Ik zal zo trots zijn als ik het embleem van het Refugee Olympic Team mag dragen. Als symbool voor mijn reis en mijn traject, maar ook voor de duizenden mensen die zich bevinden in situaties die vergelijkbaar zijn met waarin ik me ooit bevond. Ik hoop dat we mensen hoop kunnen geven en kunnen inspireren wanneer ze ons tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024 zullen zien.”

Het Refugee Olympic Team is opgericht door het IOC voor de Olympische Spelen van Rio 2016 om ervoor te zorgen dat alle atleten, ongeacht hun situatie, de kans krijgen om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het Refugee Olympic Team doet voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen en vertegenwoordigt de meer dan 100 miljoen interne vluchtelingen over de hele wereld. Het team wil een symbool van inclusie en inspiratie zijn voor iedereen die te maken heeft met ontheemding.
Het Refugee Olympic Team voor Parijs 2024 werd op 2 mei bekendgemaakt en bestaat uit 36 atleten, vertegenwoordigd door 15 nationale olympische comités (NOC’s). De atleten zullen actief zijn in 12 sporten: atletiek, badminton, boksen, breakdancing, kanoën, wielrennen, judo, sportschieten, zwemmen, taekwondo, gewichtheffen en worstelen. De samenstelling van het team is gebaseerd op verschillende criteria, waaronder in de eerste plaats de sportprestaties van elke atleet en zijn vluchtelingenstatus in het thuisland, zoals vastgesteld door de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Daarnaast wordt rekening gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van sport en geslacht en met de spreiding van de landen van herkomst. Lees hier meer over elke atleet.
‘1 n 100 million’ hoopt wereldwijde steun te genereren voor het Refugee Olympic Team, door fans aan te zetten om de reis van de atleten te volgen via @RefugeeOlympicTeam en hun steun te betuigen op sociale media met #ForThe100Million.

De ‘1 in 100 million’-film is geregisseerd door William Bartlett, bij de met een Academy Award bekroonde animatie- en visuele-effectenstudio Framestore, en geproduceerd door het IOC, in samenwerking met het designbureau Gravity Road.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0