SEO en ChatGPT: een goede match?
De hype rondom ChatGPT zorgt ervoor dat er steeds andere toepassingen gevonden worden voor AI-geschreven teksten. In hoeverre zijn de ontwikkelingen interessant voor SEO?
Vorige week verscheen een artikel op Frankwatching dat volledig door ChatGPT geschreven is. Maar, waar gaat het nu eigenlijk om? ChatGPT is een taalmodel dat is getraind door OpenAI. Het is kunstmatige intelligentie die in staat is om content te genereren die bijna niet te onderscheiden is van tekst die door mensen geschreven is.
De tool wordt dus gebruikt om tekst te genereren, afhankelijk van de input die het ontvangt. Je kunt hierbij ook denken aan teksten voor chatbots. In dit artikel duik ik in de toepassingen van ChatGPT voor SEO.
Beperkingen van ChatGPT
Laten we met de deur in huis vallen: ChatGPT gaat niet je volledige contentafdelingen vervangen. Er zitten verschillende beperkingen aan het gebruik van AI-content. Als taalmodel is ChatGPT getraind op basis van de input die het ontvangt. Dit betekent dat het antwoorden kan geven op vragen over allerlei onderwerpen, afhankelijk van de tekst waarmee het is getraind.
Neem als voorbeeld een algemeen onderwerp als voetbal. De AI zal waarschijnlijk goed vragen rondom dit onderwerp kunnen beantwoorden. Maar, er zijn ook onderwerpen waar ChatGPT minder goed mee bekend is, en dan zal het geen antwoorden kunnen geven. Voor specifieke doeleinden is ChatGPT dus niet in te zetten.
Het is daarom belangrijk om te onthouden dat ChatGPT niet over alle onderwerpen kan antwoorden. En dat het prestatieniveau afhankelijk is van de input die het ontvangt.
ChatGPT voor SEO-doeleinden
Wel kan ChatGPT hoogwaardige en relevante inhoud voor een website genereren. Als een website gaat over tuinieren, kun je het gebruiken voor artikelen of blogposts. Deze content kun je vervolgens toevoegen aan je website, wat mogelijk de zoekmachine-ranking kan verbeteren en de zichtbaarheid voor potentiële bezoekers kan verhogen. Maar, deze toepassing van ChatGPT is niet zonder risico’s.
De risico’s
Er zijn enkele risico’s verbonden aan het gebruik van AI-gegenereerde teksten voor SEO. Zo is het belangrijk om te onthouden dat AI-gegenereerde tekst niet altijd perfect is en dat er fouten in kunnen voorkomen. Dit kan leiden tot slechte of onjuiste informatie op een website, wat mogelijk negatieve gevolgen kan hebben voor de bezoekers van de website. En voor de reputatie van de website in het algemeen.
Bovendien kan het gebruik van AI-gegenereerde tekst door zoekmachines als spam worden gezien, wat kan leiden tot lagere zoekmachine-rankings en minder zichtbaarheid voor potentiële bezoekers. Het is daarom belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat bij het gebruik van AI-gegenereerde tekst voor SEO-doeleinden.
Weet Google of een tekst door AI geschreven is?
Het is moeilijk om precies te zeggen hoe Google of andere zoekmachines weten of een tekst door AI geschreven is. Zoekmachines gebruiken complexe algoritmes om te bepalen of een tekst echt of onnatuurlijk is, en deze algoritmes zijn voortdurend aan verandering onderhevig.
In het algemeen zullen zoekmachines echter waarschijnlijk op zoek zijn naar bepaalde kenmerken van AI-gegenereerde tekst, zoals herhaalde zinnen of woorden, onnatuurlijke woordvolgordes en andere afwijkingen van menselijke taal.
Als zoekmachines deze kenmerken detecteren in een tekst, is het mogelijk dat ze de tekst als niet-natuurlijk zullen beoordelen en de ranking van de website in de zoekresultaten zullen verlagen. Zorg er daarom voor dat AI-gegenereerde tekst zo menselijk mogelijk lijkt voordat je het gebruikt voor SEO-doeleinden.
Zoekwoordenonderzoek
Je kunt ChatGPT trainen voor zoekwoordenonderzoek. Dit doe je met een grote hoeveelheid tekst over een specifiek onderwerp. Door het taalmodel te voeden met deze tekst, kan het leren welke woorden en zinnen vaak voorkomen in verband met het onderwerp.
Vervolgens kun je ChatGPT gebruiken om te helpen bij het identificeren van potentiële zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Hiermee kun je bepalen op welke zoekwoorden je met je website moet richten om een hogere ranking te krijgen.
Bepalen van de zoekintentie
Ja, in theorie kan ChatGPT gebruikt worden om de zoekintentie van zoekwoorden te bepalen. Zoekintentie verwijst naar de reden waarom iemand een bepaald zoekwoord intypt in een zoekmachine.
Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn, navigatie naar een specifieke website of het kopen van een product. Door ChatGPT te trainen met een grote hoeveelheid tekst over verschillende onderwerpen, kan het leren om teksten te genereren die gerelateerd zijn aan de verschillende zoekintenties die mensen kunnen hebben. Vervolgens kun je het gebruiken om te helpen bij het bepalen van de zoekintentie van specifieke zoekwoorden.
SEO en ChatGPT: een goede match?
De eigenschappen van artificial intelligence bieden mogelijkheden voor SEO-specialisten wereldwijd. Wat zijn de do’s en don’ts? Vermijd in ieder geval het 1-op-1 plaatsen van AI-gegenereerde teksten op je website. Experimenteer wel met SEO-taken als:
- Inspiratie opdoen over een onderwerp
- De zoekintenties van verschillende zoekwoorden te bepalen
- Zoekwoordenonderzoek uitvoeren
- Complexe onderwerpen naar eenvoudige taal omzetten
Hoe kijk jij naar de match tussen SEO en ChatGPT? Ik ben benieuwd, laat het weten in de comments.
Bron header-afbeelding: Iryna Imago / Shutterstock.com