Online marketing

Hoe zit het met je online identiteit en reputatie?

0

[[image:digid_copy1.jpg::right:1]]Nu zelfs de overheid met DigID begonnen is kunnen we er niet meer omheen, de digitale identiteit bestaat. Maar wat is het, hoe creëer je het, en hoe beheers je het? Digitale identiteiten zijn etiketten die wij op een bestaand persoon plakken. Een eenvoudige manier om iemands digitale identiteit op te vragen is door de naam in Google in te voeren.

Of je nu wilt of niet, naamzoeken in Google zal voor veel mensen het belangrijkste startpunt zijn. Gelukkig zijn in het geval van de auteur de eerste twee resultaten websites van eigen makelij, waarvan de inhoud door mij beheersbaar is. Voor velen zijn negatieve kritieken, forumberichten uit een verleden en andere ongewenste informatie een dagelijkse Google realiteit waaraan moeilijk te ontkomen valt. 

Valt er dan niet aan de resultaten van Google te ontkomen? Gelukkig wel. Net zoals bedrijven aan zoekmachine optimalisatie doen (SEO) is dit ook voor personen weggelegd. Dit kun je doen door op veel plaatsen naar je eigen website te verwijzen, en de zoekmachine te overladen met positieve berichten zodat de negatieve verder achteraan komen te staan. Meer hier over op ontgoogle.nl.

[[image:reputatie3.jpg::center:0]]

Naast het overladen van Google zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om zelfstandig aan een betrouwbare digitale identiteit te werken. Vaak toegepast in websites is het van eBay bekende reputatie systeem: ik zeg iets goeds over jou, en jij zegt iets goeds over mij.

Rapleaf 

[[image:rapleaf.jpg::right:0]]Rapleaf is een nieuwe site op identiteitsgebied en poogt een vrij toegankelijke variant van eBay’s feedback systeem te zijn. Persoon A koopt een product van persoon B, en als de transactie naar wens verloopt laat zowel A als B een positieve feedback achter voor de ander. Als persoon C iets van B wil kopen dan kan hij via deze website controleren wat de reputatie van persoon B is. Bekijk mijn voorbeeld profiel

ClaimID 

[[image:claimid.jpg::right:0]]ClaimID wijkt van Rapleaf af omdat feedback en reviews niet mogelijk zijn. Met ClaimID is het mogelijk om een soort knipselkrant te creëren met jezelf als thema. Alle sites die jij gemaakt hebt, alle websites waarop jij vernoemt staat, en alle websites die over jou gaan kun je bij ClaimID verzamelen, De sites kun je vervolgens categoriseren en van een beschrijving voorzien. Dit is een manier om context te geven aan uitingen uit het verleden en zodoende een kans om negatieve berichten over jezelf te relativeren. Bekijk mijn voorbeeld profiel

Opinity 

[[image:opinity.jpg::right:0]]Opinity is een website waar het mogelijk is om via een gebruikersnaam en wachtwoord te bewijzen dat accounts op websites aan jou toebehoren. Geverifieerde eigendomsinformatie dus. Ook is er de mogelijkheid om reviews te schrijven en ontvangen. Opinity wil graag meer zijn dan alleen een verificatie site en biedt daarom ook de mogelijkheid om RSS feeds van door jou geverifieerde sites samen te brengen in een persoonlijke pagina. Een krachtige tool om een verscheidenheid aan identiteiten in een persoonlijke pagina te tonen. Eind vorige maand werd er overigens een samenwerking met Rapleaf aangekondigd. Bekijk mijn voorbeeld profiel.

Karma 

[[image:ikarma.jpg::right:0]]iKarma is een uitgebreid reputatie systeem. De website kan worden gebruikt als cv of biografie maar ook om actief op zoek te gaan naar een betrouwbare leverancier van producten of diensten. iKarma wil het zakelijke gebruikers eenvoudig maken zaken te doen, door gebruikers meer mogelijkheden te bieden waarmee zij onderling vertrouwen op kunnen bouwen. Aan de tagcloud te zien lijkt iKarma nu vooral door makelaars gebruikt te worden. Bekijk mijn voorbeeld profiel

Platforms voor reputatiemanagement

Natuurlijk wordt reputatie en identiteitsmanagement ook op grotere schaal bestudeerd. Verschillende bedrijven zijn bezig aan een internetbrede technologie die het mogelijk moet maken om de reputatie en identiteit van iedereen op te vragen. 

Microsoft 

[[image:microsoft_copy2.jpg::right:0]]Onder de schuilnaam Infocard begeeft Microsoft zich op het identiteitsgebied te begeven. Infocard moet uiteindelijk een zelfstandig vrij toegankelijk identiteitsnetwerk worden. Microsoft schijnt geleerd te hebben van hun Passport experimenten, en zelfs te streven naar een open systeem. Het onderzoek waar Microsoft zich op baseert is een artikel genaamd The Laws of Identity. Geschreven door een Kim Cameron, een onderzoeker in dienst van Microsoft. 

Sxip

[[image:sxip.jpg::right:0]]Een bedrijf dat net als Microsoft werkt aan een online identiteitsnetwerk is Sxip. Sxip is een jong internetbedrijf dat graag de term identity2.0 aan zich koppelt. De oprichter Dick Hardt kreeg veel bekendheid met zijn presentatie tijdens de ETech conferentie. 

Kortom, volop beweging aan het identiteitsfront om van het virtuele wilde westen een geordende virtuele samenleving te maken. Maar zal ons verlies aan privacy en anonimiteit gecompenseerd worden door een veiliger en betrouwbaarder internet? De tijd zal het leren. 

Sjors Timmer is een EMMA student aan de HKU en momenteel bezig met een afstudeerproject op het gebied van online identiteit.