SEO

Google MUM-update: contextuele search neemt een sprong

0

Google is bezig met een nieuwe update: Google MUM. Met deze update gaat Google antwoorden geven op vervolgvragen die je mogelijk hebt over je zoekopdracht. Hiermee presenteert Google nog meer diepgang op zoekresultaatpagina’s over jouw zoekonderwerp. Hierdoor gaat zoeken niet meer om het zoeken en antwoord krijgen, maar om het intuïtief bekijken van een onderwerp. Je zoekt naar een onderwerp en krijgt een zo compleet mogelijk antwoord.

Google MUM is hiermee een vergaande update van Google BERT. Google gaat hiervoor putten uit meer databronnen, zoals afbeeldingen, video’s en sites in andere landen. De Google MUM-update is hiermee een complexe en uitgebreide opvolger van de Google BERT-update, die erop gericht was de zoekvraag beter te begrijpen.

Google MUM, zoeken naar geschikte schoenen om de Mr. Fuji mee te beklimmen.

Bron afbeelding: Google

Waarom de Google MUM-update en hoe werkt het?

Google MUM (Multitask Unified Model) is een AI-oplossing van Google die maar liefst 1.000 keer krachtiger is dan de Google BERT-update. Met Google MUM gaat Google proberen om je vraag te beantwoorden wanneer er niet een simpel antwoord te geven valt. Dat is wanneer een woord meerdere betekenissen heeft of wanneer een woord op verschillende manieren begrepen kan worden.

In vergelijking met Google BERT, begrijpt Google MUM content nog beter. Zowel de zoekvraag als de context van content en de content zelf. Google MUM gaat namelijk krachtige combinaties maken van content. Zoekresultaten kunnen bestaan uit combinaties van tekst, foto’s en video’s. Daarnaast is Google MUM getraind om informatie in meer dan 75 talen te begrijpen en te communiceren. Hierdoor kan Google putten uit een veel grotere bak met data om zo goed mogelijke informatie voor te schotelen.

Meer informatie van de beste bronnen

Hierdoor zal Google veel meer informatie kunnen serveren op zoekresultatenpagina’s, van de geschiktste bronnen. Een Duitse topchef uit Bayern zal je het beste kunnen uitleggen hoe je braadworst moet bereiden. Google zal, als het technisch mogelijk is, dit voor je vertalen met Google Translate. Nu krijg je als Nederlander nog gerechten te zien van foodbloggers in Nederland bij de zoekresultaten, maar in de toekomst zal dit die Duitse topchef zijn – vanwege zijn of haar autoriteit op dit gebied.

Als je bijvoorbeeld in Nederland zoekt, is het goed mogelijk dat je informatie uit een Franse site te zien krijgt die antwoord geeft op je vraag. Of een stukje relevante video – terwijl de complete video niet eens relevant is.

Google MUM biedt content aan uit verschillende talen en vormen.

Bron afbeelding: Google

Uiteindelijk wil Google betere en completere resultaten tonen die passen bij de context van de zoekvraag. Andersom wil Google beter begrijpen waar gebruikers echt naar op zoek zijn.

Concreet wordt er een redesign van de zoekresultatenpagina doorgevoerd die meer informatie bevat. Dit gaat niet van hak-op-de-tak, maar wordt gefaseerd uitgerold. Zo gaat Google extra informatie bieden over je zoekopdracht, waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Als jij bijvoorbeeld zoekt naar ‘schoenen’, zul je ook een suggestie kunnen krijgen om een video te bekijken over de meest gekochte herenschoenen in 2021 of zal Google een suggestie doen om in de historie van schoenen te duiken (ja, die bestaat!).

Image search wordt belangrijk met Google Lens

Google heeft herkenningssoftware voor afbeeldingen klaarliggen met Google Lens. Hiermee kun je image search uitvoeren: je voorziet Google van een afbeelding en Google zoekt alle mogelijke content die past bij je afbeelding en serveert deze aan je. Die functie breidt Google verder uit: je kan namelijk een vraag of zoekopdracht meesturen met je afbeelding. Hierdoor snapt Google niet alleen wat je wil zien, maar ook wat voor informatie je erbij zoekt. En dat is een krachtige combinatie voor Google om meer context te geven over je zoekopdracht.

Google Lens zal op meer plekken beschikbaar komen, zodat jij deze zoekfunctionaliteit sneller kan gebruiken. Dit is beschikbaar in de Google-app en later ook in de webbrowser Chrome.

Google geeft als voorbeeld een foto van een fietsketting die je met Google Lens maakt, waarbij je vraagt: ‘Hoe repareer ik dit?’ Google serveert vervolgens een blog met instructies over hoe je dat doet. Ook op het gebied van mode geeft Google een voorbeeld: wanneer jij een afbeelding van een trui laat zien met een bepaald patroon, krijg je ook sokken met hetzelfde patroon te zien die je vervolgens kunt kopen.

Accepteer cookies

Things to know: meer context

De gebruiker krijgt een ‘Things to know’-box bij zoekresultaten te zien. Google laat hier andere stukken informatie zien over het onderwerp die wellicht interessant zijn voor de gebruiker. Hiermee wil Google je meer informatie en context bieden over het onderwerp waar je naar zoekt. Op die manier ga je informatie krijgen waarvan je zelf nog niet wist dat je ze zocht.

Daarnaast krijgen gebruikers nog steeds ‘Topic Exploration’ te zien: dit zijn verwante onderwerpen in combinatie met je zoekvraag. Als je bijvoorbeeld zoekt naar ‘Verf’, is het goed mogelijk dat je hier content over ‘Kwasten’ te zien krijgt. De meest gebaande paden die gebruikers afleggen worden aan de gebruiker voorgeschoteld. Hierdoor kun je als gebruiker content te zien krijgen die je gebruikte keywords niet bevat.

Voorbeeld van search met Google MUM

Gebruiker: Wanneer is de koning geboren?
Google: Welke koning bedoel je?
Gebruiker: Uit Spanje, laat foto’s zien?
Google: Hier zijn afbeeldingen van koningen uit Spanje.
Gebruiker: De linker: Koning Felipe VI.
Google: Volgens Wikipedia is Koning Felipe VI geboren op 30 januari 1968 in Madrid.
Gebruiker: Wanneer is hij koning geworden?
Google: Op 19 juni 2014 is Koning Felipe VI koning van Spanje geworden. Ik heb een video van de kroning.
Gebruiker: Laat zien.
Google: Zal ik je direct naar de kroning sturen en een gedeelte van de ceremonie skippen?
Gebruiker: Ja
Google: *Opent YouTube-video en begint op 2:15:45*

Welke gevolgen heeft Google MUM voor jouw website of webshop?

Er valt niet met 100% zekerheid te zeggen wat voor gevolgen deze update van Google heeft. Niemand kan in de toekomst kijken. Wezenlijk verandert er niet heel veel, want relevantie en kwalitatieve content zijn al belangrijk om goed vindbaar te zijn. De bestaande uitgangspunten voor SEO zijn nog belangrijker geworden voor je vindbaarheid. Wel kan ik een aantal mogelijke gevolgen en uitgangspunten benoemen.

  • De beste content blijft verreweg de meest belangrijke factor: let goed op semantische zoekwoorden.
  • Je online autoriteit in je branche of niche blijft belangrijk om goed vindbaar te zijn.
  • Het is goed mogelijk dat je bezoekers verschuiven van nationaal naar internationaal: als jij een expert bent, zul je vindbaar worden in meerdere landen.
  • Werk met complete content: afbeeldingen op je site worden nog belangrijker om vindbaar te worden. Werk dus zeker aan je alt-teksten, de bestandsnaam van je afbeelding en hoge kwaliteit afbeeldingen. Wanneer je video’s hebt, gebruik deze dan wanneer het relevant is.
  • Accepteer dat no-click search groeit.
  • Relevantie wordt nog belangrijker om vindbaar te zijn – en dat was al belangrijk. Als het goed is doe je dit al, want dit is in principe niks nieuws in SEO-land. En dan verandert er voor jou niet veel.

Wat betekent dit voor jouw online vindbaarheid?

Het is nog niet exact bekend wanneer Google de MUM-update gaat doorvoeren. Als je werkt aan de organische vindbaarheid van je website of webshop, moet je blijven werken aan relevante content die diep de inhoud ingaat. Kwalitatieve content aanbieden aan je bezoekers zal positieve gevolgen hebben voor je vindbaarheid. Google MUM is erop uit om gebruikers complete en relevante informatie te bieden op de zoekresultatenpagina. Als jij een plekje wil verdienen op die pagina, is relevante content noodzakelijk.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.