Impact van de coronacrisis op zoekgedrag: 5 trends & de gevolgen
Je kunt er niet omheen, COVID-19 heeft de wereld op zijn kop gezet. Bedrijven hebben zich razendsnel moeten aanpassen, moeten digitaliseren. Winkels moesten sluiten, mensen moesten thuiswerken, de horeca sloot… Voor online marketeers was het ook aanpassen. Opeens was alle omzet afhankelijk van online campagnes. Naast de enorme impact op verschillende aspecten van het dagelijkse leven, is het zoekgedrag ook veranderd. Wat zijn precies de veranderingen en wat is de toekomst voor bedrijven die het afgelopen jaar zoveel hebben geïnvesteerd in online? Is dat het waard geweest? En hoe gaan we verder?
Search-trends sinds corona: waar zoekt men naar?
Zowel tijdens als na corona heeft er wereldwijd een verandering plaatsgevonden in zoekgedrag. Een aantal interessante trends zijn ontstaan na de eerste lockdown in maart 2020 en lijken te blijven gelden in het “nieuwe normaal”. Dit kunnen we terugzien in data vanuit de grootste zoekmachine ter wereld: Google. Met informatie van de Google Retail Summit, een guide van Google voor retailers en brands, trends die ik zie in mijn accounts en verschillende analyses met Google Trends zet ik de belangrijkste trends wereldwijd voor je op een rij!
Trend #1. Consument gaat op onderzoek uit
De zoekinteresse voor op onderzoek gebaseerde termen is flink gegroeid in 2020 en blijft groeien in 2021. Vooral de zoekinteresse rondom “ideeën” en “how to” is flink gegroeid. Het zoekwoord “simple ideas” en “ideas at home” zijn bijvoorbeeld met 200- tot 300% gegroeid ten opzichte van 2019.
Opmerkelijk is dat veel van deze ideeën over de categorie Home and Garden zijn geweest. Er heeft een shift plaats gevonden naar huis upgraden, huis moderniseren en huis opknappen. Voor een deel is dit ook prima te verklaren. Heel veel mensen werkten opeens thuis en konden nergens anders naartoe. Vakantie was ook niet vanzelfsprekend. Als gevolg van deze extra vrije tijd zijn mensen meer tijd gaan besteden aan hun huis.
Bedrijven die grofvuilcontainers verhuren hebben hiervan geprofiteerd. Voor dit soort bedrijven is er een toename van maar liefst 50% geweest in het aantal bestellingen. Dit zien we als we data van maart en april 2019 vergelijken met dezelfde maanden in 2020. Ook laten Google Trends-data zien hoe Nederlanders vaak naar containers zochten tijdens de twee lockdowns. De trend van huizen opknappen lijkt iets af te nemen deze dagen. Niettemin zal thuis belangrijk blijven met de toekomstige hybride model van thuiswerken.
Het thuiswerken heeft ook geleid naar een digitale shift. Meetings vinden heel vaak online plaats via programma’s zoals Zoom. In Nederland bijvoorbeeld, zijn mensen vaak op zoek gegaan naar hoe je een zoom meeting aanmaakt of organiseert.
Trend #2. Online shopping & afhalen
Tijdens de lockdowns waren winkels en horeca gesloten. Mensen gingen online opzoek naar een digitaal alternatief. Voor de horeca was afhalen dan ook een overlevingsmiddel. Zoekinteresse voor de zoekwoorden takeaways en deliveries steeg wereldwijd. Vooral tijdens vakantieperioden waren takeaway-zoekopdrachten populair. Zo was de zoekterm “kerstmenu afhaal” eind 2020 super populair in Nederland. In 2021 ligt het gemiddelde voor dit soort zoektermen nog steeds hoger dan in 2019.
Voor veel winkels was het bovendien belangrijk om over te stappen naar online shopping. Voor consumenten was dit een van de weinige manieren om te winkelen. Zeker toen de eerste lockdown plaatsvond was er veel interesse in de zoekterm “online shopping.” Ook in 2021 blijft de gemiddelde zoekinteresse voor online shopping hoog. Waarschijnlijk zal dit ook hoog blijven, omdat het goed bevalt.
Een andere interessante ontwikkeling is het zoekgedrag voor kortingscodes. Mensen ging wereldwijd in de eerste maanden van de lockdown vaker opzoek naar kortingscodes. Dit kan ook een gevolg zijn geweest van het feit dat heel veel winkels een “corona-korting” gaven omdat ze niet volledig open konden zijn of de service konden bieden die ze normaliter leverden.
Trend #3. Lokaal wordt belangrijk
Er is ook een grotere interesse in lokale bedrijven ontstaan. Tijdens de eerste lockdown ging er vooral veel aandacht uit naar acties zoals “ondersteun de lokale bedrijven” of #supportyourlocalbusiness. Maar een blijvend effect is toch wel te zien als we kijken naar de zoekinteresse van de zoekterm “near me.” Als je niet ver weg kan of mag, dan zoek je bijvoorbeeld maar naar de “best burger near me,” een zoekterm die steeg met 150% in zoekinteresse. Is de burger bevallen? Dan kan het zo maar eens zijn dat je daar in 2021 vaker gaat eten. Ook in Nederland zagen we de zoekinteresse voor eten in de buurt flink stijgen.
Trend #4. In alle sectoren gaat het digitaal
In verschillende sectoren, zeker de sectoren die noodgedwongen moesten sluiten, is er een duidelijke shift naar digitaal. In de horeca is er, zoals ik al bij trend #2 schreef, een grote shift naar afhalen en bezorgen.
Na de versoepelingen zien we dat deze trend nog aanhoudt. Naast de horeca hebben ook modezaken hun deuren moeten sluiten. Maar omdat iedereen thuis zat, hoefde je minder leuke outfits te hebben. De modewinkels hebben daarop gereageerd met lounge wear. Via Google Trends vergelijk ik de zoekinteresse van “smart casual” met “lounge wear.” Het is duidelijk dat smart casual een grote dip maakt en dat lounge wear steeds populairder wordt. Tijdens de Retail Summit 2021 van Google speculeerde Scott Galloway (marketinggoeroe en professor) dat deze trend misschien ook wel zal leiden naar een daling in verkopen in de beauty-sector.
Voor universiteiten en opleidingsinstituten was het ook even schakelen. Gelukkig hebben zij nog online lessen aan kunnen bieden. Tegenwoordig, ook na de versoepelingen, is er nog veel zoekinteresse voor “online classes”. Is de klassikale methode van lesgeven dan nu verleden tijd?
Trend #5. Van cheap naar best
Een laatste interessante ontwikkeling is de verschuiving van de zoekterm “cheap” naar “best”. Deze trend was al een beetje op gang pre-corona, maar met de coronacrisis is de zoekinteresse veranderd. In plaats van het goedkoopste, willen we het beste. Volgens Google is er elk jaar een stijging van 60% in zoekopdrachten voor de “best affordable” items.
Hoe gaan we verder?
De impact is duidelijk, er zijn veel nieuwe trends waar online marketeers rekening mee moeten houden. Gezien de veranderingen in zoekgedrag is het belangrijk om voorbereid te zijn op de toekomst. Moeten bedrijven hun (online) marketingstrategie aanpassen? Ik denk van wel. Hieronder leg ik uit waar een paar grote kansen en bedreigingen liggen en hoe je jouw SEA-strategie erop aan kunt passen.
People no longer go into stores for products, they go into stores for people.
Offline vs. online retail: zijn brick and mortar stores dood?
Iedereen heeft het gemak van online bestellen ervaren. Je klikt, betaalt, en het pakketje wordt thuis afgeleverd. Past het niet, is het toch niet je smaak, of valt het product tegen? Retourneren is super makkelijk.
Voor een deel zal dit populair blijven. Online kun je een veel groter assortiment aanbieden. Iemand die iets specifieks zoekt zal het product online gaan kopen. Volgens Scott Galloway zullen mensen niet meer naar winkels gaan voor producten, maar voor mensen en advies: “People no longer go into stores for products, they go into stores for people.” Je zult dan dus wel expertise moeten bieden in de winkel, anders kan men net zo goed online bestellen.
Advies voor de toekomst: toon een groot deel van je assortiment online. Voor de SEA specialisten adviseer ik om gebruik te maken van smart-shoppingcampagnes en/of te werken met automatische biedstrategieën om het meeste uit het algoritme te halen. Ben je als bedrijf een expert in je tak en wil je graag advies geven? Maak dit duidelijk kenbaar op je website. Gebruik locatie-extensies en werk desnoods met lokale campagnes om mensen naar je winkel te trekken.
Choice overload
Nu dat alles online is, is het steeds moeilijker voor consumenten om onderscheid te maken tussen verschillende producten en verkopers. Het zal dan ook moeilijker worden voor online marketeers om direct conversies te generen. Hoe overtuig je iemand om bij jouw winkel te kopen of bij jouw bedrijf een dienst af te nemen? Je zult een creatieve online-marketingstrategie moeten hebben.
Advies voor de toekomst: be where the consumer intent is. Gebruik in-market audiences en custom audiences voor SEA-campagnes. Wees ook aanwezig in de persoonlijke omgeving van de consument. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld discovery-campagnes in Google Ads.
Informatief is goed!
Wees informatief op je website. Mensen willen steeds meer tijd investeren om écht iets te lezen over het bedrijf of product. Geeft jouw bedrijf antwoord op alle vragen en adviseer je bijvoorbeeld ook nog eens hoe je met het product om moet gaan? Door de content op je site te optimaliseren met de juiste zoekwoorden en meer informatie over jouw dienst of product te vertellen, informeer je de consument beter en wek je vertrouwen op. Dit soort content zorgt ook voor zichtbaarheid in de organische zoekresultaten van de grote zoekmachines.
Advies voor de toekomst: investeer in goede SEO (zoekmachine-optimalisatie) om zichtbaarheid op de lange termijn te creëren en zo over te komen als dé expert tussen al jouw concurrenten online.
Zijn er nog meer oplossingen?
Naast deze trends en adviezen over de toekomst zijn er nog veel andere oplossingen, adviezen en trends die spelen. Wees alert en flexibel om je strategie aan te passen, zodat je niet achterblijft vergeleken met je concurrenten.
Heb je nog meer kansen of bedreigingen gespot? Voel je vrij om ze te delen in de comments!
Foto header door Markus Spiske via Pexels.