Waarom Twitter moet blijven zoals het is
Column – Leuk hoor, al die nieuwe social apps, zoals Clubhouse en TikTok, maar geef mij maar Twitter. Of ik gek geworden ben? Zeker niet! Twitter is de kroeg die al 15 jaar hetzelfde interieur heeft, maar waar ik nog steeds veel liever kom dan in al die hippe cocktailbars. Je moet alleen wel de mogelijkheden zien en daar ga ik je bij helpen!
Nieuwe features Twitter
Twitter heeft net aangekondigd dat het (dit jaar?) een aantal nieuwe features gaat lanceren. De geruchten gaan al even, maar lijken nu concreter te zijn. Eén van die nieuwe features is Super Follow. Twitteraars kunnen voor een maandelijks bedrag hun favoriete accounts volgen om bepaalde voorrechten te krijgen. Denk aan toegang tot exclusieve content en de mogelijkheid om je aan te melden voor nieuwsbrieven die dus enkel voor betalende volgers beschikbaar zijn. Bij zo’n abonnement hoort ook toegang tot een community en speciale deals en kortingen. Als supervolger krijg je een supporter-badge op je eigen account.
Daarnaast wordt het straks (er is nog geen datum bekend) mogelijk om bepaalde content achter een betaalmuur te plaatsen. Dat gaat in de eerste plaats om tweets, maar ook chats die georganiseerd kunnen worden in Clubhouse-rivaal Spaces. En Twitter kondigde Communities aan. Deze feature moet de concurrentie aangaan met Facebookgroepen.
Al deze nieuwe features passen in de plannen van Twitter om de omzet te verdubbelen in 2023. En ik dacht na het horen van deze nieuwe features gelijk “Nee… Blijf nou gewoon wie je bent, Twitter.”
Waarom Twitter (nu nog) leuker is dan de rest
Gelukkig is er nog geen datum aangekondigd waarop de nieuwe features beschikbaar zullen zijn, dus ik geniet nu nog even volop van Twitter zoals het is. Noem me ouderwets en niet meegaand met de tijd, maar ik vind Twitter leuk zoals het is en ik haal er iedere dag veel uit. Ik neem je graag mee in mijn Twitterwereld en wie weet inspireer ik je wel om je account af te stoffen en er actief mee aan de slag te gaan.
1. Het is een makkelijke manier om je netwerk te vergroten
Op Twitter kun je eenvoudig mensen volgen die je niet kent. Makkelijker dan op andere socialmedia-kanalen. Je kunt dus snel je netwerk vergroten. Daardoor ontstaan er op Twitter veel mooie initiatieven.
Om te ontdekken wie je kunt volgen, kun je uiteraard zoeken op bepaalde termen. Maar wat ik leuker vind om te doen is de volgers van mijn volgers uitpluizen. Zie ik een interessant account? Dan kijk ik eerst even naar wat die persoon tweet. En als dat past bij wat ik zoek of leuk vind, dan ga ik je volgen. Vaak reageer ik dan ook gelijk even op een tweet van die persoon, als een soort kennismaking. ‘Joehoe, ik sta nu ook tussen je volgers.’ Zo kun je relatief eenvoudig je tijdlijn op orde houden trouwens.
2. Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie
Van hoe je knoflook het snelst pelt tot welke cursussen je als marketeer kan volgen. Op Twitter vind je een onuitputtelijke bron van inspiratie. Je kunt een tweet of poll de wereld insturen en je volgers om advies vragen of zoeken op een #. Met de instellingen aan de rechterkant (zie afbeelding hieronder) kun je selectief zoeken, zodat je relevante resultaten krijgt.
3. Het is een hyper gepersonaliseerde nieuwssite
‘Je hoort het als eerst op Twitter’ en dat is zeker waar. Volgens statistieken is een kwart van de Twitter-accounts van journalisten. Zelf vind ik het fijn om trends in de gaten te houden. Kijk wel even naar de instellingen, ik vind het fijn om op de hoogte te blijven van dat wat er in mijn omgeving speelt. Of je dat wil of juist niet, kun je zelf aanpassen.
4. Het is het oor dat altijd luistert
Ben je zenuwachtig? Verdrietig? Blij? Deel het en je krijgt steun, dat is tenminste mijn ervaring. Ik ging zelf actiever Twitteren na mijn relatiebreuk. Het idee dat er altijd iemand is die wel reageert én in gesprek wil of zijn of haar verhaal ook wil delen, vind ik heel fijn. Nu wil ik nog wel terugkomen op wat ik eerder zei: hou je tijdlijn leuk. Wees echt selectief in wie je volgt en twijfel niet over het blocken/muten van een account. Dan kun je écht een fijne Twitterbubbel creëren met volgers waar je steun van krijgt. Vaak gaat dat zelfs van online naar real life.
5. Het zorgt dat je creatiever over je boodschap gaat nadenken
280 tekens en meer krijg je niet. Door te tweeten word je gedwongen om snel tot de kern te komen en creatief na te denken over je boodschap, zeker als je Twitter zakelijk gebruikt. Dat kan helpen bij meer dingen. Ik denk nog net niet in Tweets, maar vaak wel ‘hoe kan ik dit in één zin zeggen’. Het vergroot mijn focus.
6. Het is je wereldwijde PR-bureau
Je kunt met Twitter prima bouwen aan een (persoonlijk) merk en laten zien waar je voor staat. Je kunt naar mijn mening meer delen op Twitter dan op andere socialmedia-kanalen. Wat levert je dat op in de praktijk? Volgers leren je sneller kennen. Ik weet nu precies wie ik voor bepaalde zaken kan benaderen. Als een klant mij vraagt ‘ken je nog iemand die…’ dan reageer ik 9 van de 10 keer met iemand die ik volg op Twitter. Via de tweets van iemand ontdek je relatief snel waar iemand mee bezig, wat die persoon belangrijk vindt en waar hij of zij goed in is. Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven. Vooral op het gebied van HR vind ik Twitter een uitkomst.
7. Het is een gratis leadgeneratietool
Als je investeert in je Twitter-account en je volgers, dan kan Twitter als een grote leadgeneratietool werken. Bij navraag op mijn eigen Twitter blijkt dat meer ondernemers zich hierin herkennen: ze halen nieuwe opdrachten binnen via Twitter.
Twitter, verander niet te veel
Ik hoor je denken ‘Nou, Kim dat is toch allemaal niet zo vernieuwend’. Klopt, MAAR toch! Ik zie Twitter als een socialmedia-kanaal waar je in moet investeren. Een simpel, maar doeltreffend kanaal. Tweets zijn kort, maar lang genoeg om écht iets te delen. Op Twitter kun je ook vaker wat van je laten horen dan op andere kanalen. En daarom bouw je sneller een band op met je volgers en zij met jou.
Ik ben niet tegen nieuwe ontwikkelingen, maar Twitter mag van mij blijven zoals het is.